Στη σημερινή του ενημέρωση για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να είμαστε ετοιμότητα και πιθανό δεύτερο χτύπημα του ιού.

«Δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, ο ιός το κάνει.», είπε επισημαίνοντας πως «οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες αστικής ευθύνης.»

“Υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση περιστατικών, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει οτι τα μέτρα αποδίδουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, για ένα πρώτο κύμα που έχουμε σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε. Μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις” σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι πως υπάρχει μια συζήτηση και ένας πρώτος σχεδιασμός μέτρων επανάκαμψης, αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα.

Κάποιες χώρες που έζησαν ένα 2ο κύμα ετοιμάζονται και για 3ο, είπε.

Για το θέμα της ανοσίας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία γιατί αυτό θα σήμαινε εκατοντάδες νεκρούς. Θέλουμε σταδιακά να αναπτυχθεί η ανοσία, είπε. Είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες, δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι και όλοι μιλούν για ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Μιλάμε για μια στρατηγική σταδιακή εφαρμογής μέτρων και άρση τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σίγουρα σε επόμενες φάσεις τα τεστ θα παίξουν πιο καθοριστικό ρόλο, ειδικότερα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει συμπλήρωσε.

Συζητείται, επίσης, το ενδεχόμενο ενός πιο μαζικού ελέγχου για όσους έχουν υποψία της νόσου, ώστε πολύ γρήγορα να περιορίζονται.

«Θα είναι λογικές και βασισμένες σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ