Ρεπορτάζ

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ

Κατατέθηκαν τελικά, τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της ΔΕΗ για τις προσλήψεις στο νέο εργοστάσιο της Νότιας Ρόδου. Αυτό ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, λέγοντας κατηγορηματικά ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.
«Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 καταθέσαμε από κοινού, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το Σωματείο Εργαζομένων ‘Ζευς’ της ΔΕΣ και τον Δήμο Ρόδου, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαμε προαναγγείλει σχετικά με την προκήρυξη της ΔΕΗ.
Πρόκειται για αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης προκήρυξης η οποία όπως έχουμε πει επανειλημμένα, δεν πρότασσε την μοριοδότηση για τους κατοίκους του νησιού. Εμείς κάναμε πράξη αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε και από εδώ και πέρα, θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους νομικούς μας συμβούλους, παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
Ευελπιστούμε ότι η ΔΕΗ θα πάρει πίσω αυτή την ‘προσβολή’ προς την τοπική κοινωνία της Ρόδου και τους εργαζόμενους, και θα αναθεωρήσει αυτή την προκήρυξη ώστε να δίνει το δικαίωμα στους νέους Ροδίτες να εργαστούν –όπως είχε δεσμευτεί προ πολλού όταν κατασκευάζονταν τα εργοστάσια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Ρόδου, λέγοντας πως έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων την επόμενη εβδομάδα, με αυτό το αντικείμενο:
«Σε επικοινωνία που είχα με τους δύο προέδρους των σωματείων, συνεννοηθήκαμε να γίνει μια συνάντηση στο ΕΚΡ την επόμενη εβδομάδα ώστε να εξετάσουμε από κοινού την υπόθεση.
Θέλουμε να εξετάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις και πώς θα στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουν ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Καθαριότητα.
Αυτό που τόνισα προσωπικά, είναι ότι εμείς σαν διοίκηση του ΕΚΡ ζητάμε από τον Δήμο Ρόδου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στον τομέα της Καθαριότητας και να διατηρηθεί το τμήμα αυτό, καθώς όπως είδαμε όλοι μας, τελικά, τα κενά που σημειώθηκαν στις συμβάσεις, τα κάλυψαν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Θα εξετάσουμε το πλαίσιο που θα μας ζητήσουν και θα είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα διαπραγματευτούμε καμία θέση εργασίας σε αυτό το ζήτημα».
Ο κ. Εγγλέζος, αναφέρθηκε στο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη (το οποίο, σημειωτέον έχει περάσει διά πυρός… και σιδήρου μέχρι να γίνει πραγματικότητα) με αντικείμενο μια σειρά από εκκρεμότητες όπως η τακτοποίηση του ζητήματος των εποχιακά εργαζομένων (στα αφορολόγητα στο αεροδρόμιο, των αμειβόμενων οδηγών ταξί και άλλων κλάδων) για να μπορέσουν να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας.
Σε ερώτηση τι γίνεται με όσους βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, των οποίων δεν αναγνωρίζονται τα ένσημα για να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, δήλωσε: «Μετά τις 16 Νοεμβρίου 2021 τα ένσημα αρκετών εργαζομένων από τις αναστολές προηγούμενων ετών, εμφανίσθηκαν. Υπάρχουν, ωστόσο εκκρεμότητες.
Σε συνεννόηση με το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταγράφονται οι εργαζόμενοι αυτοί και με παρεμβάσεις που γίνονται, έχουν βρεθεί λύσεις. Εάν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, τους καλούμε να απευθύνονται στο ΕΚΡ για να βρούμε λύση».
Τέλος, σχετικά με μία περίπτωση όπου είχε σημειωθεί ‘επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων’ από δύο επιχειρήσεις στη Ρόδο, παρά το γεγονός πως οι καταγγελίες ήταν ανώνυμες και δεν υπήρχε περιθώριο να απευθυνθεί το ΕΚΡ στον εισαγγελέα, ο κ. Εγγλέζος είπε πως βρέθηκε λύση:
«Επικοινωνήσαμε με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες –που ντρόπιασαν τη Ρόδο και τον Εμπορικό Σύλλογο, με αυτή τη στάση τους- και δόθηκε λύση. Θέλω να πω στους συναδέλφους εργαζόμενους, να μην φοβούνται και να απευθύνονται στο ΕΚΡ. Μόνον μαζί μπορούμε να βρούμε τις λύσεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου