Τοπικές Ειδήσεις

«Εκ βάθρων» εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου

Σε εκ βάθρων εκσυγχρονισμό εισέρχεται ο Δήμος Ρόδου και ολόκληρη η ‘δημοτική μηχανή’ μιας και οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες αλλά και οι ανάγκες, το απαιτούν.
Αυτό δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Καμπούρης.
«Μας ενδιαφέρει η διευκόλυνση του πολίτη, του δημότη της Ρόδου στην επαφή του με τον Δήμο με όλες τις υπηρεσίες. Επίσης, με τον κεντρικό υπολογιστή (server) που θα εγκαταστήσουμε, θα συνδεθούμε με όλες τις δημοτικές κοινότητες ώστε να λαμβάνουμε τα αιτήματα των πολιτών και να καταγράφονται όλα τα προβλήματα. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει άμεση σχέση με τον πολίτη, να μας ενημερώνει για τα προβλήματα που βλέπει, που αντιμετωπίζει και να είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως π.χ. οι Τεχνικές Υπηρεσίες, το Πράσινο και η Καθαριότητα», είπε ο αντιδήμαρχος.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό τα έργα που έχουν τεθεί σε λειτουργία είναι τα εξής:
• Έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η Web & Mobile εφαρμογή για τα αιτήματα των πολιτών. Αφορά την ηλεκτρονική υποβολή και παρακολούθηση αιτημάτων από τους πολίτες και χρέωση στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου για διεκπεραίωση.
• Τέθηκε σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ροή Εγγράφων. Προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να προσφέρει εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες και να εναρμονιστεί με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, μειώνοντας ταυτόχρονα την γραφειοκρατία, εφαρμόζει την Ηλεκτρονική Ροή των εγγράφων. Σταδιακά ενσωματώνονται στη λειτουργία του συστήματος αυτού όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και απώτερος στόχος είναι η επέκτασή του και για χρήση στους πολίτες, ώστε να πρωτοκολλούν έγγραφα προς τον Δήμο μέσω Ίντερνετ.
• Απόκτηση νέων προηγμένων ψηφιακών υπογραφών για τα στελέχη του Δήμου.
-Επιπροσθέτως, τα έργα που βρίσκονται σε σχεδιασμό ή εξέλιξη είναι τα εξής:
• Ψηφιοποίηση Αρχείου Δημοτολογίου & Ληξιαρχείου.
• Προμήθεια νέου μηχανογραφικού εξοπλισμού ανάμεσα στα είδη του οποίου θα περιλαμβάνεται και ένας υπερσύγχρονος κεντρικός υπολογιστής για να εγκατασταθούν όλες οι βάσεις δεδομένων και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές του Δήμου.
• Αναβάθμιση της τηλεπικοινωνικής υποδομής του Δήμου με την εγκατάσταση νέας, δομημένης καλωδίωσης, ξεκινώντας από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Επίσης, σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή των κανόνων ασφαλείας του δικτύου των υπολογιστών, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων με ενέργειες όπως εγκατάσταση νέου Firewall και Εξειδικευμένης υπηρεσίας τήρησης αντιγράφων ασφαλείας.
• Υλοποίηση Πλάνου Συμμόρφωσης για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ώστε να εναρμονιστεί ο Δήμος με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (GDPR).
• Υλοποίηση Web εφαρμογής για την υποβολή των εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο, αποσκοπώντας στον περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και της διευκόλυνσης των υπηρεσιών του Δήμου στην κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου.
• Αναβάθμιση της λειτουργίας του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) του Δήμου, συμπεριλαμβάνοντας νέες πιο σύγχρονες υπηρεσίες με δεδομένα από περισσότερα τμήματα του Δήμου.
• Επέκταση των λειτουργιών που παρέχονται μέσα από την Ηλεκρονική Πλατφόρμα Πληρωμών ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξοφλεί ο πολίτης μέσω Ίντερνετ και κλήσεις, οφειλές ΤΑΠ & Παρεπιδημούντων.
• Εκσυγχρονισμός της υπηρεσίες ΧΥΤΑ μέσω της διασύνδεσης του εξοπλισμού ζύγισης με ειδική οικονομική εφαρμογή του Δήμου.
• Εκπαίδευση των στελεχών της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών σε εξειδικευμένα αντικείμενα διαχείρισης κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων.
• λειτουργία υπηρεσιών έξυπνης πόλης (Smart Cities) όπως σύστημα έξυπνης στάθμευσης και σύστημα έξυπνων διαβάσεων.
• Αναβάθμιση και επέκταση του ασύρματου δικτύου του Δήμου με την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.
-Ειδικά για το «σύστημα έξυπνης στάθμευσης» ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε πως θα βοηθήσει πάρα πολύ στην βελτίωση του κυκλοφοριακού, καθώς θα υπάρχει διαδικτυακή ενημέρωση για όσους κατεβαίνουν προς το κέντρο της πόλης ώστε να γνωρίζουν εάν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης κ.λπ.
-Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου θα προωθήσει το ‘το ηλεκτρονικό καλεντάρι για τους πολιτικούς γάμους’:
«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία με την διεύθυνση πληροφορικής, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να θέσουμε σε ισχύ το ηλεκτρονικό καλεντάρι για τους πολιτικούς γάμους. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν όσα ζευγάρια ενδιαφέρονται να προγραμματίζουν και να κλείνουν τον γάμο τους στην Ρόδο. Όσον αφορά στις τοποθεσίες, θα ψηφίσουμε και νέα μέρη όπως π.χ. το 2ο ελαφάκι προς τον φάρο του Αγίου Νικολάου, στο πίσω μέρος του Καστέλο και άλλα που θα συμφωνήσουμε με το Τοπικό Συμβούλιο Ρόδου» κατέληξε ο κ. Καμπούρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου