Τοπικές Ειδήσεις

Εξαιρετικές οι Επετειακές Εκδηλώσεις των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 7ης Μαρτίου, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργάνωσαν δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, με τίτλο, «Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

 Οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Γ΄ Δημοτικού προετοίμασαν και παρουσίασαν μια εκδήλωση που αφορούσε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στην εκδήλωση προβλήθηκε μία πολυεπίπεδη δράση, μέσω της οποίας οι μαθήτριες και οι μαθητές γνώρισαν τη σύγχρονη ιστορία τής Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Πρωτότυπες διδακτικές πρακτικές όχι μόνο κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και προκάλεσαν την εξοικείωσή τους με έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης της ιστορίας. Τα παιδιά μελέτησαν την ιστορία τού τόπου τους και την ενέταξαν στην ιστορία τού κόσμου τους, φωτίζοντας τα κομμάτια τής πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Η αναζήτηση των ιστορικών πηγών ξεκίνησε από την Υπηρεσία Γενικών Αρχείων τού Κράτους τού Νομού Δωδεκανήσου, όπου τα παιδιά βίωσαν την ιστορική πληροφορία τής συγκεκριμένης εποχής, αγγίζοντας ταχυδρομικές κάρτες και επιστολικά κείμενα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα ιταλικών διαβατηρίων. Η αναζήτηση συνεχίστηκε στα ράφια τής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε χαρακτηριστικά ιταλικά κτήρια, σε οδούς που ονοματοδοτήθηκαν από γεγονότα και προσωπικότητες που «έγραψαν ιστορία». Παράλληλα, δόθηκε έμφαση σε μαρτυρίες ανθρώπων με προσωπικά βιώματα από εκείνη την εποχή και στην άντληση πληροφοριών από ειδικούς επιστήμονες, αρχιτέκτονες και ιστορικούς, ώστε να αναδειχθεί στη σύγχρονη εποχή το πολιτισμικό αποτύπωμα των λαών που πέρασαν από τα Δωδεκάνησα. Στην εκδήλωση, παρουσιάσεις έκαναν η κ. Ειρήνη Τόλιου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Γενικών Αρχείων του Κράτους του Νομού Δωδεκανήσου και ο κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Διευθυντής Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Οργάνωσης και Διοίκησης των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», κ. Βλάσσης Τσίννας, και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων, κ. Διονύσης Σπανόπουλος, υποδέχθηκαν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και του μετέφεραν τους θερμούς χαιρετισμούς του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», κ. Κυριάκου Κυριακούλη, ο οποίος, απουσίαζε στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο κύριος Σπανόπουλος έδωσε τον λόγο στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την άρτια εκδήλωση που οργάνωσαν και τόνισε την αξία της τοπικής ιστορίας.

 

Την εκδήλωση τίμησε επίσης, με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος προσέφερε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ένα αναμνηστικό δώρο.

 

Ακόμη, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κ. Γιάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, κ. Γιώργος Κρεμλής και η κ. Μαίρη Τριανταφυλλίδου, oι π. βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ο κ. Παύλος Μπακίρης, Πρόεδρος ΝΟΔΕ, η κ. Κατερίνα Εμμανουήλ, εκπαιδευτικός  αντιπρόεδρος εκπαιδευτικών Περιφερειακής  Ενότητας Καλύμνου και δημοτική σύμβουλος Λέρου, ο κύριος Στέφανος Δράκος και άλλοι εκλεκτοί.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προηγήθηκε περιήγηση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών από το Δημοτικό Θέατρο έως το ιστορικό «Έλλη», προκειμένου να “χαρτογραφήσουν” τα αρχιτεκτονικά ρεύματα της Ιταλοκρατίας, στο νησί μας.

 

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ., για την παραχώρηση του Δημοτικού Θέατρου Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.

 

Επίσης, ευχαριστούν θερμά την κ. Ειρήνη Τόλιου, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Δωδεκανήσου, τον κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, τον κ. Αντώνη Αγγελή, Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Ρόδου,   τον κ. Νίκο Διακίδη και τον κ. Ηλία Παπαθεοδωράκη για την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της δράσης.

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», τίμησαν την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα με την εκδήλωση «Με αφορμή την επέτειο της 7ης Μαρτίου».

 

Στην εκδήλωση ο εκλεκτός ομιλητής κ. Γρηγόρης Τσιόγκας, φιλόλογος-ιστορικός, επιτόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα της εθνικής ταυτότητας, αναδεικνύοντας τα υλικά δόμησης και τα κριτήρια διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης. Εν συνεχεία, ανέδειξε το λειτούργημα της ευεργεσίας, φωτίζοντας λαμπρές δράσεις άξιων συμπατριωτών μας, που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στον ηρωικό αγώνα των Δωδεκανησίων. «Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πώς ανεβαίνεις και πού φτάνεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ακολούθως, επεσήμανε την προσωπική σχέση που διαμορφώνει καθένας με την έννοια της πατρίδας, μια σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σεβασμού των συμβόλων και συγκεκριμένα της εθνικής σημαίας, καθώς αποτελεί μια ιδεατή κατασκευή, που δένει τη μοίρα των μελών μιας κοινότητας.

 

Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ. Τσιόγκας παρότρυνε τους μαθητές «με το ακόντιο της γνώσης και της αγάπης να περιηγηθούν στον κόσμο τροπαιοφόροι» και κάλεσε όλους να «ξαναστήσουμε τα μαραμένα μας σύμβολα με μια νέα ορθογραφία και να τους εμφυσήσουμε μιαν άλλη ζωή αληθινή, με γεύση συλλογικότητας και άρωμα κοινωνίας».

 

Την ομιλία του κ. Τσιόγκα συνόδευσε έμμετρος λόγος, που αποδόθηκε από τον μαθητή Γιώργο Χάρο και την μαθήτρια Μαριλίνα Τόλιου της Δ΄ Δημοτικού, και χορωδιακό τραγούδι, που ήχησε από τις μαθήτριες και τους μαθητές της Β΄Γυμνασίου και τα μέλη της Χορωδίας «Αρίων».

 

Ευχάριστη μουσική έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία επί σκηνής του αγαπητού κ. Ειρηναίου Γλύμπη, γονέα του σχολείου, που συνόδευσε με τους ήχους της κιθάρας του τη μελωδική φωνή του κ. Τσιόγκα.

 

Στην εκδήλωση, παρευρέθησαν εκλεκτοί καλεσμένοι, φίλοι και γονείς του σχολείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου