Τοπικές Ειδήσεις

Το 2022 η Ρόδος θα έχει προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων καθ’ όλο το έτος!

Πολύ καλά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον κλάδο της κρουαζιέρας με σημείο αιχμής την ‘επανεκκίνηση’ και την ‘νέα κανονικότητα’ (υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού) και την δυναμική συμμετοχή της Ρόδου στο παιχνίδι.
Αυτό τόνισε με δηλώσεις του στη «δημοκρατική», ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting, σύμβουλος Κρουαζιέρας στο Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (και ειδικά για τη Ρόδο) κ. Ιωάννης Μπρας, που εκπροσώπησε την Ρόδο την περασμένη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 (Ημέρα Τουρισμού) σε ένα παγκόσμιο Event – Συνέδριο για την κρουαζιέρα στο Μαϊάμι (Sea Trade Global) όπου συμμετείχαν εταιρείες και παράγοντες του κλάδου.
«Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο στο Μαϊάμι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις και παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιέρας τόσο για την αποτίμηση της πορείας της φετινής σεζόν για τον κλάδο όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Σημαντική θεωρείται η παρατήρηση ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει επιστρέψει στην ενεργό δράση, το 80% του παγκόσμιου στόλου των πλοίων κρουαζιέρας. Κι εδώ θα θυμίσω πως μιλάμε για περίπου 410 πλοία, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο επέστρεψε το 56% του παγκόσμιου στόλου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν ταξιδέψει με κρουαζιερόπλοια περίπου 2.000.000 επιβάτες που σημαίνει ότι η κρουαζιέρα θεωρείται ένας πολύ ασφαλής τρόπος ταξιδιού –αφού τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί πάνω σε πλοία είναι της τάξης 0,0005% (!) ενώ οι πληρότητες έφτασαν περίπου στο 65% και βαίνουν ανοδικά.
Επιπλέον, οι τιμές είναι πάρα πολύ ελκυστικές με οικονομικά πακέτα προσφορών, ενώ οι κρατήσεις για το 2022 αλλά και για το 2023 είναι εξαιρετικά καλές. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον την κρουαζιέρα για να κάνουν εκδρομές.
Στο Συνέδριο έγινε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με την πανδημία στον κλάδο της κρουαζιέρας, ενώ μιλήσαμε ξεχωριστά για την Ρόδο όπου παρουσιάσαμε την κίνηση με τα κρουαζιερόπλοια, τις λιμενικές υποδομές, τις υπηρεσίες, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η οικονομία και η ανάπτυξη του νησιού. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι προσπάθειες του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη σε αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και τις αρχές για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στο νησί, έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ήδη ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, καθώς η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει ουσιώδη προστιθέμενη αξία και να δομήσει μια τουριστική εμπειρία που θα ενσωματώνει όλες τις μορφές τουρισμού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ρόδος για πρώτη φορά, το 2022 θα έχει προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων όλο το χρόνο, ενώ το 2021 θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του Δεκεμβρίου.
Οι εταιρείες με τις οποίες μιλάμε (εκπροσωπώντας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου) μας είπαν πως περιμένουν πολλά –στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Οι λέξεις – κλειδιά ως αποτέλεσμα του Συνεδρίου στο Μαϊάμι είναι επικοινωνία, συνεργασία, συντονισμός, σταθερότητα. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για να πορευτούμε εφεξής στον κλάδο της κρουαζιέρας».
Ο κ. Μπρας είπε ακόμη πως το Λ.Τ. και ο Δήμος Ρόδου ετοιμάζουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την κρουαζιέρα σε συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές, τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους του νησιού, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες κ.λπ. που αφορούν σε δράσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό να αυξήσουν την τουριστική επισκεψιμότητα αλλά και τη διασύνδεση με την τοπική αγορά:
«Είναι θετικό το γεγονός πως οι επιβάτες, είναι ελεύθεροι να βγαίνουν από τα πλοία, να κάνουν τα ψώνια τους, να πηγαίνουν εκδρομές κ.λπ. Αυτό αυξάνει την τάση της επισκεψιμότητας και της ενίσχυσης της αγοράς στην Ρόδο.
Να σημειώσω πως οι κρουαζιέρες τύπου ‘Πεταλούδας’ (butterfly) όπου υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα –άλλο την μία εβδομάδα και άλλο την άλλη εβδομάδα του ταξιδιού- παρουσιάζουν αυξημένες κρατήσεις αφού υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Και μην ξεχνάτε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τουρίστες της κρουαζιέρας, εφόσον μείνουν ευχαριστημένοι σε έναν προορισμό, θα επιστρέψουν ως κανονικοί τουρίστες. Είμαστε ήδη σε μια ‘νέα κανονικότητα’ στον κλάδο της κρουαζιέρας, όπου η Ρόδος θα μπορέσει να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου