ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπροστά με διψήφια διαφορά η Ν.Δ.

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δημοσκόπηση

Οι δη­μο­σκο­πή­σεις του φθι­νο­πώ­ρου στο σύ­νο­λό τους απο­τύ­πω­σαν μια ει­κό­να που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από συ­νέ­χειες και με­τα­βο­λές σε σχέση με την προ του κα­λο­και­ριού πε­ρί­ο­δο. Για πα­ρά­δειγ­μα, τους μήνες Σε­πτέμ­βριο και Οκτώ­βριο, ο δεί­κτης οι­κο­νο­μι­κής ψυ­χο­λο­γί­ας έδει­ξε βελ­τιω­μέ­νος. Το κλίμα αυτό απο­τυ­πώ­θη­κε στα δη­μο­σκο­πι­κά ευ­ρή­μα­τα. Ως προς τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της εκλο­γι­κής επιρ­ρο­ής των κομ­μά­των και των πο­λι­τι­κών ηγε­σιών, μπο­ρού­με συ­νο­πτι­κά να εντο­πί­σου­με τα εξής στοι­χεία:

1. Δια­τή­ρη­ση του δη­μο­σκο­πι­κού προ­βα­δί­σμα­τος της Ν.Δ. Σε όλες τις μέχρι τώρα δη­μο­σκο­πή­σεις και παρά τις δια­φο­ρές που αυτές πα­ρου­σιά­ζουν με­τα­ξύ τους το προ­βά­δι­σμα της Ν.Δ. είναι κα­θα­ρό. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες έρευ­νες δεί­χνουν πως αυτό απο­τυ­πώ­νε­ται με δι­ψή­φια δια­φο­ρά ή κοντά σε αυτήν. Πρό­κει­ται για μια ση­μα­ντι­κή από­στα­ση. Τα πο­σο­στά της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας (επί των εγκύ­ρων και με δε­δο­μέ­νη την ύπαρ­ξη ενός ση­μα­ντι­κού πο­σο­στού ανα­πο­φά­σι­στων ψη­φο­φό­ρων) κα­τα­γρά­φο­νται γύρω στο 30-31%. Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη κά­ποιους πα­ρά­γο­ντες, μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί πως εάν γί­νο­νταν σή­με­ρα εκλο­γές, θα ήταν πολύ πι­θα­νό η Ν.Δ. να κι­νεί­το πάνω από το 34-35%. Το πο­σο­στό αυτό θα της έδινε την πρω­τιά, αλλά δεν θα της εξα­σφά­λι­ζε την αυ­το­δυ­να­μία. Επι­πλέ­ον, είναι αξιο­ση­μεί­ω­το πως ο Κυρ. Μη­τσο­τά­κης συ­νε­χί­ζει να προη­γεί­ται με ση­μα­ντι­κή δια­φο­ρά ένα­ντι του Α. Τσί­πρα σε ερω­τή­σεις κα­ταλ­λη­λό­τη­τας για την πρω­θυ­πουρ­γία και ικα­νό­τη­τας δια­χεί­ρι­σης θε­μά­των πρω­θυ­πουρ­γι­κής ευ­θύ­νης.

2. Ενί­σχυ­ση της συ­σπεί­ρω­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Παρά τη δια­τή­ρη­ση της κυ­ριαρ­χί­ας του αντι­πά­λου του, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ βγήκε ενι­σχυ­μέ­νος από τις φθι­νο­πω­ρι­νές δη­μο­σκο­πι­κές έρευ­νες, που έδει­ξαν πως αύ­ξη­σε τη συ­σπεί­ρω­σή του, πε­ριο­ρί­ζο­ντας σε κά­ποιο βαθμό τις διαρ­ρο­ές. Παρ’ όλα αυτά, τα δη­μο­σκο­πι­κά πο­σο­στά του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κι­νού­νται αρ­κε­τά χα­μη­λά ακόμη, γύρω από το 20%, με τη συ­σπεί­ρω­σή του να βρί­σκε­ται πε­ρί­που στο 45-50%. Οι διαρ­ρο­ές του προς τη Ν.Δ. συ­νε­χί­ζουν να υφί­στα­νται, αν και ελα­φρώς πιο πε­ριο­ρι­σμέ­νες. Καθώς ση­μα­ντι­κό τμήμα των ανα­πο­φά­σι­στων ψη­φο­φό­ρων προ­έρ­χε­ται από τους δι­κούς του ψη­φο­φό­ρους του Σε­πτεμ­βρί­ου 2015, κα­θί­στα­ται δυ­σκο­λό­τε­ρη η εκτί­μη­ση εκλο­γι­κής επιρ­ρο­ής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αυτή τη στιγ­μή. Πά­ντως, η υπό­θε­ση, πως εάν γί­νο­νταν σή­με­ρα εκλο­γές ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα κι­νεί­το γύρω στο 25%, μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί βά­σι­μη. Σε ό,τι αφορά τον πρω­θυ­πουρ­γό Α. Τσί­πρα, η ει­κό­να του δεί­χνει σαφώς βελ­τιω­μέ­νη σε σχέση με το προη­γού­με­νο διά­στη­μα. Το τα­ξί­δι του στις ΗΠΑ και η συ­νά­ντη­σή του με τον πρό­ε­δρο Τραμπ ενί­σχυ­σαν το ηγε­τι­κό του προ­φίλ σε ένα τμήμα της κοι­νής γνώ­μης.

3. Στα­σι­μό­τη­τα στην Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά. Παρά την ανα­πή­δη­ση προς τα πάνω των πο­σο­στών της ΔΗΣΥ στις πρώ­τες έρευ­νες του Σε­πτεμ­βρί­ου, απο­τέ­λε­σμα κυ­ρί­ως του εν­δια­φέ­ρο­ντος για τις δια­δι­κα­σί­ες εκλο­γής ηγέτη για τον νέο φορέα της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς, η συ­νέ­χεια δεν έδει­ξε ανά­λο­γη δυ­να­μι­κή. Στις τε­λευ­ταί­ες έρευ­νες κα­τα­γρά­φε­ται στα­σι­μό­τη­τα ή και πτώση της ΔΗΣΥ της Φώφης Γεν­νη­μα­τά όσο και για το Πο­τά­μι του Στ. Θε­ο­δω­ρά­κη. Δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία πως, μέχρι τώρα του­λά­χι­στον, το ευ­ρύ­τε­ρο κοινό της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς δεί­χνει επι­φυ­λα­κτι­κό να εμπι­στευ­θεί τα υπάρ­χο­ντα κόμ­μα­τα (ΔΗΣΥ και Πο­τά­μι) υπό τις πα­ρού­σες συν­θή­κες. Είναι βά­σι­μο να ανα­ρω­τη­θεί κα­νείς αν το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών για τον πρό­ε­δρο του νέου φορέα θα κα­τα­φέ­ρει να αντι­στρέ­ψει αυτό το κλίμα στα­σι­μό­τη­τας.

4. Στα­σι­μό­τη­τα για ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, άνο­δος για Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας. Η πλειο­νό­τη­τα των δυ­νά­με­ων της πέραν του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Αρι­στε­ράς δεν πα­ρου­σιά­ζει σή­με­ρα ιδιαί­τε­ρη δυ­να­μι­κή ανό­δου. Ούτε το ΚΚΕ ούτε η ΛΑΕ δεί­χνουν προς στιγ­μήν να έλ­κουν ση­μα­ντι­κό όγκο απο­γοη­τευ­μέ­νων από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ψη­φο­φό­ρων. Αντι­θέ­τως, η Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας της Ζ. Κων­στα­ντο­πού­λου πα­ρου­σί­α­σε στις τε­λευ­ταί­ες έρευ­νες ανο­δι­κή τάση, που ίσως να οφεί­λε­ται στη δυ­να­μι­κή επι­κοι­νω­νια­κά επα­νεμ­φά­νι­σή της. Αν και προς το παρόν, η Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας βρί­σκε­ται κάτω του 3%, θα ήταν ρε­α­λι­στι­κό να υπο­θέ­σου­με πως αν γί­νο­νταν σή­με­ρα εκλο­γές, θα ήταν πιο κοντά να ει­σέλ­θει στη Βουλή συ­γκρι­τι­κά με τη ΛΑΕ ή την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ.

5. Στα­θε­ρό­τη­τα για Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και Ενωση Κε­ντρώ­ων. Οι δυ­νά­μεις αυτές πα­ρου­σιά­ζουν ει­κό­να σχε­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας χωρίς ιδιαί­τε­ρες δια­κυ­μάν­σεις. Οι ΑΝΕΛ και η Ε.Κ. κι­νού­νται στις πε­ρισ­σό­τε­ρες έρευ­νες στο 2-3%. Η Χρυσή Αυγή κι­νεί­ται με­τα­ξύ του 6-7%, στοι­χείο που δεί­χνει πως ο κίν­δυ­νος εκλο­γι­κής εκτί­να­ξης της ρα­τσι­στι­κής ακρο­δε­ξιάς δεν δεί­χνει σή­με­ρα με­γά­λος, όμως η στα­θε­ρό­τη­τα της Χ.Α. είναι δυ­στυ­χώς αξιο­ση­μεί­ω­τη.

Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά, πολλά πράγ­μα­τα πα­ρα­μέ­νουν ακόμη ανοι­χτά. Προς το παρόν, η δη­μο­σκο­πι­κή κυ­ριαρ­χία της Ν.Δ. και του Κυρ. Μη­τσο­τά­κη δεί­χνει να μην απει­λεί­ται, αλλά αν γί­νο­νταν άμεσα εκλο­γές η αυ­το­δυ­να­μία της δεν θα ήταν δε­δο­μέ­νη. Από την πλευ­ρά του, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ βρί­σκε­ται σε μια πο­ρεία επα­να­συ­σπεί­ρω­σης. Ποια είναι τα όρια αυτής της επα­να­συ­σπεί­ρω­σης είναι αδύ­να­τον αυτή τη στιγ­μή να γνω­ρί­ζου­με.

ΝΙΚΟΣ ΜΑ­ΡΑΝ­ΤΖΙ­ΔΗΣ, ΓΙΩΡ­ΓΟΣ ΣΙΑ­ΚΑΣ*

* Ο κ. Ν. Μα­ραν­τζί­δης είναι κα­θη­γη­τής Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης στο Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας και ο κ. Γ. Σιά­κας είναι διευ­θυ­ντής Ερευ­νών της Μο­νά­δας Ερευ­νών Κοι­νής Γνώ­μης του ΠΑΜΑΚ.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.