Ειδήσεις

Ενα τσιγάρο έκαψε ένα νησί

Μπορεί ένα τσιγάρο να κάψει σχεδόν ένα ολόκληρο νησί; Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καλείται να δώσει απαντήσεις. Τίποτα δεν αποκλείει ο δήμαρχος Κυθήρων

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπεύθυνος όπως φαίνεται για άλλη μια φορά για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από το πρωί της Παρασκευής μεγάλο μέρος των Κυθήρων προκαλώντας μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

AdTech AdΌλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από τσιγάρο που πέταξε ασυνείδητος πολίτης σε παρακείμενο του κεντρικού δρόμου του νησιού οικόπεδο, δίπλα ακριβώς από το νοσοκομείο. Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από το διοικητή του νοσοκομείου που ενημέρωσε τις αρχές, ωστόσο δεν κατάφεραν να την περιορίσουν άμεσα και πήρε αυτές τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφέρθηκε στα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς λέγοντας πως θα ζητήσει επίσημο πόρισμα και διερεύνηση των αιτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες,  καθώς άφησε υπόνοιες για εμπρησμό, λέγοντας πως υπήρχαν παράλληλα 15 με 20 εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία μεταξύ τους.

“Το πρωί της Παρασκευής με πήρε ο διοικητής του νοσοκομείου και μου είπε ότι σε ένα οικόπεδο δίπλα από το νοσοκομείο έχει πάρει φωτιά από τσιγάρο. Πως έφυγε από το νοσοκομείο η φωτιά και έκαψε το μισό νησί δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω πλήρη διερεύνηση. Θεωρώ ότι από ένα τσιγάρο δεν μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη καταστροφή, αν και δεν είμαι ειδικός” ανάφερε ο δήμαρχος.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος καλούνται να δώσουν απαντήσεις και να ρίξουν φως στα αίτια της μεγάλης αυτής καταστροφής.

Εφιαλτική  εξακολουθεί να είναι κατάσταση ειδικά στο ένα από τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στα  και συγκεκριμένα στο νότιο μέτωπο όπου από το μεσημέρι αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις οι άνεμοι και αναγκάζουν τις δυνάμεις να μετακινούνται στην προσπάθεια να θέσουν περίμετρο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο για το ανάγλυφο που έχει, γεωγραφικό σημείο.

AdTech AdΣτο νότιο μέτωπο λοιπόν που εκτείνεται από την Μονή Μυρτιδίων έως τις Καλοκαιρινές, το Μελισσάρι, τα Πιτσινιάνικα και τα Σταθιάνικα με τους τρεις πρώτους οικισμούς να έχουν εκκενωθεί με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων, αποφασίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, να εκκενωθεί προληπτικά η ιστορική Ιερά Μονή Μυρτιδίων από τους 27 μοναχούς και προσκυνητές που βρίσκονταν σε αυτή. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία όμως είναι ακατοίκητα πια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η Μονή καθώς στο σημείο έχουν στήσει περίμετρο τα οχήματα, ενώ ο φόβος περισσότερο είναι αργότερα μην αλλάξουν ξανά εντελώς η ένταση και κυρίως η διεύθυνση των ανέμων και την στείλει στην αντίθετη πλευρά που υπάρχουν πολλοί συνεχόμενοι οικισμοί. Το περισσότερο βάρος έχει πέσει εκεί λοιπόν, στο νότιο μέτωπο που κρίνεται και ως το πλέον επικίνδυνο και ο στόχος είναι να οριοθετηθεί αν αυτό είναι δυνατό πριν πέσει το σκοτάδι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την Πυροσβεστική πιστεύουν ότι θα βρίσκονται αρκετές ημέρες ακόμα στο νησί.

news247

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου