Ειδήσεις

Στη Ρόδο πάλι η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα

Στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 22 και 23 Μαΐου 2017 η δεύτερη συνάντηση της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», σε συνέχεια της πρώτης, η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι στο νησί, τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δεύτερη αυτήν, πολύ σημαντικής σημασίας Διάσκεψη, έχουν προσκληθεί για να συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 18 κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς.
Των αντιπροσωπειών αυτών θα ηγούνται υπουργοί Εξωτερικών και Ανώτατοι Αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών, διπλωμάτες κ.λπ. οι οποίοι ενδέχεται να αφιχθούν ήδη από τις 21 Μαΐου.
Το πρόγραμμα, η σύνθεση των αντιπροσωπειών και η ατζέντα της Διάσκεψης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, ενώ ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και συμπατριώτης μας κ. Μιχάλης Κόκκινος –στενός συνεργάτης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά- θα είναι παρών στις εργασίες.
Θυμίζουμε ότι στην πρώτη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.
Στόχος της Διάσκεψης είναι αφενός η προώθηση του διαλόγου για τη συλλογική διαχείριση των προκλήσεων που ταλανίζουν τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ο πόλεμος και η τρομοκρατία, η μεταναστευτική και η προσφυγική κρίση και αφετέρου η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Φέτος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, στις 22 και 23 Μαΐου 2017 και πάλι στην Ρόδο, αφού ύστερα από παρέμβαση του κ. Κοτζιά είναι πλέον θεσμός. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα και πάλι στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλάς» το οποίο θα μετατραπεί σε…. «αστακό» από άποψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας λόγω του χαρακτήρα της διάσκεψης.
Οι εργασίες θα είναι κλειστές, ενώ μερικές από τις συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές για διάλογο και δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στην Ρόδο αναμένονται στο προσεχές διάστημα αστυνομικές ενισχύσεις και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών για να προετοιμάσουν το έδαφος και να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες, ενώ θα έχουν σειρά συναντήσεων με τις τοπικές αρχές, τον Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αστυνομία, τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ. Η Ρόδος, θα μετατραπεί σε… «φρούριο» καθώς θα ληφθούν ‘δρακόντεια’  μέτρα ασφαλείας λόγω των υψηλών προσκεκλημένων και των κορυφαίων προσωπικοτήτων της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Σε μια περιοχή όπου η γεωπολιτική της θέση είναι ήδη πολύ ευαίσθητη, και με δεδομένη την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για τις προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου –προσφυγική / μεταναστευτική κρίση, περιβαλλοντικά ζητήματα και κίνδυνοι της ριζοσπαστικοποίησης – καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών, μέσω πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών συνεργειών, καθώς και πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλουν με αποτελεσματικό τρόπο στη σταθεροποίηση της περιοχής.
«Είναι ένα μεγάλο γεγονός με μεγάλη σημασία και βαρύτητα. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, καθίσταται η χώρα μας ένας βασικός παράγοντας σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ανάμεσα στην Ανατολή και στην Δύση. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και ευελπιστούμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή για μια σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή κι άλλων χωρών. Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των συμμετοχών ούτε λεπτομέρειες αναλυτικά. Θα είναι μια μεγάλη σύνοδος για την ειρήνη και την ασφάλεια. Η Ρόδος υπήρξε διαχρονικά και ιστορικά σημείο συνάντησης και σταυροδρόμι πολιτισμών. Παλαιότερα υπήρξε και κέντρο μεγάλων αποφάσεων και κορυφαίων προσώπων. Είναι η ώρα να επανέλθουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Να σημειωθεί ότι η Ρόδος θα προβληθεί και πάλι σε διεθνές επίπεδο καθώς την «2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» θα καλύψουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι από πάνω από 50 χώρες, διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες κ.ά.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς καθώς και πολλά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου