Τοπικές Ειδήσεις

“Βαθιά αντίθετη με τις αρχές του κοινωνικού κράτους η επιστολή του ΠΙΣ για τα φάρμακα υψηλού κόστους. Σωστή η αντίδραση του ΙΣΡ”

Σχόλιο του Νεκτάριου Σαντορινιού σχετικά με τις «οδηγίες» του ΠΙΣ για τα φάρμακα σοβαρών ασθενειών:

«Η πρόσφατη επιστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (29/5/2020), προς τους αντίστοιχους κατά τόπους Συλλόγους των Νομών, η οποία ευθέως συστήνει στους γιατρούς της χώρας τον περιορισμό, στο ελάχιστο, της συνταγογράφησης, ιδιαίτερα για τα φάρμακα υψηλού κόστους, έχει προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή και πολλά επιστημονικά ερωτηματικά. Ενώ, έντονη ήταν και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου που στηλίτευσε την παραπάνω πρακτική.

Ο ΠΙΣ, λαμβάνοντας ρόλο κυβερνητικού κόφτη, πριν καλά- καλά το Υπουργείο πάρει θέση σχετικά, προτρέπει ουσιαστικά το πάγωμα χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς, και ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνιες σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Κατόπιν αυτής της ωμής επιστολής, αναρωτιέται κανείς: είναι τόση η ταύτισή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται γύρω από τον πόνο των ανθρώπων ή λειτουργεί σαν εκφραστής μελλοντικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό να κόψουν την πρόσβαση των ασθενών σε βασικά, για τη ζωή τους, φάρμακα; Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η αντιεπαγγελματική, αντιεπιστημονική και βαθιά αντίθετη, προς τις αρχές του κοινωνικού κράτους, κίνηση του ΠΙΣ;

Επειδή το δικαίωμα στο φάρμακο είναι πρωταρχικό για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και επειδή χιλιάδες χρόνια ασθενείς ζητούν απαντήσεις, το Υπουργείο Υγείας οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή του ΠΙΣ και να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση σε σχέση με την συνέχιση ή όχι της απρόσκοπτης πρόσβασης στα φάρμακα υψηλού κόστους.

Η αρχή όποιος πληρώνει ζει, όποιος όχι, πεθαίνει, δεν ταιριάζει ούτε με το ήθος του ιατρικού προσωπικού της χώρας, ούτε με την δεοντολογία του κλάδου αλλά και ούτε με την παράδοση της χώρας μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου