Ειδήσεις

Σήμα από το ΣτΕ ότι δεν θα αποδεχθεί νέα μείωση συντάξεων

Αλλαγή ρότας στις αποφάσεις του ΣτΕ για μείζονα κοινωνικά θέματα όπως π.χ οι μειώσεις επικουρικών και κύριων συντάξεων προδιέγραψε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σωτήρης Ρίζος.

Κατά την συζήτηση σχετικών υποθέσεων και στην αξίωση των συνηγόρων του Δημοσίου ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ ο κ. Ρίζος απάντησε : Το ΣτΕ είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία»

Το ιστορικό της συζήτησης

Υπό το πνεύμα της στήριξης κοινωνικών ομάδων που βάλλονται από τις μνημονιακές πολιτικές ,συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι υποθέσεις της περικοπής των κυρίων και επικουρικών συντάξεων.

Και μπορεί η Ολομέλεια του ΣτΕ να επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της,πλην όμως οι παρατηρήσεις αλλά και μια χαρακτηριστική φράση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζου, φαίνεται να σηματοδοτεί την στάση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέναντι στα μείζονα κοινωνικά θέματα που καλείται να δικάσει, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτήρης Ρίζος.

Μάλιστα όταν κατά την συζήτηση των υποθέσεων οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ, ο κ.Σωτήρης Ρίζος, αντέτεινε :

«Το Σύνταγμα μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σ.σ.: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».

Με αφορμή την αναφορά που έγινε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, ο πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν στους δικηγόρους καίρια ερωτήματα, όπως:

-«Αν εξαντλείται η υποχρέωση του κράτους στην στήριξη μόνο της κύριας σύνταξης και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να συνεχίζει να απέχει από την επικουρική σύνταξη». Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το κράτος στηρίζει μόνο την κυρία σύνταξη.

-«Μήπως δεν προηγήθηκε σοβαρή αναλογιστική μελέτη; Μήπως δεν αρκεί η έκθεση του υπουργείου για να δικαιολογηθούν τόσες περικοπές χωρίς εξέταση άλλων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.».

-«Μήπως μετά από αυτά που λέγονται πάμε σε ένα σύστημα που θα επιβιώνει μόνο με εισφορές εργαζομένων;».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η 7μελής, αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά, ενώ δύο μέλη που είναι πάρεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Α΄ Τμήματος αντιπρόεδρο Νικόλαος Σακελλαρίου και ένας σύμβουλος Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές.

Όμως, λόγω της σπουδαιότητας του όλου θέματος, το ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Τhetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου