Σκηνές απείρου κάλλους, που πάντως ήταν αναμενόμενες, αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, που έχει διαμορφωθεί στην μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής περιόδου, κυρίως μέσα από τα social media αλλά και την εμπλοκή της δικαιοσύνης, στιγμάτισαν και χθες την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κατά την συζήτηση δύο θεμάτων… εξοικονόμησης ενέργειας!!
Μέλη της μειοψηφίας επεδίωξαν συγκεκριμένα να απομειώσουν την επιτυχία της περιφερειακής αρχής να ανοίξει χρηματοδοτική γραμμή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση έργων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην μετά ΕΣΠΑ εποχή.
Η έγκριση ένταξης του έργου «Improvingenergyefficiency in the Region of South Aegean» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ELENA, EC-EIB που στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σκοπό τη μείωση των εκπομπών CO2, αποτέλεσε το πρώτο σημείο αντιπαράθεσης.
Προβλέπει την αναβάθμιση και αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού ολόκληρου του περιφερειακού οδικού δικτύου του Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων Αμοργού, Θήρας, Κέας, Κύθνου, Κώ, Λειψών, Νάξου, Νισύρου, Σίφνου, Σύμης, Τήλου, Τήνου και Χάλκης με πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με σκοπό τη σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων και αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης με νέα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.
Για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειακών έργων, το κόστος εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει και το έπραξε με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία την αποδοχή έγκρισης ένταξης του έργου με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσού 780.850,55 € (89,88%) και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής ποσού 87.919,53 € (10,12%) από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ενδεικτική του κλίματος, που επικράτησε ήταν η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου:
«Αφήνω σε άλλους την άγνοια, την ημιμάθεια, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις. Αυτό που μένει στο τέλος της μέρας, είναι το άνοιγμα νέων δρόμων για τα νησιά μας. Είναι οι νέες ευκαιρίες. Η εποχή των ευκαιριών που χάθηκαν, των χρημάτων που επεστράφησαν, των μαχών που δεν δόθηκαν, των πολέμων που πουλήθηκαν, έχει περάσει οριστικά. Οι νοσταλγοί της θα μείνουν μέσα στην ντουλάπα που θα γράφει απέξω “χαμένες ευκαιρίες”. Έκλεισε η περίοδος του “πέσε πίτα να σε φάω”, όταν οι χρηματοδοτήσεις που έρχονταν χωρίς προσπάθεια, επέστρεφαν. Και τώρα δήθεν ανησυχούν. Αν ανησυχούσαν, να μην επέστρεφαν αναξιοποίητο το ειδικό πρόγραμμα των 250 εκατ. ευρώ. Η υποκρισία έχει όρια!».
Αφορμή όμως για απίστευτες εκρήξεις ως και αλληλοκατηγορίες, με σαφή υπονοούμενα, αποτέλεσε η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πορεία του δημόσιου, ανοικτού, ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το έργο με τίτλο: «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δίκτυο Οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την Προμήθεια & εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED», προϋπολογισμού δαπάνης 4.535,638,52 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% που θα καλυφθεί από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Για το συγκεκριμένο θέμα διενεργείται, εξάλλου, όπως έγραψε η «δημοκρατική» προκαταρκτική ποινική εξέταση.
Ο κ. Χατζημάρκος, τοποθετούμενος πρώτος, πριν την ενημέρωση του σώματος επεσήμανε ότι ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν επενδύσει πολιτικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται ηθικός αξιακός κανόνας να αξιώνουν ενημέρωση για ένα ζήτημα για το οποίο έχουν υποβάλει μηνύσεις κάνοντας λόγο για ηθικό ξεπεσμό και τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν φοβάται την συζήτηση. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα είναι μια μεγάλη, μακρά και ενδιαφέρουσα η συνέχεια στην δικαιοσύνη.
Ακολούθησε η ενημέρωση του σώματος από τον πολιτικό μηχανικό, που συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή, που αξιολόγησε τις προσφορές στον διαγωνισμό και γνωμοδότησε σχετικά στην οικονομική επιτροπή, κ. Νίκο Λυμπερόπουλο.
Ο κ. Λυμπερόπουλος ενημέρωσε ειδικότερα για την πορεία του έργου από την 17η Μαΐου 2018 όταν εγκρίθηκε η τροποποίηση των όρων της διακήρυξης και των παραρτημάτων αυτής, για το διαγωνισμό. Την 16η Ιανουαρίου 2019 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού που προβλέπει την κατακύρωση της σύμβασης στον οικονομικό φορέα «DASTERI SYSTEMS Α.Ε.» και όπως τόνισε απεστάλησαν όλα τα στοιχεία του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται η έκδοση σχετικής πράξης.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τον κ. Τ. Μακρυωνίτη και τον Π. Κουνάκη για το αν υπήρξαν ουσιώδεις αποκλείσεις των προδιαγραφών του διαγωνισμού από τους συμμετέχοντες, αν έγινε υποκατάσταση νόμιμα της επιτροπής διαγωνισμού από τον κ. Λυμπερόπουλου, για το αν συνεκλήθη νόμιμα η Οικονομική Επιτροπή και υπήρξε νόμιμη πρόσκληση, γιατί έγινε περιγραφή της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και περαιτέρω διευκρινίσεις για τεχνικής φύσεως θέματα.
Ο κ Λυμπερόπουλος, με επίκληση συγκεκριμένης διάταξης στο νόμο 4412 επεσήμανε ότι τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν υποκατέστησε την επιτροπή διαγωνισμού και διευκρινίζοντας ότι στο συμβούλιο συμμετέχει όχι ως πολιτικός αλλά ως πολιτικός μηχανικός.
Εδωσε εξηγήσεις για θέματα τεχνικής φύσεως ενώ μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Γ. Φιλιππάκο εξήγησαν ότι πρόκειται για προμήθεια και όχι για έργο, ενώ περαιτέρω έχει κριθεί με δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ο όρος «φωτογραφικός» που ανέφερε η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών είναι λανθασμένος.
Δικαστική αρχή έχει κρίνει ειδικότερα ότι η απόδειξη επαγγελματικής ικανότητας επί τριετία που προέβλεπε ο διαγωνισμός δεν είναι «φωτογραφική» πρόβλεψη στην διαδικασία.
Ο ειδικός συνεργάτης του περιφερειάρχη κ. Στέργος Στάγκας στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι η όλη προμήθεια αλλά και η πρόβλεψη για συντήρηση του έργου επί 10ετία από τον ανάδοχο θα έχει μηδενικό κόστος για την Περιφέρεια ενώ επιχείρησε σύγκριση του συγκεκριμένου διαγωνισμού που εξασφαλίστηκε έκπτωση 7,3% με αυτόν του Δήμου Ρόδου πολλαπλάσιου κόστους (26 εκατ. ευρώ) που δόθηκε έκπτωση από τον ανάδοχο της τάξεως του 4%.
Ισχυρίστηκε ότι η κοινοπραξία που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της Περιφέρειας γιατί δεν είχε δημοσιευμένους ισολογισμούς επικράτησε στον ίδιο διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου, διότι η διακήρυξη προέβλεπε να προσκομίσει ισολογισμούς χωρίς να προβλέπει δημοσίευση αυτών.
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα τόνισε ότι δόθηκε μάχη για το αν ο διαγωνισμός αφορά έργο ή προμήθεια, προσθέτοντας ότι κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι ορισμένα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου εκπροσώπησαν συμφέροντα εργολάβων για να προσθέσει ότι τα επιχειρήματα αντιπολιτευόμενων ήταν σχεδόν πάντα ταυτόσημα με αυτά των ενστάσεων εργοληπτικών εταιρειών κατά του διαγωνισμού.
Πρόσθεσε ότι κρίθηκε ότι υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από προμήθεια.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χατζημάρκου προκάλεσε την έκρηξη του κ. Κουνάκη που τόνισε ότι αφήνει υπονοούμενο εις βάρος του, ενώ ο κ. Ανανίας υποστήριξε ότι ο υπαινιγμός είναι κακόβουλος και ψευδής.
«Στα δικαστήρια θα δοθεί συνέχεια και το δημόσιο συμφέρον και οι ψευδείς αναφορές και η συκοφάντηση. Εδώ δεν υπάρχει μονόδρομος, όταν πετάς λάσπη» είπε ο κ. Χατζημάρκος που επεσήμανε ότι τεχνικός σύμβουλος στον διαγωνισμό της Περιφέρειας είναι δημόσιος φορέας το ΚΑΠΕ, ενώ περαιτέρω τόνισε ότι ο στόχος και των δύο διαγωνισμών για τα led στην Περιφέρεια και στον Δήμο Ρόδου είναι ο ίδιος αλλά ακολουθείται άλλη οδός, αφήνοντας αιχμή ότι θα γίνουν και συγκρίσεις και αναλυτικές τοποθετήσεις για τις οδούς που επελέγησαν.
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και έκλεισε με την αποχώρηση του κ. Κουνάκη θορυβωδώς από την αίθουσα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ