Τοπικές Ειδήσεις

“Τιμή για αυτούς που θυσιάστηκαν για την  λευτεριά της Βιλανόβας (Παραδείσι Ρόδου)  το αιματηρό Πάσχα του 1919”

Εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου και προέδρου του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της  5/3/2019.

Βιλανόβα 1919( το σημερινό Παραδείσι), μια περίοδος σκοτεινή που την επέβαλε η φασιστική Ιταλία, η οποία προσπάθησε να διαλύσει το πατριωτικό φρόνημα των Ροδίων και της Δωδεκανήσου.

Στο αιματηρό Πάσχα εκείνης της χρονιάς, στον βωμό της ελευθερίας θυσιάστηκαν ο παπά- Λουκάς και η Ανθούλα Ζερβού, γιατί οι εκτελεστές των εντολών της Ρώμης δεν κατάφεραν να κλείσουν τις πατριωτικές φωνές απλών και λόγιων ανθρώπων.

Το πνεύμα, η ψυχή και η καρδιά των Ροδίων άντεξε στην μακροχρόνια φασιστική επιβουλή, παρά τα όσα τεχνάσματα που εμπνεύστηκαν οι κατακτητές για να αλλάξουν οτιδήποτε είχε σχέση ακόμα και με την καθημερινότητα των κατοίκων των δώδεκα νησιών μας.

Η απάνθρωπη βία των κατακτητών, επέφερε δημόσιες εκτελέσεις ανδρών-γυναικών και παιδιών οι οποίες όμως, δεν πτόησαν τους Δωδεκανήσιους, ακόμα και εκείνους των μικρών χωριών όπως στην Βιλανόβα.

Η σκέψη, πως σύντομα θα έφτανε η στιγμή της αποτίναξης του φασιστικού ζυγού και η ένωση με την μητέρα Ελλάδα, έδινε μεγαλύτερη δύναμη στους κατοίκους των νησιών μας, όμως αυτό είχε και το ανάλογο τίμημα με τις θυσίες ανθρώπων στον βωμό της ελευθερίας.

Ανάμεσα σε όσους σήκωσαν το ανάστημα τους στην ιταλική κατοχή ήταν και οι δάσκαλοι Νικόλαος Μαγκαφάς καταγόμενος από το Παραδείσι και ο Κωνσταντίνος Πανταζής.

Η δράση τους ενόχλησε αφάνταστα τους κατακτητές και η σύλληψη τους ήταν αναμενόμενη.

Οι κατακτητές κατάλαβαν ότι η δημόσια εκτέλεση τους στην Βιλανόβα, θα προκαλούσε μεγαλύτερα και περισσότερα  προβλήματα στην διοίκηση τους, και  τους  ανάγκασαν να   αυτό εξοριστούν για σχεδόν 30 χρόνια εκτός Δωδεκανήσου.

Mακριά από την οικογένεια τους, τους φίλους  και τους συμπατριώτες τους, και γνώριζαν πως η θυσία τους θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια της απελευθέρωσης των νησιών μας και την ένωση με την Ελλάδα.

Μετά από εκατό χρόνια, θεωρώ πως έφτασε η στιγμή να αποδοθούν οι ανάλογες τιμές στον αείμνηστο μαχητή της ελευθερίας Νικόλαο Μαγκαφά, ώστε να αποκατασταθεί η μνήμη του και βέβαια οι νέοι μας να γνωρίσουν τι έκαναν οι πρόγονοι μας για το όραμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνω, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του, να πάρει το όνομα του  το Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε αλλά αναγκάστηκε  να φύγει  βιαίως από του κατακτητές για 30 χρόνια.

Επίσης  τον πανηγυρικό της ημέρας να εκφωνήσει ο γνωστός Γιατρός του Παραδεισίου και του νησιού μας κ. Αντώνιος Αρφαράς, ο οποίος είναι εκείνος που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο για να συγκεντρωθούν όλα τα ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οφείλουμε ομόφωνα να ψηφίσουμε αυτή την πρόταση και ως Περιφέρεια να συμμετάσχουμε ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Απριλίου.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Μπαριανάκης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Η πρόταση του ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα και στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Δ.Κ. Παραδεισίου την Κυριακή  7/4/2019 η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου  σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου  θα μετονομάσουν   το Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου  στο όνομα  ¨Νικολάου Μαφκαφά¨  ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου