Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: “Κόκκινo” στη λογική του “ώριμου φρούτου” – Εδώ και τώρα εκλογές

Φόντο η 42η επέτειος από την ίδρυση της γαλάζιας παράταξης και τα εγκαίνια των νέων γραφείων της οδού Πειραιώς. Στο μεγάλο πλάνο, η εικόνα των δημοσκοπήσεων, που έρχεται για να αποτυπώσει το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Κουμουνδούρου, αλλά και την υπεροχή του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται ημέρα με την ημέρα εμφανές πώς ο μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης για το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Αυτό, άλλωστε, ήταν, είναι και θα παραμείνει στίγμα εμφατικό στη στρατηγική παρεμβάσεων και δημόσιων τοποθετήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης παραμένει στην προμετωπίδα των παρεμβάσεων. Το όλο πλαίσιο δομείται, παράλληλα, από το νέο κύκλο των περιοδειών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιφέρεια.

Με αρχή την επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία ενδύεται με τα χρώματα αυτού που στην Πειραιώς ονοματίζουν ως “φθινοπωρινή αντεπίθεση”, με στόχο την επικοινωνία της “συμφωνίας αλήθειας” με τους πολίτες, αλλά και την αποδόμηση λόγων και έργων της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τα μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ήταν πολλαπλά. Από τη μία, ο κ. Μητσοτάκης, μέσα από τη δομή της ομιλίας του, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της παράταξης Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Γιάννη Πλακιωτάκη, ανέδειξε με ένταση το στίγμα της ενότητας σε ένα κόμμα που χτίζει όλο και πιο εντατικά αέρα κυβερνησιμότητας στο πολιτικό σκηνικό, Από κοντά, συμβάδιζε και η έννοια της ετοιμότητας της γαλάζιας παράταξης για τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Εάν, δε, αυτά συνδυαστούν με την εφ’ όλης της πολιτικής ύλης επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα, τότε γίνεται απόλυτα εμφανές πως η οδός Πειραιώς επιλέγει ξεκάθαρα τη λογική του “σκληρού ροκ” έναντι του κυβερνητικού οικοδομήματος της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου, που ήδη βιώνει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και εσωτερικής ταλάντωσης στις…μαύρες τρύπες των ανοιχτών εσωτερικών και εξωτερικών μετώπων.

Εάν κάτι μένει ως έντονη αποτύπωση από τη χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο έντονος τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε στην ατζέντα τα θεσμικά ζητήματα, με ειδικές αναφορές στη Δικαιοσύνη και όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο αυτό.

“Την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ, ενημερωθήκαμε ότι ματαιώθηκε η προγραμματισθείσα διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ”εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες”. Εκφράζω δημόσια  τον  προβληματισμό και την ανησυχία μου γι’ αυτή την εξέλιξη. Επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να είχε αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός “φιάσκο”. Είμαι βέβαιος ότι το Δικαστήριο θα  σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται. Η Δικαιοσύνη πρώτη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Η αυτονόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, ο λόγος του αποτέλεσε ένα συνεχές “κατηγορώ” κατά της συγκυβέρνησης. Το αίτημα για άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές αναδυόταν πίσω από κάθε φράση-μέγγενη εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του συγκυβερνήτη του, προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, με τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινούνται σε ένα πλαίσιο συνεχόμενης ανόδου των τόνων.

“Η κυβερνητική αποτυχία επιτείνει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Η αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα αποθρασύνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη.

Αγκαλιασμένοι από τη μια μεριά με τη νέα διαπλοκή που δημιούργησαν και από την άλλη με τον Ρουβίκωνα, καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο. Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν. Για αυτό, σας καλώ όλες και όλους. Και μαζί με εσάς, όλες και όλους τους Έλληνες πολίτες σε έναν συνεχή αγώνα για την ενδυνάμωση του μεταρρυθμιστικού μετώπου στη χώρα μας”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, σε όσους εντός της γαλάζιας παράταξης ζητούν συναίνεση με το Μαξίμου ή προκρίνουν τη λογική του…ώριμου φρούτου.

Μιας και ο λόγος, πάντως, για τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς κατευθύνσεις πολλαπλές, αυτά είχαν και…άρωμα εσωτερικό.

“Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, που καθημερινά κερδίζει μάχες στη Βουλή. Όπως έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που καθημερινά κερδίζουν μάχες στην κοινωνία. Αλλά θέλω από το βήμα αυτό να επαναλάβω το αυτονόητο: Είμαστε στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών. Δεν πρόκειται να ανεχθώ κανένα φαινόμενο αλαζονείας και ρεβανσισμού. Κι αυτή η λογική επιβάλλεται να καθρεφτίζεται, όχι μόνο στο δημόσιο λόγο μας, αλλά και στην καθημερινή συμπεριφορά μας”, επεσήμανε.

Λίγες ώρες πριν την πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος, αίσθηση προκάλεσε στο γαλάζιο οικοσύστημα η δήλωση του πρώην προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αφορμή την 42η επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Η τοποθέτηση του σύμφωνα με την οποία “η κρίση επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής και την εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα”, εμφανώς σε αντίθετη τροχιά από το μηνυματικό “φύγετε” που αναφωνεί στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, δε σχολιάστηκε επίσημα, αν και απέναντί της βρέθηκαν βουλευτές.

“Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Μεϊμαράκη. Τις υιοθετούν και πρόσωπα εντός του κόμματος. Δε γίνεται να αφήσουμε τη χώρα να πέσει στα βράχια μέχρι τη στιγμή που θα φύγει από την εξουσία αυτή η ιδεοληπτική κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου. Έστω σε κάποια κυρίαρχα θέματα θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση”, ανέφερε στο capital.gr παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου