ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Συλλογικά έργα στην Εποχή του Χαλκού: Από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως τα 1400 π.Χ. – Ομιλία Σταματίας Μαρκέτου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
988

Πλημ­μύ­ρες, σεισμοί, μετα­κι­νή­σεις ανθρώ­πι­νων ομάδων, ίδρυση νέων πόλεων και αντι­πλημ­μυ­ρικά έργα στην Ιαλυσό

Ο Σύλ­λο­γος Αρχι­τε­κτο­νι­κής και Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς Ρόδου σας προ­σκα­λεί στην ομιλία της αρχαιο­λό­γου κ. Στα­μα­τίας Μαρ­κέ­του με τίτλο: “Συλ­λο­γικά έργα στην Εποχή του Χαλκού: Από το τέλος της 3ης χιλιε­τίας π.Χ. έως τα 1400 π.Χ. Πλημ­μύ­ρες, σεισμοί, μετα­κι­νή­σεις ανθρώ­πι­νων ομάδων, ίδρυση νέων πόλεων και αντι­πλημ­μυ­ρικά έργα στην Ιαλυσό”, την Παρα­σκευή 9 Φεβρουα­ρίου 2024 και ώρα 19:00.

Στη διάλεξή της, η κ. Στα­μα­τία Μαρ­κέ­του θα παρου­σιά­σει το χρονικό των τεχνι­κών έργων των κατοί­κων της προϊ­στο­ρι­κής Ιαλυσού Ρόδου, τα οποία σχε­δί­α­σαν και εκπό­νη­σαν συλ­λο­γικά, στην προ­σπά­θειά τους να δαμά­σουν τη δύναμη βίαιων φυσικών φαι­νο­μέ­νων.

Οι προϊ­στο­ρι­κοί κάτοι­κοι της Ιαλυσού ήρθαν πολλές φορές αντι­μέ­τω­ποι με μεγάλες φυσικές κατα­στρο­φές, πλημ­μύ­ρες και σει­σμούς, που ανι­χνεύ­ο­νται από τα τέλη της 3ης χιλιε­τίας π.Χ. και συνε­χί­ζο­νται έως την Μυκη­ναϊκή περίοδο, περίπου γύρω στα 1400 π.Χ. Τρο­μα­κτι­κές ήταν και οι επι­πτώ­σεις από την πτώση της ηφαι­στεια­κής τέφρας από την έκρηξη του ηφαι­στείου της Θήρας, που αφάνισε για πάντα τη μεγάλη πόλη του Ακρω­τη­ρίου, γύρω στα 1630/1610 π.Χ.

Στιγμές της συλ­λο­γι­κής μνήμης από τις μεγάλες αυτές κατα­στρο­φές των προϊ­στο­ρι­κών χρόνων πέρασαν στην σφαίρα του μύθου, μέσα από την αχλύ του οποίου απο­τυ­πώ­νο­νται στο πέμπτο βιβλίο του Διό­δω­ρου Σικε­λιώτη, του ιστο­ρι­κού από το Αγύριο της Σικε­λίας (80-20 π.Χ.) και απο­κρυ­πτο­γρα­φού­νται μέσα από τα ανα­σκα­φικά στρώ­ματα των σωστι­κών ανα­σκα­φών της περιο­χής.

Οι ανα­σκα­φι­κές αυτές πλη­ρο­φο­ρίες έχουν αφήσει υλικά κατά­λοιπα που εκτί­θε­νται στην Προϊ­στο­ρική Συλλογή του Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σείου της Ρόδου. Η μελέτη τους ερμη­νεύει τις μετα­κι­νή­σεις του πλη­θυ­σμού από τα πεδινά στα υψώματα, την επιλογή νέων θέσεων και την ορι­στική εγκα­τά­λειψη της άλλοτε λαμπρής προϊ­στο­ρι­κής πόλης μας, ενώ περι­γρά­φει με τρόπο θαυ­μα­στό τα συλ­λο­γικά έργα των ανθρώ­πων σε μία τιτάνια προ­σπά­θεια όχι μόνον να επι­βιώ­σουν αλλά να ζήσουν και να σώσουν τον οικισμό τους, μέσα από σπου­δαία αντι­πλημ­μυ­ρικά έργα, που σε αρκετές περι­πτώ­σεις θα ζήλευαν και οι σύγ­χρο­νοι κάτοι­κοι του νησιού.

Η ομιλία της κ. Μαρ­κέ­του παρου­σιά­στηκε για πρώτη φορά τον περα­σμένο Ιανουά­ριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του κύκλου παρου­σιά­σεων του Συλ­λό­γου Ελλήνων Αρχαιο­λό­γων “Περι­η­γή­σεις με την Αρχαιο­λο­γική Υπη­ρε­σία”. Αυτή την Παρα­σκευή θα έχουμε την ευκαι­ρία να την απο­λαύ­σουμε στη Ρόδο, στο Κατά­λυμα της Αγγλίας (πλατεία Μου­σείου, Μεσαιω­νική Πόλη), αλλά και δια­δι­κτυακά, καθώς η εκδή­λωση θα μετα­δο­θεί ζωντανά και από τη σελίδα του Συλ­λό­γου μας στο Facebook.

Εκ μέρους του ΔΣ

Η πρό­ε­δρος

Νεκτα­ρία Δασακλή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.