Ειδήσεις

Απορρίμματα: Κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 700 εκατ. €,10.000 θέσεις εργασίας

Κονδύλια άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ (προγραμματική περίοδος 2014-2020) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χθες σε επιστημονική ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών, σχετικά με την ενεργειακή διαχείριση και εκμετάλλευση των αποβλήτων στην Ελλάδα. Επεσήμανε πως το ύψος των επενδύσεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εφόσον στις δράσεις εισφέρουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η χρήση των απορριμμάτων ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας εντάσσεται στη νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί κυκλικής ανάπτυξης, που αφορά στην επανάχρηση και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, των ορυκτών πρώτων υλών και οποιωνδήποτε άλλων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται πως μέχρι το 2030 θα αυξηθεί κατά 30% η παραγωγικότητα των πόρων της ΕΕ και μέσω των νέων πολιτικών για τα απόβλητα θα δημιουργηθούν συνολικά γύρω στις 580.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε πως η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας θα είναι ριζικά διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, με το βάρος να δίνεται στην ανακύκλωση, στην ξεχωριστή συλλογή των συσκευασιών, στην ανάκτηση προϊόντων και ενέργειας. Οι ΧΥΤΑ θα αποτελούν το τελευταίο σκαλοπάτι, τόνισε χαρακτηριστικά.

‘ Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου