Ειδήσεις

«Λάθος» η επιβολή προστίμου στα πολυκαταστήματα Πάππου

Σαφή προειδοποίηση για προσφυγή στη δικαιοσύνη στην περίπτωση που δεν αποκατασταθεί άμεσα το σφάλμα στον υπολογισμό προστίμου “μαμούθ” στην επιχείρηση “Ιωάννης Γ. Πάππου ΑΕ”, απηύθυνε χθες, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της, και πρόεδρός του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, σε ιθύνοντες του Δήμου Ρόδου.

Όπως απεκάλυψε χθες η “δημοκρατική”, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς κίνησε την 28η Ιανουαρίου 2014, διαδικασία για τον καταλογισμό προστίμου “μαμούθ” στα πολυκαταστήματα “Πάππου”.

Πιο συγκεκριμένα στην επιχείρηση του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Πάππου απεστάλη την 28η Ιανουαρίου 2014 ατομική ειδοποίηση από τη δημοτική ενότητα Ιαλυσού, με την οποία ζητούνται μεταξύ άλλων φορολογικά της στοιχεία (Ε3, Ισοζύγιο κ.,λ.π.).

Το έγγραφο αυτό συνοδεύεται από μια έκθεση ελέγχου της αρμόδιας υπαλλήλου κ. Σεβαστής Μπαντουβάκη στην οποία αναφέρεται ότι από έλεγχο που έγινε τα έτη 2009 – 2010 διαπιστώθηκαν διαφορές τέλους παρεπιδημούντων, που μαζί με το πρόστιμο ανέρχονται για το έτος 2009 στο ποσό των 127.553,96 ευρώ και για το έτος 2010 στο ποσό των 147.545,15 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχει ακόμη ένα έγγραφο και συγκεκριμένα η υπ’ αριθμ. 183/2014 απόφαση του δημάρχου Ρόδου, που υπογράφεται σε ακριβές αντίγραφο από τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Εμμανουήλ Παϊτάκη, με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 63.776,98 ευρώ για το έτος 2009 και 68.219,80 ευρώ για το έτος 2010.

Όπως δήλωσε χθες στη “δημοκρατική” ο κ. Πάππου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου υπολόγισαν τα τέλη παρεπιδημούντων της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη ότι σ’ αυτά πωλείται έτοιμο φαγητό και έθεσαν ως βάση για τον υπολογισμό τους αυτό, το σύνολο του τζίρου των δύο σούπερ μάρκετ στην οδό Καναδά και στην οδό Ηρακλειδών, όταν πρόβλεψη για την καταβολή του 2% επί του τζίρου από τις πωλήσεις αποκλειστικά και μόνο έτοιμου φαγητού υφίσταται μόνο στα όρια του πρώην δήμου Ιαλυσού, δυνάμει απόφασης του 1998 του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική ενότητα Ιαλυσού αυθαιρέτως επέβαλε το πρόστιμο επί του συνόλου του τζίρου της επιχείρησης για τα έτη 2009 και 2010 (έως τον Ιούνιο) παρότι το δεύτερο κατάστημα βρίσκεται εκτός των ορίων της Ιαλυσού και εκβιαστικά ζητά φορολογικά στοιχεία για να επαληθεύσει αν έγινε σωστός ο υπολογισμός!!

Σημειώνεται ότι την υποχρέωση είσπραξης του συγκεκριμένου χαρατσιού κληρονόμησε ο Δήμος Ρόδου από τον πρώην Δήμο Ιαλυσού. Το 2012 κατήργησε εξάλλου με απόφαση που έλαβε για τα δυνητικά τέλη στον ενιαίο δήμο, τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Στο κατάστημα της Ιαλυσού δεν προσφέρονται εξάλλου υπηρεσίες εστιατορίου παρά μόνο πωλήσεις έτοιμου προπαρασκευασμένου φαγητού που ζεσταίνεται, όπως στο σύνολο σχεδόν των σούπερ μάρκετ της χώρας.
Αυτό που έχει εξοργίσει τον κ. Πάππου είναι το γεγονός ότι του έχει επιβληθεί κι άλλο πρόστιμο από την Πολεοδομία και τις οικονομικές υπηρεσίες μόλις πρόσφατα και για άλλο εξαιρετικά απίθανο λόγο.
Από τον κ. Πάππου ζητήθηκε συγκεκριμένα να πληρώσει αναδρομικά ΤΑΠ σε ακίνητο το οποίο έχει κατεδαφίσει με νόμιμη οικοδομική άδεια.

Και για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις για την αποκατάσταση του… λάθους.

Ο κ. Γιάννης Πάππου εξέδωσε χθες, με αφορμή το δημοσίευμα της “δημοκρατικής”, την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την εταιρία Ιωάννης Γ. Πάππου ΑΕ και σχετίζονται με την διαδικασία καταλογισμού προστίμου για μια απόδοση τέλους παρεπιδημουντών, η διοίκηση της εταιρίας μέσω του προέδρου της κ. Γιάννη Πάππου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για πρωτοφανές και προφανές σφάλμα. Με το που λάβαμε την σχετική ειδοποίηση, ενημερώσαμε τις σχετικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες τόσο σε υπηρεσιακό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο δεσμεύτηκαν για την άμεση αποκατάσταση του παραπάνω προφανούς σφάλματος. Η εταιρία μας ήταν πάντα συνεπής σε όλες τις εκ του νόμου απορρέουσες οικονομικές και μη υποχρεώσεις της, θέτοντας πάντα στην διάθεση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα αναμείνει την άμεση ακύρωση της σχετικής απόφασης για την οποία προφορικά και από την πρώτη στιγμή αναγνωρίστηκε ως λανθασμένη.

Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να κινήσουμε την οποιαδήποτε νομική διαδικασία για ένα προφανές ανθρώπινο σφάλμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου