Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο»

Με ένα μεγάλο ‘συγγνώμη’ από τον Ροδιακό λαό, επειδή δεν έδωσε την δέουσα σημασία στο κομμάτι της διεκδίκησης της αρμοδιότητας των δασών, επιστέγασε χτες, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τον απολογισμό –από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου- για τις πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους πολλές χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, στο νησί της Ρόδου.
«Σε ό,τι με αφορά, σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους τους Ροδίτες, γιατί δεν έδωσα στα χρόνια που προηγήθηκαν, τον αγώνα που έδωσα σε πολλά άλλα θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς μου, ώστε να μην είναι τα χέρια μου δεμένα σε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε (με τις πυρκαγιές). Και να μην είναι τα χέρια μου δεμένα, σε ό,τι αφορά στα δάση. Έδωσα πάρα πολλές μάχες στα μέτωπα που δεν είχαμε (ως περιφέρεια) αρμοδιότητα -και πάρα πολλές τις κερδίσαμε. Δυστυχώς, η διαφορά αυτής της συζήτησης για τα δάση, κρύβεται στο Σύνταγμα γιατί μετά το 2008, τα δάση πέρασαν –με έναν πολύ σκληρά, διοικητικό τρόπο- στον σκληρό πυρήνα του κεντρικού κράτους και στις δασικές υπηρεσίες. Δεν έχουμε αμροδιότητα ούτε να σχεδιάσουμε μια αναδάσωση. Φανταστείτε ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, δεν μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση, ούτε για… μελέτες. Όμως, είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε την Ρόδο. Και η δέσμευσή μου, είναι ότι θα την δώσω και αυτή την ΜΑΧΗ. Για να μην είναι διοικητικό ‘άβατο’ για εμάς και θα δώσουμε αυτή την μάχη, όλοι μαζί για να μαθευτεί όλη η αλήθεια. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί αλλά όχι να γίνουμε σάκος του μποξ. Είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε όπου χρειάζεται, αλλά όχι να είμαστε το άλλοθι του οποιουδήποτε. Θα συμμετάσχουμε σε όποια πολιτική συζήτηση χρειαστεί, αλλά όχι να γίνουμε το εργαλείο του κάθε πολιτικού τυμβωρύχου –που κυκλοφορεί, κυρίως στο διαδίκτυο…»
Είπε ακόμη, ότι στην πλατφόρμα (ForEverRhodes) που έχει ήδη ανοίξει, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας, καταθέτουν την δική τους πρόταση δείχνοντας ότι είναι έτοιμοι και ώριμοι για διάλογο.
«Η επόμενη μέρα, για μένα, δεν είναι μόνον η αναδάσωση. Εννοείται ότι η κήρυξη των κατεστραμμένων περιοχών σαν αναδασωτέες, είναι μία, εκ του νόμου υποχρέωση των δασικών υπηρεσιών εντός 30 ημερών. Εννοείται –αφού είναι και αυτονόητο- ότι και στις αναδασώσεις τον πρώτο λόγο έχουν τα δασαρχεία αλλά θα δώσω την μάχη για έναν συνολικό επανασχεδιασμό. Μια συνολική επανατοποθέτηση και όχι διαχείριση. Ανασυγκρότηση, επανασχεδιασμός και όχι μόνον, διαχείριση.
Η Επόμενη Μέρα για την Ρόδο, θα είναι μια καλύτερη μέρα, εάν αυτοί οι οποίοι χτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω στις στάχτες, καταλάβουν ότι οι στάχτες αυτές, δεν είναι παρά ένα έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο για τις γενιές που έρχονται. Μία δέσμευση από την αρχή, παραμένει εξαιρετικά ισχυρή: να ξαναφτιάξουμε την Ρόδο. Και θα το κάνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, ενέργεια, μεθοδικότητα και επιμονή με την οποία έχουμε δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια» -όπως τόνισε.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Κάνοντας έναν αναλυτικό απολογισμό του ρόλου, των παρεμβάσεων αλλά και των δράσεων της ΠΝΑι, από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στ Απόλλωνα, ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος:
«Σε όλα τα μέτωπα που δινόταν η μάχη, χέρια ανθρώπινα, φρόντισαν, αυτά τα μέτωπα να είναι πολλά και να είναι ταυτόχρονα. Εμείς ήμασταν συνεχώς, εκεί που έπρεπε να είμαστε, όλες αυτές τις ημέρες. Και περιμένω να κληθώ να απολογηθώ στη δικαιοσύνη για να μπορέσω να επιχειρηματολογήσω για το τι κάναμε ως Περιφέρεια» τόνισε.
Παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα τα εξής:
1. Ποια και πόσα ήταν τα Εναέρια Μέσα εξ αρχής ανά ημερομηνία και σε σύνολο (πίνακας 1)
2. Ποιες ήταν οι επίγειες δυνάμεις που συνέδραμαν εξ αρχής ανά ημερομηνία και σε σύνολο (πίνακας 2)
3. Πότε έγιναν οι Κηρύξεις Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ανά ημερομηνία και ανά περιοχή (πίνακας 3)
Και ακολουθούν: ο χάρτης κατανομής εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα για το 2023 και η κατεστραμμένη έκταση στην Ρόδο (χάρτης).
«Είμαστε μία εβδομάδα μετά την παύση των πυρκαγιών –αν και μέχρι τώρα, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει βγάλει επισήμως κάποια ανακοίνωση – απόφαση για ό,τι έγινε. Αυτό που αντιμετωπίσαμε, ήταν πολύ μεγάλο. Σε μια έκταση 177.000 στρεμμάτων, μέσα στην οποία εξελίχθηκαν όλες οι δασικές πυρκαγιές, η καμένη έκταση είναι 137.000 στρέμματα».
Ο περιφερειάρχης, επανέλαβε την τοποθέτηση την οποία έκανε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, αναλύοντας μέρα με την ημέρα τα γεγονότα:
«18 Ιουλίου το βράδυ ξέσπασε η φωτιά στ Απόλλωνα. Στις 19 Ιουλίου, μας ενημέρωσαν τα εναέρια μέσα που σταθμεύουν εδώ, ενώ στις 20 Ιουλίου, μας δόθηκε η ενημέρωση ότι ήταν υπό έλεγχο.
Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένα σερί μετώπων. Εάν έχασαν τον έλεγχο ή αν χτυπήθηκαν από άλλα μέτωπα –αυτά θα τα απαντήσουν οι ίδιοι. Ακολούθησαν πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Συνολικά εκκενώθηκαν 12 οικισμοί και μέσω προειδοποίησης του 112.
Ήρθε στιγμή που τα μέτωπα ήταν 12. Εναέρια μέσα ήρθαν την επόμενη μέρα ενώ 4+1 σταθμεύουν στην Ρόδο (το ένα είναι το Σινούκ). Στις 19 του μηνός, ο αριθμός έφτασε τα 9 ενώ με την εξέλιξη της φωτιάς, ενισχύονταν οι δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική μας δουλειά, καταλαβαίνω ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Η δουλειά της ΠΝΑι ήταν τα μηχανήματα έργων (μπουλντόζες) να στηρίζουμε το έργο του πυροσβεστικού σώματος όπως ζητούν οι αξιωματικοί για να επιχειρήσουν.
Όλες οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες ήταν επί ποδός συνεχώς με ό,τι μηχανήματα ζητήθηκαν. Επιπλέον, με τους εθελοντές (τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες στο νησί περίπου 200 άτομα) είχαμε μια καλή επικοινωνία.
Σε αυτές τις ομάδες, έχουμε προσφέρει και προσφέρουμε όποια εξυπηρέτηση απαιτείται (νερό εκεί που επιχειρούν με βυτιοφόρα ιδιωτικά που αποζημιώνονται από την ΠΝΑι, καύσιμα, στο πεδίο που επιχειρούν και στα πυροσβεστικά οχήματα αν χρειαστεί. Αυτή την φορά η έκταση της κρίσης ήταν τόσο μεγάλη που προσθέσαμε και πρατήρια υγρών καυσίμων (με δαπάνη της ΠΝΑι) επί της Επαρχιακής Οδού Ρόδου – Λίνδου. Σε αυτούς προστέθηκαν και οι ιδιώτες εθελοντές επίσης με δαπάνες της ΠΝΑι.
Η πολύ κρίσιμη βραδιά, ήταν όταν χρειάστηκε να μετακινηθούν 25000 άνθρωποι μέσα από έναν δρόμο ο οποίος δεν ήταν πάντα ανοιχτός. Συμμετείχαμε με όλη μας την καρδιά, την αγάπη και την ενέργεια αλλά και τον προϋπολογισμό. Σε συνεργασία με τον Στρατό από την πρώτη στιγμή –κυρίως όμως ήταν ένα φορτίο που σήκωσαν τα τουριστικά λεωφορεία που ‘επιστρατεύτηκαν’ ιδιωτικά, ΡΟΔΑ, ΚΤΕΛ κ.λπ. –όλα με δαπάνη της ΠΝΑι.
Στη διαδικασία αυτή υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός που έπρεπε να φύγουν από τις ακτές –όπου παρενέβη το Υπ.Ναυτιλίας μαζί με επαγγελματικά, ιδιωτικά σκάφη συν του Λιμενικού και του 6ου ΕΤΕΘ (καταδρομείς), ήτοι 3700 άτομα μεταφέρθηκαν στην Κάλαθο ενώ κάποια σκάφη στο λιμάνι της Ρόδου. Για τα καύσιμα όλης αυτής της επιχείρησης, η δαπάνη ήταν της ΠΝΑι. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιήθηκαν 39 δημόσιοι χώροι, για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, ακολούθησε ιατρική φροντίδα, σίτιση ενώ ένας τεράστιος αριθμός εθελοντών πρόσφερε πολλές υπηρεσίες. Από την επόμενη μέρα, ο αριθμός άρχισε να μειώνεται διότι κάποιοι τουριστικοί οργανισμοί είτε βρήκαν κλίνες είτε αλλού. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη φάση αυτού του 9ήμερου λόγω της μετακίνησης και των συνθηκών που επικράτησαν. Είναι εξαιρετικό ότι όλο αυτό έγινε με δύο ελαφρά συμβάντα χωρίς βαριά περιστατικά χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό βγήκε και προς τα έξω, σαν εικόνα και αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία. Στις 26 – 27 Ιουλίου ήταν η μέρα που ελέγχθηκαν, πλέον, τα μέτωπα».
ΤΑ FAKE NEWS KAI TA SOCIAL MEDIA
Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινήθηκαν πολλά ψεύδη –μέχρι ότι έβαζαν τους τουρίστες να πληρώνουν εισιτήρια 5 ευρώ, κάτι απολύτως ψευδές που αποδεικνύεται από την ώρα έκδοσης του εισιτηρίου σε σχέση με την αναγγελία για την ώρα εκκένωσης από το 112 (!)
Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια κατάσβεσης αλλά και διαχείρισης των πυρκαγιών: σώματα ασφαλείας, ένστολους, εθελοντικές ομάδες, ιδιώτες, εθελοντές, κατοίκους, αρχές κ.ο.κ.
και απέστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους εθελοντές: «Οργανωθείτε! Οργανωθείτε, Συντονιστείτε σε Εθελοντικές Ομάδες και η ΠΝΑι θα είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε».
Τέλος, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις για τον Τουρισμό, που γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την συμμετοχή της ΠΝΑι καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στους μήνες που διανύουμε, στην σωστή διαφήμιση και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου –όσο μπορέσει να επιτευχθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου