Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αίτηση εξυγίανσης γνωστής ροδίτικης εταιρείας

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, απορρίφθηκε η αίτηση γνωστής ομόρρυθμης εταιρείας της Ρόδου για την επικύρωση συμφωνίας συνδιαλλαγής – εξυγίανσης, που πέτυχε μετά την υπαγωγή της στις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.

Η υπόθεση επανεξετάστηκε καθώς προηγούμενη αίτησή της απορρίφθηκε για τυπικό λόγο και συγκεκριμένα για τη μη ορθή διεκπεραίωση των προβλεπόμενων επιδόσεων.
Η έκθεση της διαμεσολαβήτριας, που όρισε το δικαστήριο, περιλαμβάνει αυτούσια την πρόταση – σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, που αποτέλεσε τη βάση για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, έκθεση ελέγχου των στοιχείων της πρότασης αυτής από ορκωτό λογιστή ως εμπειρογνώμονα, την τελική συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών, που τη διαπραγματεύτηκαν και τελικά την υπέγραψαν, βεβαίωση χρεών της ΔΟΥ Ρόδου και τις απαντήσεις όσων πιστωτών δεν υπέγραψαν την συμφωνία συνδιαλλαγής.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σύμφωνα με την αρχική της αίτηση στο ποσό των 3.459.215,31 ευρώ, πλην όμως εσφαλμένα, διότι όπως προέκυψε από μεταγενέστερο έλεγχο συνυπολογίστηκε οφειλή εκ συναλλαγματικών προς τον κύριο προμηθευτή της και κυριότερο πιστωτή συνολικού ποσού 800.000 ευρώ, ενώ αυτές οι συναλλαγματικές είχαν αντικατασταθεί από επιταγές χωρίς να γίνει, εκ παρόρασης, η διαγραφή τους.
Η πραγματική συνολική οφειλή προς τρίτους, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία της εταιρείας, όπως αυτή εκτίθεται στην συμφωνία συνδιαλλαγής για να λάβουν γνώση άπαντες των οφειλών προς τον καθέναν, ανέρχεται στο ποσό των 2.916.652,78 ευρώ και 2.884.093,54 ευρώ μετά την απομείωση του Δημοσίου.
Η εταιρεία δεν έχει παύσει τις πληρωμές της, καθόσον αυταπόδεικτα, μετά από σχεδόν τρία έτη δραστηριότητας από την υποβολή της ανωτέρω αίτησης, οι προς τρίτους οφειλές της δεν έχουν αυξηθεί.
Τη συμφωνία συνδιαλλαγής, όπως εμπεριέχεται στην έκθεση της μεσολαβήτριας, θέλουν και υπέγραψαν η πλειοψηφία των απαιτήσεων κατά της εταιρείας και οι φορείς τους και συγκεκριμένα η μια εταιρεία για συνολική απαίτηση ποσού 46.270,80 ευρώ -μια άλλη, για συνολική απαίτηση ποσού 1.078.000,00 ευρώ- μια τρίτη για συνολική απαίτηση 177.000,00 ευρώ και μια Τράπεζα για συνολική απαίτηση 210.758,93 ευρώ.
Έτσι, επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ανωτέρω πιστωτές, που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου 2013 και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 52,41%.
Αυτή η συμφωνία δεν παραβλάπτει τα δικαιώματα των πιστωτών που δεν συμβάλλονται και τη συλλογική ικανοποίησή τους, καθόσον οι μη συμβαλλόμενοι στη συμφωνία πιστωτές δεν θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν με βάση την αναγκαστική εκτέλεση ή σε περίπτωση παύσης πληρωμών.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το έτος 1986 στο νησί της Ρόδου στην εµπορία ηλεκτρικών ειδών και έχει εξασφαλίσει µόνιµη πελατεία και µεγάλη οικονοµική δραστηριότητα µε ετήσιους τζίρους της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ.
Προσπαθεί να αναπτυχθεί µε νέες αντιπροσωπείες ηλεκτρικών ειδών µε µεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και ήδη είναι σε σχετικές συζητήσεις µε ανώνυµη εταιρεία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση γνωστών ηλεκτρικών ειδών.
Στο δικαστήριο προσκόµισε εξάλλου στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2010 και εντεύθεν έχει καταβάλει σε προµηθευτές διατραπεζικά και στο δηµόσιο το συνολικό ποσό των 528.813,93 ευρώ, για µισθώµατα, το συνολικό ποσό των 48.000 ευρώ, για µισθοδοσία το συνολικό ποσό των 36.410 ευρώ.
Κατέβαλε εξάλλου το ποσό των 662.864,10 ευρώ έναντι ληξιπροθέσµων οφειλών της και διάφορα ποσά για λειτουργικά έξοδα, συνολικού ύψους 32.664,76 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου