Τοπικές Ειδήσεις

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2, πραγματοποίησε την τρίτη κινητικότητά του. Τρεις εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές/-ήτριες του σχολείου μας και συγκεκριμένα ο κ. Τουλιόπουλος Φώτιος, η κα Ασλανίδου Μαρία και η κα Τσούκου Μαρίκα, εκπαιδευτικοί ΠΕ70, συνόδευσαν τους/τις μαθητές/-ήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, Βαρβάρη Αναστασία, Βαρβάρη Ηλία, Διακομανώλη Δάφνη-Δανάη και Φανιού Σοφία, στο San Giovanni Rotondo της Ιταλίας για να πάρουμε μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Voices of the Earth”, που πραγματοποιήθηκε από 28 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου 2022. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από έξι χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία.

Στόχοι της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί:

· Να γνωρίσουμε τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί από τον ΟΗΕ.

· Να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με τα πολιτιστικά υπόβαθρα κάθε χώρας που παίρνει μέρος στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα οι μαθητές/-ήτριες κάθε χώρας παρουσίασαν από έναν παραδοσιακό χορό του τόπου τους, ένα παραδοσιακό παιχνίδι και ένα τραγούδι που να αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

· Να κατανοήσουμε το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής που επισκεφθήκαμε. Στην Ιταλία πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε περιοχές με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

· Να γνωρίσουμε ανθρώπους από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, να αναπτύξουμε σχέσεις για νέες συνεργασίες, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από τις υπόλοιπες χώρες τόσο στην παιδαγωγική θεώρηση όσο και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων τα οποία είναι κοινά για όλο τον κόσμο.

· Να ανοίξουμε δρόμους για νέες συνεργασίες με σχολεία από όλη την Ευρώπη.

Οι ανωτέρω στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-ήτριες όλων των σχολείων που πήραν μέρος στην εν λόγω κινητικότητα συμμετείχαν σε εργαστήρια με θέμα την προστασία τουπεριβάλλοντος και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Παρουσιάσαμε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και παραδοσιακά παιχνίδια, στα οποία πήραν μέρος και τα υπόλοιπα σχολεία. Το ίδιο έγινε και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Επισκεφθήκαμε σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, όπως, το ιστορικό κέντρο του San Giovanni Rotondo, το Alberobello, το Bari, την Manfredonia και το Monte San Angelo, όπου μας έγινε ξενάγηση με πολλές επεξηγήσεις σχετικά με τα ιδιαίτερα έθιμα και την ιστορία κάθε περιοχής. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και τα παραδοσιακά φαγητά που δοκιμάσαμε στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Για τους μαθητές/-ήτριές μας αυτή η κινητικότητα αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες με έναν διασκεδαστικό και άκρως βιωματικό τρόπο, ήρθαν σε επαφή με ομηλίκους τους από άλλες χώρες και απέκτησαν φιλίες που ελπίζουμε να διατηρηθούν.

Όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί θα συμβάλλουμε στη διάχυση αυτών των νέων γνώσεων σε συμμαθητές, συναδέλφους και γονείς του σχολείου μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου