Συνεντεύξεις

Στ. Λιόντος: Tα μαγικά ταξίδια του… κινηματογραφιστή με “το άγγιμα του Mίδα”!

Ο Σταμάτης Λιόντος, έχει συνδέσει τις παιδικές του μνήμες με τη Σύμη και τη Ρόδο και ως κινηματογραφιστής έχει «διοχετεύσει» την αγάπη και τη γλυκιά νοσταλγία από τα δύο νησιά, σε ντοκιμαντέρ-αριστουργήματα τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ.
Το ντοκιμαντέρ: «SYMI – The Mamaland», έχει αποσπάσει 4 Βραβεία και το «Rhodes – A Piece Of Life», μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει 8 σημαντικές διακρίσεις σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου μεταφέροντας εικόνες των δύο νησιών σε όλο τον κόσμο, με την πιο πρόσφατη πριν από μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη κατακτώντας την πρώτη θέση στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου ”Anatolia International Film Festival” στην κατηγορία ”Best Documentary Short Film”! «Είναι η στιγμή που η τέχνη και ο πολιτισμός κερδίζουν την πολιτική και αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Η Ελλάδα & η Ρόδος κατακτούν για 7η φορά το πρώτο βραβείο σε αυτό το μαγικό ταξίδι», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο Σταμάτης Λιόντος, ξεκίνησε 20 χρόνια πριν με την μουσική παραγωγή και την σύνθεση, ωστόσο στα τελευταία 9 χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της διαφημιστικής και καλλιτεχνικής κινηματογράφησης.
Εχει καταγράψει και σκηνοθετήσει 20 documentary projects που αφορούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει επιμεληθεί τη μουσική σύνθεση στα περισσότερα από αυτά. Οπτικοακουστικές δημιουργίες του έχουν επιλεχθεί και διαγωνιστεί σε εξήντα δύο παγκόσμια Φεστιβάλ κινηματογράφου στα οποία κατέκτησαν δεκαεπτά βραβεία ενώ έργα του έχουν φτάσει δέκα φορές στον ημιτελικό και οκτώ φορές στον τελικό σε διεθνείς διαγωνισμούς!
Η σκηνοθετική προοπτική των έργων έχει διακριθεί σε projects που αφορούν στην ανάδειξη τοποθεσιών ανά τον κόσμο μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές timelapse & hyperlapse.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», μιλά για αυτό το μαγικό ταξίδι στον χώρο της κινηματογράφησης, για τις πολύ σημαντικές διακρίσεις που έχει επιτύχει αλλά και για τα ντοκιμαντέρ της Ρόδου και της Σύμης που περικλείουν τα συναισθήματα της παιδικής του ηλικίας.

• Σταμάτη, θα ήθελα ξεκινώντας τη συνέντευξη να μας πεις πότε μπήκε μέσα σου το μικρόβιο της κινηματογράφησης.
Μαίρη, αρχικά να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση! Ηταν πριν από περίπου 9 χρόνια όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη για έκφραση, μέσα από την κινούμενη εικόνα.
• Ξεκίνησες ωστόσο με την μουσική παραγωγή και την σύνθεση, τα οποία στην πορεία κατάφερες να συνδυάσεις…
Νιώθω ευλογημένος που αυτές οι δύο τέχνες υπάρχουν στη ζωή μου. Η μουσική είναι αυτή που δημιουργεί το συναίσθημα και η εικόνα είναι ο οδηγός σε ένα έργο, η μία τέχνη συμπληρώνει την άλλη. Ο κινηματογράφος περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνών, έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσω πολλά ”εργαλεία” για να παρουσιάσω αυτό ακριβώς που έχω φανταστεί.
• Τα ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη τοποθεσιών πώς προέκυψαν; Είναι ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, στο οποίο διαπρέπεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα ντοκιμαντέρ, προέκυψαν κυρίως από την ανάγκη να «ταξιδέψω» όλα αυτά που έχουμε ως χώρα και ως λαός σε όλο τον κόσμο, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δηλώνω συμμετοχή σε Φεστιβάλ κινηματογράφου παγκόσμιας εμβέλειας. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν προορισμό υποσυνείδητα παρατηρούμε… την ατμόσφαιρα, την αρχιτεκτονική, την κουλτούρα, τους ανθρώπους… Πώς θα ήταν άραγε να αποτυπώσουμε όλο αυτό το συναίσθημα σε ένα φιλμ… αναρωτήθηκα! Και έτσι δεν έχασα χρόνο και ξεκίνησα το ταξίδι! Μέσα από την ιδιότητά μου καταφέρνω να μαθαίνω περισσότερα πράγματα για κάθε τοποθεσία και να αλληλοεπιδρώ με το κοινωνικό σύνολο. Αυτό με κάνει να αγαπώ κάθε φορά και περισσότερο αυτό που κάνω. Είναι αρκετές οι φορές που απλά κάθομαι σε ένα μέρος και παρατηρώ. Θεωρώ πολύ σημαντικό να καταφέρεις να αφεθείς και να γίνεις μέρος της ατμόσφαιρας όπου βρίσκεσαι. Αυτό δεν το καταφέρνω πάντα… γι’αυτό άλλωστε χρειάζεται υπομονή και αγάπη για να αποτυπωθεί όλο αυτό στο έργο.


Καταγράφεις σημαντικές διακρίσεις στην επαγγελματική σου πορεία, ωστόσο θα ήθελα να μου πεις τα συναισθήματα όταν κατέκτησες το πρώτο σου βραβείο.
Η πρώτη διάκριση ήρθε το 2018 με το project ”Attica In Motion” στο ”Berlin Flash Film Festival” του Βερολίνου. Το έργο ήταν πολύ απαιτητικό καθώς ήταν η πρώτη φορά που πειραματίστηκα με τις τεχνικές Timelapse & Hyperlapse, δύο πάρα πολύ χρονοβόρες τεχνικές. Όταν ενημερώθηκα για την βράβευση, δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα καθώς είναι το σημείο που αντιλήφθηκα ότι αυτό που κάνω έχει όντως κάτι να πει!
Οι διακρίσεις έχουν την ιδιότητα να σε κάνουν να προχωράς με μεγαλύτερο πάθος και αυτοπεποίθηση ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτούν την ανάγκη να μοιράσεις την δημιουργική σου σκέψη όλο και περισσότερο.
Ποιο απ΄όλα τα δημιουργήματά σου θα έλεγες ότι ξεχωρίζεις, αν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο;
Το κάθε έργο είναι ξεχωριστό… και αντιπροσωπεύει μια μοναδική περίοδο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ονομαστικά. Μπορώ όμως να παραδεχτώ ότι είμαι ερωτευμένος με την χώρα μου και την ομορφιά της, οπότε μπορώ να πω ότι τα projects που αφορούν την Ελλάδα έχουν μια ξεχωριστή θέση μέσα μου.
• Τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός χώρος, όταν μάλιστα έχουν παγκόσμια εμβέλεια… Θέλω να μας πεις ποια ιδιαιτερότητα θεωρείς ότι έχουν τα έργα σου που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Πιστεύω, η προσέγγιση του θέματος και η τεχνική. Κάθε project κρύβει πολλές ώρες δουλειά, στα έργα μου χρησιμοποιώ αρκετά χρονοβόρες και απαιτητικές τεχνικές όπως Timelapse & Hyperlapse που προανέφερα. Είναι πολλές οι φορές που επισκέπτομαι το ίδιο σημείο δύο και τρεις φορές για να πετύχω τον κατάλληλο φωτισμό και τις κατάλληλες συνθήκες, επίσης δίνω πολύ βαρύτητα στο sound design. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι ώρες κρύβουν αγάπη για το έργο και αυτό περνάει στα μάτια του θεατή…


• Ξεκινώντας τη διαδρομή σου στον κινηματογράφο, είχες φανταστεί ότι η καταξίωση θα ερχόταν τόσο γρήγορα, σίγουρα όχι εύκολα ωστόσο.
Για να είμαι ειλικρινής δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου καταξιωμένο. Αισθάνομαι ότι είμαι στην αρχή ενός μαγικού ταξιδιού το οποίο κάθε μέρα με κάνει να θέλω και περισσότερο να βρίσκομαι μέσα σε αυτό. Τεχνικά συνειδητοποιώ ότι είναι τόσα αυτά που δεν γνωρίζω που με ελκύει όλο και περισσότερο να τα ανακαλύψω.
Πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάς ”χαμηλά” αν θες πραγματικά να φτάσεις ”ψηλά”.
• Από πού αντλείς την έμπνευσή σου για να ξεκινήσεις ένα project; Τα τελευταία project σου «SYMI – The Mamaland» και το «Rhodes –A Piece Of Life», απέσπασαν σημαντικά βραβεία και γνώρισαν μεγάλη απήχηση.
Κάθε έργο έχει και διαφορετική προσέγγιση… Μου αρέσει να εστιάζω στα θετικά και όχι στα αρνητικά, οπότε πάντα η προοπτική μου είναι να αναδείξω μία κατάσταση ή μία τοποθεσία. Καθώς η μητέρα μου κατάγεται από την Σύμη, είναι αρκετά τα καλοκαίρια που έχω περάσει στο νησί της Σύμης όσο ήμουν παιδί, οπότε το project «SYMI – The Mamaland» παρουσιάζει τον τόπο μέσα από τα παιδικά μου βιώματα, γι’αυτό άλλωστε και είναι αρκετά συναισθηματικό. Όσον αφορά στο project «Rhodes – A Piece Of Life» ήθελα να παρουσιάσω το συναίσθημα να βρίσκεσαι μέσα σε ένα τόπο που πλημμυρίζει από ζωή. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ένιωσα μόλις πάτησα το πόδι μου στη Ρόδο! Οπότε πηγή έμπνευσης είναι ο κάθε προορισμός ξεχωριστά, η αρχιτεκτονική, η κουλτούρα και οι άνθρωποι που τον κατοικούν.


• Πόσα βραβεία, αλήθεια έχουν κατακτήσει αυτά τα δύο ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα;
Το «Rhodes – A Piece Of Life» μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει 8 Βραβεία/5 φορές Finalist /3 φορές Semi Finalst. Ειδικότερα:
• Winner – “Anatolia International Film Festival”-Best Documentary Short Film
• Winner – “Asian Cinematography”- AWARDS Best Documentary Short Film
• Winner – “Virgin Spring Cinefest”-Best Editing
• Winner – “Europe Film Festival”-Best Short Documentary
• Winner – “Port Blair International Film Festival”-Best Editing
• Winner – “Eastern Europe Film Festival”-Best Editing
• Winner – “Golden Sparrow International Film Festival”-Best Documentary Short Film
• Winner – “Direct Monthly Online Film Festival”-Jury Choice Award of the Month
• Finalist –“New York Flash Film Festival”
• Finalist –“Uruvatti International Film Festival”
• Finalist –“Golden Bridge İstanbul Short Film Festival”
• Finalist –“Prague International Monthly Film Festival”
• Finalist –“Iconic Images Film Festival”
• Semi Finalst –“Sweden Film Awards”
• Semi Finalst –“Best Director Award”
• Semi Finalst –“Boden International Film Festival”.
Το «SYMI – The Mamaland» έχει αποσπάσει 4 Βραβεία /1 φορά Finalist /1 φορά Semi Finalst. Αναλυτικά:
• Winner –“AAB International Film Festival”-Best Cinematographer of the Month
• Winner – “The Buddha International Film Festival”-Best Direction Award
• Winner –“South Film and Arts Academy Festival” -Best original score in Documentary Short Film
• Winner –“South Film and Arts Academy Festival” – Best Cinematography in Documentary Short Film
• Finalist –“Rome Independent Prisma Awards”
• Semi Finalst – “Los Angeles CineFest”


Ποια είναι η κύρια ενασχόλησή σου με τον κινηματογράφο;
Τα ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη τοποθεσιών είναι μία προσωπική μου καλλιτεχνική προσέγγιση και δεν μου αποφέρουν κάποιο οικονομικό όφελος. Η δημιουργία διαφημιστικών spot είναι η κύριά μου ενασχόληση και ομολογώ ότι είναι εξίσου συναρπαστική! Θεωρώ πάρα πολύ δημιουργικό να αναδεικνύω μία υπηρεσία ή ένα προϊόν μέσα από ένα έργο.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μας πεις για τον τελικό σου στόχο.
Στόχος μου είναι να καταφέρνω να είμαι κάθε μέρα δημιουργικός… Μου αρέσει να βάζω μικρούς στόχους και να τους πετυχαίνω, αυτός πιστεύω ότι είναι ο τρόπος να μη χάνω το ενδιαφέρον μου για αυτό που κάνω.
Με χαροποιούν ιδιαίτερα οι πολλές μικρές επιτυχίες γιατί μέσα από αυτές γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου και ταυτόχρονα εξελίσσομαι ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου