Ειδήσεις

Νέα αδικία στις επιδοτήσεις για τους νέους επιχειρηματίες

Αδικημένοι είναι οι νέοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στο καινούργιο, επιδοτούμενο πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και αφορά στην υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η αδικία συνίσταται στο ποσοστό της επιδότησης, που για όλη την Ελλάδα έχει οριστεί στο 35%, με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο και την Αττική, όπου το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται στο 25% της επιλέξιμης δαπάνης.

Μάλιστα, εάν συνυπολογιστεί ο ΦΠΑ 16% που πρέπει να πληρωθεί για όλες τις δαπάνες, τότε γίνεται αντιληπτό πως το πρόγραμμα είναι ένα γράμμα κενό περιεχομένου για τους ενδιαφερόμενους των νησιών μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Επενδυτικός Νόμος για τους νέους και τις νέες αφορά πρόσωπα ηλικίας μέχρι 40 ετών. Τα πρόσωπα αυτά θα επιδοτηθούν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα επιλέξουν να αναπτύξουν και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί συγκεκριμένος περιορισμός ως προς το είδος της επιχείρησης.
Τα κίνητρα που θα δοθούν έχουν δύο μορφές. Η πρώτη είναι απευθείας επιχορηγήσεις για τις δαπάνες που αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης και η δεύτερη για ενισχύσεις που αφορούν τη χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σε ό,τι αφορά τις απευθείας επιχορηγήσεις, αυτές για το Νότιο Αιγαίο έχουν καθοριστεί σε ποσοστό 25% των επιλέξιμων δαπανών για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Ακολούθως για τα επόμενα δύο χρόνια, η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15%.
Προς το παρόν για την Περιφέρειά μας δεν έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα μικρά νησιά (κάτω των 3000 κατοίκων). Αντιθέτως, για τις υπόλοιπες Περιφέρειες ισχύει πρόσθετη ενίσχυση 5% για τις επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν στα μικρονήσια.
Ενισχύονται οι δαπάνες για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων εξοπλισμού και παραγωγής. Δεν χρηματοδοτούνται οι δαπάνες παγίων της επένδυσης.

Για εκείνους που θα επιλέξουν να υποστηριχθούν για δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής, τα δεδομένα είναι πιο ξεκάθαρα και ίσως πιο συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση ο νέος επιχειρηματίας θα υποστηριχθεί για τις καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, καθώς και εξοπλισμού παραγωγής.
Η ενίσχυση των δαπανών αυτών αφορά στα πέντε πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της επιχείρησης και μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία.
Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων αναμένεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, όπως και πιθανές εξαιρέσεις σε δραστηριότητες και επαγγέλματα.

Από όσα έγιναν γνωστά, η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου αυτού πραγματοποιείται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και θα τεκμηριώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πραγματοποιείται εντός δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Ως ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου νοείται η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου αυτού.
Παρέχεται δυνατότητα παράτασης το ανώτατο μέχρι ένα έτος, εφόσον με την προσκόμιση των στοιχείων στην αρμόδια υπηρεσία προκύπτει η υλοποίηση τουλάχιστον του 50% του επενδυτικού σχεδίου με βάση το κόστος αυτού.

Ο Επενδυτικός Νόμος
Προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός έχουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που θέλουν να υπαχθούν στο νέο Επενδυτικό Νόμο. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους και να τις υποβάλουν αρμοδίως, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που θα γίνει τον προσεχή Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν τη σειρά προτεραιότητάς τους.

Ρόδιοι επιχειρηματικοί σύμβουλοι με δηλώσεις τους προς τη «Δημοκρατική» υποστήριξαν ότι «οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν έχουν καταλάβει ακόμα πόσο αυστηρή είναι αυτή η διαδικασία, γι’ αυτό και όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή. Θα είναι αδύνατον όλοι να εξυπηρετηθούν όταν έρθουν στις 26 Φεβρουαρίου και ζητήσουν να ετοιμάσουν αίτηση για τον Επενδυτικό Νόμο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου