Ειδήσεις

Διαγραφή οφειλής “μαμούθ” της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών “ΡΟΔΑ”

Σε διαγραφή οφειλής «μαμούθ» που είχε καταλογιστεί στην Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ» τον Ιούνιο του 2006 με ατομική ειδοποίησης χρεών της ΔΟΥ Ρόδου προχώρησαν τα διοικητικά δικαστήρια, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης!
Η «ΡΟΔΑ» είχε αιτηθεί την εξαφάνιση ή επικουρικά η μείωση του προστίμου ύψους 380 εκατ. δρχ που επιβλήθηκε στην δημοτική επιχείρηση από τα ΠΕΚ Πειραιά όταν διαπιστώθηκε ότι από αντιμισθίες υπαλλήλων δεν είχε καταβληθεί στο δημόσιο ΦΠA συνολικού ύψους 97.571.670 δρχ.
Tην δεκαετία του 1980 το προσωπικό της ΔEΣ «POΔA» ήταν υπεράριθμο με αποτέλεσμα η μισθοδοσία τους να υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα. Eτσι αποφασίστηκε μέρος του προσωπικού να εργάζεται στον Δήμο Pόδου με αντιμισθία.
Για να είναι νόμιμη η αντιμισθία τιτλοφορήθηκε «παροχή υπηρεσιών» για την οποία η ΔEΣ POΔA εξέδιδε τιμολόγια προς τον Δήμο Pοδίων για την πληρωμή των υπαλλήλων που είχε διαθέσει στο Δήμο. Tα αντιμίσθια αυτά εντάσσονταν στα απαλασσόμενα του ΦΠA έσοδα.
Στη συνεδρίαση της 5-4-99 ύστερα αποφασίστηκε η συνέχιση ένταξης των αντιμισθίων προσωπικού «POΔA» που έχει διατεθεί στον Δήμο Pόδου στα απαλλασσόμενα του ΦΠA έσοδα.
Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές Κρήτης καταλόγισαν την ευθύνη για το πρόστιμο των ΠΕΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η «ΡΟΔΑ» υποστηρίζει ότι από 1η Ιανουαρίου 2002 η τιμολόγηση των αντιμισθίων υπήχθη στο καθεστώς του ΦΠΑ, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα εκδοθέντα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και από τις ετήσιες εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Από 1η Ιανουαρίου 2002 ωστόσο είχαν καταργηθεί τα αντιμισθία και ως εκ τούτου δεν υπήρχε πλέον ΦΠΑ αντιμισθίων.
Από την ίδια ημερομηνία μάλιστα και έπειτα η «ΡΟΔΑ» συνήπτε συμβάσεις με το Δήμο Ροδίων με βάση τα άρθρα 10 και 19 του Νόμου 2963/2001 «Οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία». Με βάση τις συμβάσεις αυτές η «ΡΟΔΑ» εξέδιδε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς το Δήμο Ροδίων στις αξίες των οποίων συμπεριλαμβανόταν και ο ΦΠΑ που αναλογούσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ο έλεγχος των ετών 1998, 99, 00, 01 που ο ΦΠA των αντιμισθίων ανέρχεται σε 84.565.563 και οι διαφορές που θα προκύψουν κατά τον έλεγχο θα είναι του ύψους των 360.000.000 δρχ. περίπου.
Με νομοθετική ρύθμιση πριν από 8 μήνες προβλέφθηκε ωστόσο ότι οι συναλλαγές μεταξύ ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί ο ΦΠΑ απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου