Ειδήσεις

Αντίδραση φορέων και κατοίκων: «Οχι στο ξεπούλημα των αεροδρομίων μας»

Πανό με το σύνθημα «Οχι στο ξεπούλημα των αεροδρομίων μας» ανήρτησαν σήμερα το πρωί κάτοικοι του Παραδεισίου, οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου και τάχθηκαν στο πλευρό του συλλόγου των εργαζομένων της ΥΠΑ, που πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενόψει επίσκεψης εκπροσώπων επενδυτικού σχήματος.

Οι φορείς και οι κάτοικοι Παραδεισίου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης εταιρίας και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Βασίλης Αλεβιζόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:
Εμείς οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας του Παραδεισίου Ρόδου, με το παρόν ψήφισμα μας, εκφράζουμε την ολόπλευρη και πλήρη αντίθεσή μας στην οποιαδήποτε εκποίηση- παραχώρηση σε οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα, του κρατικού αερολιμένα «Διαγόρας» Ρόδου που βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της Δημοτικής μας Κοινότητας.Το αεροδρόμιο Παραδεισίου Ρόδου «Διαγόρας», κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της συνταγματικά ανώμαλης περιόδου της δικτατορίας, με την βίαιη αρπαγή από την χούντα, του πιο εύφορου και παραγωγικού κάμπου του νησιού μας. Χωροθετήθηκε σε απόσταση αναπνοής (ούτε δέκα μέτρα) από τον οικισμό του Παραδεισίου (που αριθμεί περί τις τρεις χιλιάδες κατοίκους), με αποτέλεσμα να προκαλεί καθημερινά καταστροφικές συνέπειες σε κάθε τομέα της ζωής μας : περιβαλλοντικό, οικιστικό, τουριστικό και οικονομικό. Η μεγάλη αυτή υποδομή, δημιουργήθηκε με την θυσία της ευρύτερης περιοχής μας και φυσικά με τα κεφάλαια του ροδιακού και ευρύτερα ελληνικού λαού.Εκφράζουμε λοιπόν την πλήρη αντίθεσή μας, στην όποια εκποίηση-παραχώρηση της δημόσιας αυτής περιουσίας – υποδομής σε ιδιώτες, για εξαιρετικά σοβαρούς οικονομικούς και εθνικούς λόγους. Αυτοί είναι :

Α. Σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 80-85% της τουριστικής κίνησης διακινείται αεροπορικά, είναι αυταπόδεικτα καθοριστικός ο ρόλος ενός κρατικού αεροδρομίου στην ανάπτυξη του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας.

Β. Η διεθνής πρακτική, αλλά και το παράδειγμα του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχουν αποδείξει ότι η παραχώρηση αεροδρομίων σε ιδιωτικά συμφέροντα επιφέρει υπερβολικές αυξήσεις στο κόστος χρήσης αυτών των αεροδρομίων, κόστος που μετακυλύεται πάντα στους επιβάτες και στους χρήστες. Αυτό οδηγεί αφενός στην μείωση της τουριστικής εισροής με καταστροφικές συνέπειες στην τουριστική, εμπορική, εργασιακή και ξενοδοχειακή οικονομία και αφετέρου στην αύξηση του κόστους εμπορικών μεταφορών αλλά και του κόστους μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Γ. Η εκποίηση-παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιωτικά συμφέροντα, απομακρύνει την μόνιμη και διαρκή προσδοκία όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για την παραχώρηση στην τοπική κοινωνία, αντισταθμιστικών ωφελημάτων, απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες που προξενούνται από την λειτουργία του αεροδρομίου.

Δ. Με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και την επιδιωκόμενη μεγιστοποίηση του κέρδους, θα επέλθει αφενός μεν μείωση των θέσεων εργασίας (άρα ακόμα περισσότεροι άνεργοι) και αφετέρου επέκταση των μεσαιωνικών εργασιακών συνθηκών που εφαρμόζονται στους τομείς εκείνους του αεροδρομίου που ήδη έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Ε. Για ευνόητους λόγους ύψιστης εθνικής ασφάλειας σε μια παραμεθόριο ακριτική νησιωτική περιοχή όπως η Ρόδος, επιβάλλεται να παραμείνει στον πλήρη κρατικό έλεγχο, η σπουδαιότατη υποδομή ενός διεθνούς αερολιμένος και να μην περιέλθει σε ιδιωτικά συμφέροντα οποιασδήποτε εθνικότητας.

Απαιτούμε:

1. Ο Διεθνής Αερολιμένας Παραδεισίου Ρόδου «Διαγόρας», να παραμείνει σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

2. Να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του.

3. Ένα μέρος των εσόδων του αεροδρομίου, να διατίθενται για την δημιουργία αντισταθμιστικών έργων, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων
Χριστοδούλου Μιχαήλ
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παραδεισίου
Μιχαήλ Χατζηκαντής
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Αφεντούλης Ιωάννης
Παναή Ευαγγελία
Τα μέλη του Συμβουλίου
Κουκιάς Μάριος, Χασταλής Νικόλαος, Πότσος Καλετός Μοσκιού Ανδρέας, Κασιώτη Κατερίνα-Νεκταρία Χατζησάββας Εμμανουήλ, Χατζηβάσιλας Δημήτριος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Alexis Kadidakis    06.03.2014 18:55

    Κατω τα χερια απο τις Ροδιακες περιουσιες, προδοτες, μιζαδοοροι!!!!!

  • Alexis Kadidakis    06.03.2014 18:53

    Κατω τα χερια απο τις Ροδιακες περιουσιες,προδοτες, μιζαδοροι!!!

Σχολιασμός άρθρου