Ειδήσεις

Θετικό κλίμα για τη Ρόδο στην έκθεση του Βερολίνου

Πολύ θετικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία για την Ελλάδα γεγονός που σημαίνει πως οι αφίξεις τουριστών το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών για τη Ρόδο διαπίστωσαν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες που μετέχουν στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ, που άνοιξε τις πύλες της προχθές στο Βερολίνο.

Επικεφαλής της ροδίτικης αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης ο οποίος μαζί με τους ξενοδόχους και τους άλλους φορείς του τουρισμού που τον πλαισιώνουν δίνει μάχη για να εξασφαλιστούν όσες περισσότερες κρατήσεις γίνεται στα καταλύματα του νησιού μας, το φετινό καλοκαίρι.

Ομιλώντας στη «δ» από το Βερολίνο, περιέγραψε και το κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στην Ουκρανία. Αυτό που φοβίζει τους πάντες είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που προβεί σε βήματα που θα θεωρηθούν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ λανθασμένα.

«Ευχόμαστε το θέμα της Ουκρανίας να μην διαταράξει τη ρωσική τουριστική αγορά. Αυτό είναι και το θέμα που κυριαρχεί στους διαδρόμους της έκθεσης ΙΤΒ», δήλωσε ο κ.Αντώνης Καμπουράκης.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα και ειδικά για τη Ρόδο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, δήλωσε:
«Διαπιστώνουμε αυτό που είχαμε προβλέψει και για το οποίο δουλέψαμε πολύ σκληρά και συστηματικά. Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που έχουμε. Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάζουμε εξαιτίας αυτών. Χαμόγελα υπάρχουν πολλά. Και από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και από εμάς και από τους πελάτες μας. Σίγουρα υπάρχει θετικό κλίμα. Το θέμα είναι να μην διαταράξουμε το μοναδικό μέσο επιβίωσης που έχουμε και να πάμε καλά φέτος. Να προσευχηθούμε, ο Θεός της Ελλάδας να μας βοηθήσει και να μην υπάρχουν προβλήματα τόσο σε μας, όσο και στη γειτονιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Α. Καμπουράκης.

Ο πρόεδρος της ΕΞΡ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη στο περίπτερο της Ρόδου. Την υπουργό συνόδευε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γ. Φούχτελ. Μάλιστα ο κ. Φούχτελ ενημέρωσε την κ. Κεφαλογιάννη για την υλοποίηση στη Ρόδο προγράμματος τουρισμού για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Ο κ. Φούχτελ συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον αντιπρόεδρο της ΕΞΡ κ. Α. Σουλούνια για σημαντικά θέματα σχετιζόμενα με τον τουρισμό.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις αφίξεις από την Γερμανία το φετινό καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Α. Σουλούνιας.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί η τουριστική αγορά της Γερμανίας κινείται πολύ καλά. Φαίνεται πως υπάρχουν καλύτερες κρατήσεις σε σχέση με πέρσι. Παρατηρούμε όμως ότι οι Τουρ Οπερέιτορς έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να κάνουν τις κρατήσεις κατά την πρώιμη περίοδο ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές. Αυτό ίσως δημιουργήσει μη θετικά δεδομένα σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης και πρόσθεσε πως ακούγονται πολύ θετικά σχόλια για την Ελλάδα και τη Ρόδο.
«Ακούγονται πολλά υπεραισιόδοξα και δεν τα υιοθετώ. Η γερμανική αγορά θα δώσει καλύτερες αφίξεις από πέρσι», δήλωσε ο κ. Παλογιαννίδης που αναφέρθηκε και στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

«Το θέμα συζήτησης στην έκθεση είναι όλα όσα γίνονται στην Ουκρανία. Υπάρχουν φόβοι για την ρωσική τουριστική αγορά. Μας έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από τους ξένους πράκτορες αλλά η ανησυχία παραμένει», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ που τόνισε πως θεωρείται βέβαιη η μείωση των αφίξεων από την Ουκρανία.

Στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ συμμετέχει και η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη που έχει αναφερθεί με δηλώσεις της στο θετικό κλίμα που υπάρχει στη Γερμανία για τη Ρόδο. «Τα μηνύματα που έχουμε δείχνουν διψήφια αύξηση στις αφίξεις από τη Γερμανία», δήλωσε η κ. Φτακλάκη.
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον τουρισμό εξέφρασε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους και ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Η αγορά της Ρωσίας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Βεβαίως μια ανερχόμενη δύναμη ήταν και η Ουκρανία. Όλη αυτή η ένταση δημιουργεί πρόβλημα γιατί δεν ξέρουμε αν όντως θα υπάρξουν κυρώσεις. Μας προβληματίζει η απειλή για την απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους.Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Φαντάζομαι πως θα βρεθεί μια διπλωματική λύση. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε αυτή την ιστορία. Έχουμε συνεργασία με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τη ρωσική αγορά. Προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα γιατί οι περισσότεροι έχουν κάνει κρατήσεις», δήλωσε ο κ.Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αφίξεων από την Ρωσία, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Πάνω από 200.000 τουρίστες περιμέναμε στη Ρόδο από τη Ρωσία. Είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τη Ρόδο και την Κω. Είναι επισκέπτες καινούργιοι. Πολλοί από αυτούς έχουν και μεγάλη οικονομική ευχέρεια. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε ένταση που θα μας πάει μέχρι το καλοκαίρι γιατί θα είναι πλήγμα για τη Ρόδο και τη Κω. Οι Ρώσοι διακινούν και στηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι τις οικονομίας».

Η υπουργός Τουρισμού
«Ενθουσιασμό για την Ελλάδα» διαπιστώνει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο με αφορμή την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, τη μεγαλύτερη του κλάδου παγκοσμίως. Η κ. Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά στην τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους, επισήμανε ωστόσο, ότι η περσινή επιτυχία «μάς γεμίζει ευθύνη» για την περαιτέρω βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος, σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μετά το καλοκαίρι, διευκρίνισε ωστόσο, ότι απαιτείται ενεργοποίηση και των τοπικών κοινωνιών, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού ζητούν «ζωντανούς» προορισμούς, με άλλα λόγια ανοιχτά ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα, αλλά και προσφορά επιλογών άλλων δραστηριοτήτων. Επισήμανε δε, ότι πέρυσι καταγράφηκε πρόοδος πχ στην Κρήτη και ανέφερε, ότι μετά τα θετικά στοιχεία του 2013, πολλές εταιρείες ξεκινούν την εφαρμογή προγραμμάτων κινήτρων.

Η κ. Κεφαλογιάννη εμφανίστηκε μετριοπαθής σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες της χώρας για ευρείας κλίμακας διαφήμιση, καθώς οι πόροι είναι πλέον περιορισμένοι, εξέφρασε όμως την ικανοποίησή της για το γεγονός πως οι εκκρεμότητες του παρελθόντος έχουν τακτοποιηθεί και έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτείας. Ανέδειξε επίσης, τις νέες συνεργασίες του υπουργείου Τουρισμού με διαδικτυακές εταιρείες τού τουριστικού κλάδου (Trip Advisor, Expedia, Travelzoo κλπ) για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη σημασία που αποδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Βερολίνο, η υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε ήδη με τον υφυπουργό για την Αναπτυξιακή Συνεργασία και εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνεργασία Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Ήδη, όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, η συνεργασία έχει αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην περίπτωση της τουριστικής κατάρτισης, με τη Σχολή Διττής Εκπαίδευσης, την οποία θα επισκεφθεί και ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ την Παρασκευή.

Η ελληνική εκπροσώπηση στην ΙΤΒ είναι φέτος αναβαθμισμένη, σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη και ανέφερε, ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προβολή της Κεφαλονιάς, η οποία, όπως διευκρίνισε, άντεξε και θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί, όπως κάθε χρόνο, τους επισκέπτες της.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μέχρι τώρα ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. Εξάλλου, στο ελληνικό περίπτερο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ελληνική γαστρονομία, για το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και για την πρωτοβουλία «Via Egnatia», για την προβολή των περιοχών που εξυπηρετεί η Εγνατία Οδός.

Η κ. Κεφαλογιάννη, υποδέχθηκε δεκάδες φίλους της Ελλάδας στο Βερολίνο, σε εκδήλωση δικτύωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της ελληνικής εταιρείας Coco Mat.

Η υπουργός αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας, με έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το 2014 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Έκανε λόγο για εξαιρετικά παραδείγματα επιτυχημένης ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ελληνικά προϊόντα, ενώ ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό και τις γερμανικές τουριστικές επιχειρήσεις για τη στήριξή τους στον ελληνικό τουρισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κ. Φούχτελ, ο οποίος συνεχάρη την κ. Κεφαλογιάννη για τους αριθμούς- ρεκόρ των επισκεπτών του 2013 και ευχήθηκε οι αριθμοί να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο έτσι ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ανακάμψει μέσω του τουριστικού κλάδου.

Η κ. Κεφαλογιάννη θα συναντηθεί ακόμη με την υφυπουργό για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις και τον Τουρισμό Ίρις Γκλάικε, με εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών τουρισμού και αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου