ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

M. Κοντραφούρης: «Η Λέρος πορεύεται χωρίς αναπτυξιακό όραμα»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κοντραφούρης Μιχάλης

«Οραμά μας είναι να ξα­να­δώ­σου­με ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ στις Λε­ριές και στους Λε­ριούς. To νησί επι­τέ­λους να πάρει τη θέση που του αξί­ζει και να πάψει να είναι ου­ρα­γός. Η Λέρος να ξα­να­βρεί τους ανο­δι­κούς – ανα­πτυ­ξια­κούς ρυθ­μούς προ­ό­δου που είχε, διεκ­δι­κώ­ντας και υλο­ποιώ­ντας έργα ου­σί­ας για όλους τους πο­λί­τες αυτού του ευ­λο­γη­μέ­νου τόπου!»

Τους στό­χους που έχει βάλει προ­κει­μέ­νου να βγει από το τέλμα η Λέρος και να μπει ξανά σε τρο­χιά ανά­πτυ­ξης πε­ρι­γρά­φει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη “δ”, ο υπο­ψή­φιος δή­μαρ­χος Λέρου κ. Μι­χά­λης Κο­ντρα­φού­ρης.

«Δυ­στυ­χώς, εδώ και 3,5 χρό­νια, η Λέρος, χωρίς κα­νέ­να έργο, χωρίς καμία ενέρ­γεια ανά­πτυ­ξης που θα στή­ρι­ζε την το­πι­κή οι­κο­νο­μία και θα δη­μιουρ­γού­σε απα­σχό­λη­ση για τους νέους μας, πο­ρεύ­ε­ται χωρίς ανα­πτυ­ξια­κό όραμα, χωρίς στρα­τη­γι­κή και χωρίς προ­γραμ­μα­τι­σμό», δή­λω­νει ο κ. Κο­ντρα­φού­ρης.

«Για μένα και την πα­ρά­τα­ξή μου « ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ» ο του­ρι­σμός θα μπει στην πρώτη γραμ­μή.

Ως εδώ η γκρί­νια, και η εσω­στρέ­φεια… Από την πρώτη μέρα της πε­ντα­ε­τί­ας που έρ­χε­ται, ο Δήμος της Λέρου σε συ­νερ­γα­σία με τους το­πι­κούς φο­ρείς θα ανα­λά­βουν πρω­το­βου­λί­ες για να φέ­ρου­με την Λέρο στην θέση που της αξί­ζει στον διε­θνή του­ρι­στι­κό χάρτη», το­νί­ζει ο υπο­ψή­φιος δή­μαρ­χος Λέρου.

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Μι­χά­λη Κο­ντρα­φού­ρη, ανα­λυ­τι­κά:

• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθη­σαν να ασχο­λη­θεί­τε με το Δήμο Λέρου και να διεκ­δι­κή­σε­τε τη θέση του δη­μάρ­χου στις εκλο­γές της 18ης Μαΐου;

Ασχο­λού­μαι με τα κοινά της Λέρου εδώ και μια 20ετία. Με την ψήφο των συ­μπα­τριω­τών μου είχα την τιμή να υπη­ρε­τή­σω τον τόπο μου από διά­φο­ρες θέ­σεις της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης (δημ. σύμ­βου­λος, πρό­ε­δρος ΔΣ, αντι­δή­μαρ­χος) με ύψι­στη τη θέση του δη­μάρ­χου το 2010…

Δυ­στυ­χώς, εδώ και 3,5 χρό­νια, η Λέρος, χωρίς κα­νέ­να έργο, χωρίς καμία ενέρ­γεια ανά­πτυ­ξης που θα στή­ρι­ζε την το­πι­κή οι­κο­νο­μία και θα δη­μιουρ­γού­σε απα­σχό­λη­ση για τους νέους μας, πο­ρεύ­ε­ται χωρίς ανα­πτυ­ξια­κό όραμα, χωρίς στρα­τη­γι­κή και χωρίς προ­γραμ­μα­τι­σμό, με μια Δη­μο­τι­κή Αρχή που είναι χα­μέ­νη στην μι­κρο­πο­λι­τι­κή, στην άγνοια, στο λαϊ­κι­σμό και στις ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις. Βλέ­πο­ντας τη Λέρο να οπι­σθο­δρο­μεί και να χά­νο­νται ευ­και­ρί­ες και πόροι, θεωρώ κα­θή­κον μου να δη­λώ­σω παρών για την επό­με­νη πε­ντα­ε­τία η οποία θα είναι κρι­σι­μό­τε­ρη των τε­λευ­ταί­ων δε­κα­ε­τιών. Ο τόπος μου πρέ­πει να βγει από το αδιέ­ξο­δο…

• Θε­ω­ρεί­τε πως έγι­ναν βή­μα­τα για την ανά­πτυ­ξη του νη­σιού την τριε­τία που πέ­ρα­σε ή χά­θη­κε πο­λύ­τι­μος χρό­νος για τη Λέρο;

Την απά­ντη­ση θα την πά­ρε­τε δια­βά­ζο­ντας τα στοι­χεία της ΕΥΔ της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου που απο­δει­κνύ­ουν πε­ρί­τρα­να ότι η Λέρος από εκεί που βρι­σκό­ταν με­τα­ξύ των πρώ­των νη­σιών σε απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα και αξιο­ποί­η­ση κοι­νο­τι­κών πόρων, σή­με­ρα δυ­στυ­χώς έχει κα­τρα­κυ­λή­σει στην τε­λευ­ταία θέση του σχε­τι­κού πί­να­κα. Εκτός των ανεκ­με­τάλ­λευ­των πόρων δυ­στυ­χώς πα­ρέ­μει­νε και ανα­ξιο­ποί­η­το το έμ­ψυ­χο δυ­να­μι­κό του νη­σιού είτε σε επί­πε­δο ερ­γα­ζο­μέ­νων του Δήμου, είτε σε επί­πε­δο προ­σώ­πων που προ­έρ­χο­νται από φο­ρείς του τόπου. Δυ­στυ­χώς όχι μόνο δεν έγι­ναν βή­μα­τα προ­ό­δου αλλά με λύπη βλέπω, όπως και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι συ­μπα­τριώ­τες μου, ότι η Λέρος οπι­σθο­δρό­μη­σε.

• Μέχρι τον Ιού­νιο θα πρέ­πει να έχουν κα­τα­τε­θεί οι προ­τά­σεις των ΟΤΑ και των άλλων φο­ρέ­ων για το ΕΣΠΑ. Υπάρ­χουν προς έντα­ξη έργα της Λέρου και τι θα μπο­ρού­σε να γίνει ακόμη;

Στα «συρ­τά­ρια» του Δήμου εδώ και χρό­νια υπάρ­χουν αρ­κε­τές με­λέ­τες κα­θό­λα έτοι­μες και με­λέ­τες οι οποί­ες με λίγη προ­σπά­θεια (επι­και­ρο­ποί­η­ση τιμών, εναρ­μό­νι­ση με νο­μο­θε­σία κα) θα είναι ολο­κλη­ρω­μέ­νες για υπο­βο­λή και έντα­ξη. Με­ρι­κά εν­δει­κτι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα είναι:

1. Η Ανά­πλα­ση της πε­ριο­χής Μπρού­ζι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1 εκατ. ευρώ.

2. Οι Με­λέ­τες για την επέ­κτα­ση του απο­χε­τευ­τι­κού δι­κτύ­ου στις πε­ριο­χές Κα­μά­ρα-Γούρ­να-Τε­μέ­νια συ­νο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 3 εκ. ευρώ.

3. Οι Με­λέ­τες για τα δί­κτυα ύδρευ­σης των Πα­ρα­δο­σια­κών οι­κι­σμών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 3 εκ. ευρώ.

4. Η Με­λέ­τη για την αντι­κα­τά­στα­ση του δι­κτύ­ου ύδρευ­σης των Αλί­ντων ύψους 1 εκ. ευρώ.

5. Το αγκυ­ρο­βό­λιο των Αλί­ντων ύψους 1 εκ. ευρώ.

6. Οι ανα­πλά­σεις και πλα­κο­στρώ­σεις των πα­ρα­δο­σια­κών οι­κι­σμών (Χρι­στός- Αγ. Πα­ρα­σκευή) προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1,5 εκ. ευρώ.

7. Η ολο­κλή­ρω­ση της ανα­κα­τα­σκευ­ής του Ξε­νο­δο­χεί­ου ΛΕΡΟΣ που θα αλ­λά­ξει ρι­ζι­κά την ιστο­ρι­κή πόλη του Λακ­κιού.

Επι­πλέ­ον μαζί με τους συ­νερ­γά­τες μου επε­ξερ­γα­ζό­μα­στε προ­τά­σεις που θα συ­νά­δουν με τη φι­λο­σο­φία του επό­με­νου ΕΣΠΑ (και­νο­το­μία, νέες τε­χνο­λο­γί­ες, επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, κα­τάρ­τι­ση κ.α)!• Ποιες είναι οι προ­τά­σεις σας για τη λει­τουρ­γία του Δήμου Λέρου σε επί­πε­δο διοί­κη­σης και ποια τα σχέ­διά σας για τα έργα υπο­δο­μής που χρειά­ζε­ται να γί­νουν;

Ανα­διορ­γά­νω­ση του Δήμου με πλήρη αξιο­ποί­η­ση του στε­λε­χια­κού δυ­να­μι­κού, το οποίο θα υπο­βοη­θεί­ται από ομάδα αι­ρε­τών ή μη που έχουν γνώση της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης. Στην δύ­σκο­λη προ­σπά­θεια που έχου­με να δώ­σου­με την ερ­χό­με­νη κρί­σι­μη πε­ντα­ε­τία, οι ερ­γα­ζό­με­νοι του Δήμου της Λέρου θα είναι για μένα και την πα­ρά­τα­ξή μου οι πο­λυ­τι­μό­τε­ροι συ­νερ­γά­τες.

Άμε­σης προ­τε­ραιό­τη­τας ενέρ­γειες είναι οι επε­κτά­σεις δι­κτύ­ων απο­χέ­τευ­σης-ύδρευ­σης (υπάρ­χουν με­λέ­τες), η ανα­βάθ­μι­ση λει­τουρ­γί­ας του ΒΙΟΚΑ, η δια­χεί­ρι­ση στε­ρε­ών απο­βλή­των (ανα­κύ­κλω­ση-ΧΥΤΥ) και η ορ­θο­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση των υδά­τι­νων πόρων.

• Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει τα βή­μα­τα που πρέ­πει για να πάρει και η Λέρος με­γα­λύ­τε­ρο με­ρί­διο σε ό,τι αφορά τις αφί­ξεις του­ρι­στών;

Όντως ο του­ρι­σμός, που απο­τε­λεί κλάδο αιχ­μής για τα πε­ρισ­σό­τε­ρα νησιά του νομού, δεν μπό­ρε­σε μέχρι τώρα να υπο­στη­ρί­ξει απο­τε­λε­σμα­τι­κά και όσο θα θέ­λα­με την οι­κο­νο­μία του νη­σιού μας. Η Λέρος δεν έχει κα­τα­φέ­ρει μέχρι σή­με­ρα να αξιο­ποι­ή­σει τα δυ­να­τά της ση­μεία αλλά ούτε και να βελ­τιώ­σει, όπου πρέ­πει, τις αδυ­να­μί­ες της στα θέ­μα­τα του του­ρι­σμού.

Η ση­με­ρι­νή δη­μο­τι­κή αρχή εδώ και 3,5 χρό­νια, χωρίς κα­νέ­ναν προ­γραμ­μα­τι­σμό, χωρίς διά­θε­ση συ­νερ­γα­σί­ας και λει­τουρ­γώ­ντας απο­σπα­σμα­τι­κά και πολ­λές φορές απα­ξιώ­νο­ντας τους επαγ­γελ­μα­τί­ες του κλά­δου, έφερε τον τόπο στη στα­σι­μό­τη­τα.

Για μένα και την πα­ρά­τα­ξή μου την “ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ” ο του­ρι­σμός θα μπει στην πρώτη γραμ­μή. Ως εδώ η γκρί­νια, και η εσω­στρέ­φεια…

Από την πρώτη μέρα της πε­ντα­ε­τί­ας που έρ­χε­ται, ο Δήμος της Λέρου σε συ­νερ­γα­σία με τους το­πι­κούς φο­ρείς θα ανα­λά­βουν πρω­το­βου­λί­ες για να φέ­ρου­με την Λέρο στην θέση που της αξί­ζει στον διε­θνή του­ρι­στι­κό χάρτη.

Στις άμε­σες προ­τε­ραιό­τη­τές μας είναι να εκ­με­ταλ­λευ­τού­με τα «δυ­να­τά» ση­μεία του νη­σιού που κα­θι­στούν τη Λέρο ιδιαί­τε­ρο προ­ο­ρι­σμό.

Η πα­γκο­σμί­ου εν­δια­φέ­ρο­ντος Ιστο­ρία μας, η μο­να­δι­κή μας αρ­χι­τε­κτο­νι­κή κλη­ρο­νο­μιά, ο πο­λι­τι­στι­κός μας πλού­τος, η μο­να­δι­κό­τη­τα του βυθού μας, είναι με­ρι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα. Πα­ράλ­λη­λα όμως με στο­χευ­μέ­νες κι­νή­σεις θα βελ­τιώ­σου­με τα αδύ­να­τά μας ση­μεία όπως είναι η ανε­παρ­κής με­τα­φο­ρι­κή σύν­δε­ση με την υπό­λοι­πη χώρα αλλά και η ανα­θε­ώ­ρη­ση των ενερ­γειών προ­βο­λής του νη­σιού που πολ­λές φορές δια­κα­τέ­χο­νται από προ­χει­ρό­τη­τα και έλ­λει­ψη προ­γραμ­μα­τι­σμού. Στό­χος μας είναι ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο πρό­γραμ­μα προ­βο­λής και δια­φή­μι­σης της Λέρου γι’ αυτό θα προ­χω­ρή­σου­με άμεσα στην ίδρυ­ση Δια­δι­κτυα­κής Πύλης Του­ρι­στι­κής Πλη­ρο­φό­ρη­σης (portal) αξιο­ποιώ­ντας τις νέες τε­χνο­λο­γί­ες και τις δυ­να­τό­τη­τες που δίνει το δια­δί­κτυο.

Η στρα­τη­γι­κή μας θα είναι προ­σε­κτι­κή και θα στη­ρί­ζε­ται στην ποιό­τη­τα και όχι στην πο­σό­τη­τα. Στό­χος μας είναι η προ­σέλ­κυ­ση του­ρι­στών ποιό­τη­τας. Η Λέρος έχει την δυ­να­τό­τη­τα να ανα­πτύ­ξει έναν αει­φο­ρι­κό του­ρι­σμό, με άξονα την ανά­δει­ξη της πλού­σιας ιστο­ρί­ας και της πο­λι­τι­στι­κής της κλη­ρο­νο­μιάς.

• Πού βρί­σκε­ται για τη Λέρο η υπό­θε­ση του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού και πώς μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί η αγορά της Τουρ­κί­ας;

Δυ­στυ­χώς η Λέρος και γι’ αυτή την ση­μα­ντι­κή υπό­θε­ση πλη­ρώ­νει ακρι­βά τους κα­κούς χει­ρι­σμούς και την προ­χει­ρό­τη­τα με την οποία λει­τουρ­γεί ο κ. Κό­λιας και δη­μο­τι­κή του αρχή, εδώ και 3,5 χρό­νια. Για θέ­μα­τα όπως η θε­σμο­θέ­τη­ση της Λέρου ως πύλη – ει­σό­δου, ή η το­πο­θέ­τη­ση πλω­τών εξε­δρών, λόγω των κακών χει­ρι­σμών της νυν δη­μο­τι­κής αρχής, διαρ­κώς εμ­φα­νί­ζο­νται προ­βλή­μα­τα που μπαί­νουν τρο­χο­πέ­δη στην εξέ­λι­ξή τους. Επι­πλέ­ον η αδια­φο­ρία που επέ­δει­ξαν τόσο για τη Μα­ρί­να Λακ­κί­ου, όσο και για τη δη­μιουρ­γία Αγκυ­ρο­βο­λί­ου του­ρι­στι­κών σκα­φών στον κόλπο των Αλί­ντων (ενώ υπάρ­χουν έτοι­μες με­λέ­τες), άφησε τον τόπο πίσω στην ανά­πτυ­ξη του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού και στέ­ρη­σε από τους νέους του τόπου πολ­λές θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Δέ­σμευ­ση της “ΕΛ­ΠΙ­ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ” είναι ότι άμεσα θα διεκ­δι­κή­σου­με την υλο­ποί­η­ση των πα­ρα­πά­νω ενερ­γειών προ­κει­μέ­νου η Λέρος να μπει στο προ­σκή­νιο και να μπει δυ­να­μι­κά στο χάρτη του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού.

• Θέμα χρό­νου είναι να δη­μο­πρα­τη­θεί για την Πάτμο υδα­το­δρό­μιο προ­κει­μέ­νου να δρο­μο­λο­γη­θούν υδρο­πλά­να. Μπο­ρεί να γίνει κάτι ανά­λο­γο και στη Λέρο και ποιες ενέρ­γειες προ­τί­θε­στε να κά­νε­τε σε αυτό τον τομέα;

Η Λέρος κατά την πε­ρί­ο­δο της Ιτα­λο­κρα­τί­ας απο­τέ­λε­σε την ση­μα­ντι­κό­τε­ρη βάση υδρο­πλά­νων στο Αι­γαίο. Άρα δια­θέ­τει και την γε­ω­μορ­φο­λο­γία και τις δυ­να­τό­τη­τες για υδα­το­δρό­μιο. Ασφα­λώς και θα διεκ­δι­κή­σου­με δυ­να­μι­κά την έντα­ξη της Λέρου στους σχε­δια­σμούς του επεν­δυ­τή.

• Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λέρο της επό­με­νης πε­ντα­ε­τί­ας και γιατί οι κά­τοι­κοι θα πρέ­πει να επι­λέ­ξουν την πα­ρά­τα­ξή σας;

Να ξα­να­δώ­σου­με ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ στις Λε­ριές και στους Λε­ριούς. Η Λέρος επι­τέ­λους να πάρει τη θέση που της αξί­ζει και να πάψει να είναι ου­ρα­γός. Η Λέρος να ξα­να­βρεί τους ανο­δι­κούς-ανα­πτυ­ξια­κούς ρυθ­μούς προ­ό­δου που είχε, διεκ­δι­κώ­ντας και υλο­ποιώ­ντας έργα ου­σί­ας για όλους τους πο­λί­τες αυτού του ευ­λο­γη­μέ­νου τόπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.