Πολιτιστικά

Συλλογικά έργα στην Εποχή του Χαλκού: Από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως τα 1400 π.Χ. – Ομιλία Σταματίας Μαρκέτου

Πλημμύρες, σεισμοί, μετακινήσεις ανθρώπινων ομάδων, ίδρυση νέων πόλεων και αντιπλημμυρικά έργα στην Ιαλυσό

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σας προσκαλεί στην ομιλία της αρχαιολόγου κ. Σταματίας Μαρκέτου με τίτλο: “Συλλογικά έργα στην Εποχή του Χαλκού: Από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως τα 1400 π.Χ. Πλημμύρες, σεισμοί, μετακινήσεις ανθρώπινων ομάδων, ίδρυση νέων πόλεων και αντιπλημμυρικά έργα στην Ιαλυσό”, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00.
Στη διάλεξή της, η κ. Σταματία Μαρκέτου θα παρουσιάσει το χρονικό των τεχνικών έργων των κατοίκων της προϊστορικής Ιαλυσού Ρόδου, τα οποία σχεδίασαν και εκπόνησαν συλλογικά, στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τη δύναμη βίαιων φυσικών φαινομένων.
Οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ιαλυσού ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με μεγάλες φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και σεισμούς, που ανιχνεύονται από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. και συνεχίζονται έως την Μυκηναϊκή περίοδο, περίπου γύρω στα 1400 π.Χ. Τρομακτικές ήταν και οι επιπτώσεις από την πτώση της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, που αφάνισε για πάντα τη μεγάλη πόλη του Ακρωτηρίου, γύρω στα 1630/1610 π.Χ.


Στιγμές της συλλογικής μνήμης από τις μεγάλες αυτές καταστροφές των προϊστορικών χρόνων πέρασαν στην σφαίρα του μύθου, μέσα από την αχλύ του οποίου αποτυπώνονται στο πέμπτο βιβλίο του Διόδωρου Σικελιώτη, του ιστορικού από το Αγύριο της Σικελίας (80-20 π.Χ.) και αποκρυπτογραφούνται μέσα από τα ανασκαφικά στρώματα των σωστικών ανασκαφών της περιοχής.
Οι ανασκαφικές αυτές πληροφορίες έχουν αφήσει υλικά κατάλοιπα που εκτίθενται στην Προϊστορική Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου. Η μελέτη τους ερμηνεύει τις μετακινήσεις του πληθυσμού από τα πεδινά στα υψώματα, την επιλογή νέων θέσεων και την οριστική εγκατάλειψη της άλλοτε λαμπρής προϊστορικής πόλης μας, ενώ περιγράφει με τρόπο θαυμαστό τα συλλογικά έργα των ανθρώπων σε μία τιτάνια προσπάθεια όχι μόνον να επιβιώσουν αλλά να ζήσουν και να σώσουν τον οικισμό τους, μέσα από σπουδαία αντιπλημμυρικά έργα, που σε αρκετές περιπτώσεις θα ζήλευαν και οι σύγχρονοι κάτοικοι του νησιού.
Η ομιλία της κ. Μαρκέτου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων “Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία”. Αυτή την Παρασκευή θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στη Ρόδο, στο Κατάλυμα της Αγγλίας (πλατεία Μουσείου, Μεσαιωνική Πόλη), αλλά και διαδικτυακά, καθώς η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και από τη σελίδα του Συλλόγου μας στο Facebook.

Εκ μέρους του ΔΣ
Η πρόεδρος
Νεκταρία Δασακλή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου