Τοπικές Ειδήσεις

Τα πορίσματα των πρόσφατων περιστατικών συζυγοκτονίας σε Δάφνη και τη Ρόδο ζητάει ο Καμίνης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια μάστιγα, το ξερίζωμα της οποίας απαιτεί δραστικά μέτρα» αναφέρει ο βουλευτής σε ερώτησή του

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία απευθύνει με σημερινή του κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ.

Αφορμή για την κίνηση αυτή, στάθηκαν φυσικά τα πολλαπλά τραγικά περιστατικά γυναικοκτονιών τις τελευταίες ημέρες και ειδικά οι καταγγελίες για την εγκληματικά ανεπαρκή αντίδραση των αστυνομικών και των προϊσταμένων τους που κλήθηκαν να διαχειριστούν την υπόθεση στη Δάφνη.

Ο βουλευτής Επικρατείας καταλογίζει «προκλητική αδριάνεια» στην ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με την υπόθεση της δολοφονίας στη Δάφνη και επισημαίνει πως η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία στη χώρα μας είναι μια μάστιγα, το ξερίζωμα της οποίας απαιτεί δραστικά μέτρα, όχι μόνον αστυνομικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνονται στην ερώτηση, το 2020 καταγράφηκαν 5.413 περιστατικά (δηλαδή περίπου 450 περιστατικά ανά μήνα και 15 την ημέρα,), με το 73% εξ αυτών (4.243) να αφορούν γυναίκες και 1.566 άνδρες. Αντίστοιχα, η πλειονότητα των δραστών (83%) είναι άντρες και το υπόλοιπο 17% γυναίκες.

Αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, που έχουν αναπτύξει στρατηγικό σχέδιο και ολοκληρωμένο σύστημα αναχαίτισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ζητεί να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τα εξής:

1) αν υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό πρωτόκολλο ενεργειών για τη διαχείριση των σχετικών καταγγελιών,

2) αν έχει δημιουργηθεί ειδικό επιχειρησιακό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. άμεσης ανταπόκρισης, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας (καθώς το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και τα περιφερειακά γραφεία έχουν πρωτίστως συντονιστικό ρόλο),

3) τις ειδικές ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί η Αστυνομία για την ενθάρρυνση των θυμάτων αλλά και τρίτων να καταγγέλλουν τα σχετικά περιστατικά, παράγοντας που αποδείχθηκε κρίσιμος στην υπόθεση της Δάφνης.

Παράλληλα ζητά να μάθει το ποσοστό γυναικών αστυνομικών που υπηρετoύν σε αντίστοιχες υπηρεσίες άμεσης ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ.,  καθώς και τα ποσοστά σε θέσεις ευθύνης της Αστυνομίας, στο επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου, στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού.

Ζητεί επίσης την κατάθεση, μεταξύ άλλων, των πορισμάτων της διοικητικής διερεύνησης των πρόσφατων περιστατικών στη Δάφνη και τη Ρόδο ενώ επισημαίνει πως με βάση το περιστατικό στη Δάφνη τραυματίστηκε περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Αστυνομία. «Η εμπιστοσύνη αυτή δεν ανακτάται με τη διαταγή διεξαγωγής μιας Ε.Δ.Ε. και τη θέση σε διαθεσιμότητα των εμπλεκομένων αστυνομικών. Το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται μόνο στο πεδίο των κυρώσεων και υπό το κράτος των εντυπώσεων της κοινής γνώμης» καταλήγει στην ερώτηση του ο Γιώργος Καμίνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου