Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα αυτοαναγορεύτηκε σε διαπρύσιο κήρυκα της αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει με ειρωνικό ύψος σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανύπτυξης της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κα Αραμπατζή αναφέρει ότι «Με άλλα λόγια, ομολογεί πλέον με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι μοναδικό ανάχωμα και “σωσίβιο” στην νέα φοροεπιδρομή, που ετοιμάζεται, είναι ο πραγματικά μεταρρυθμιστικός φορολογικός νόμος 4172/2013 της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «αληθινό παράδεισο» τον νόμο της ΝΔ σε σχέση με «τα μέτρα – ταφόπλακα για τους αγρότες, που διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης, στην οποία κατήντησαν τη χώρα».

«Καλούμε τον κ. Τσίπρα, να ζητήσει μία ειλικρινή συγγνώμη από τον αγροτικό μας κόσμο. Αυτόν, που θυσιάζει καθημερινά στον βωμό της εξυπηρέτησης των κρατικοδίαιτων κομματικών του ακροατηρίων. Και επιπροσθέτως, τον καλούμε να συντονιστεί επιτέλους με τον αρμόδιο αν. υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, ο οποίος μόλις δύο ημέρες πριν, δήλωνε ότι “έρχεται μία καταιγίδα που υπερδιπλασιάζει την φορολόγηση”, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επερχόμενη φορολογική λαίλαπα» επισημαίνει η κα Αραμπατζή.
Και καταλήγει λέγοντας «Καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας να αποφεύγει να μιλά για σπορά και για καρπούς. Γιατί με την πολιτική του, το μόνο που έχει μέχρι σήμερα καταφέρει είναι να θερίζει θύελλες».

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία»

«Προεκλογική ομιλία θύμισαν αυτά που εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός» σημειώνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι «δεν έχει εφαρμόσει το παραμικρό σε έξι μήνες στην κυβέρνηση, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ που απαριθμούσε 5.383 λέξεις. Πρόκειται επίσης για επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι από τα οδυνηρά αποτελέσματα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης και για τα μετρά που έρχονται».

«Ο κ.Τσίπρας δείχνει να αγνοεί ότι ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε πλήρη αδυναμία έστω και οριακής συντήρησης των παραγωγικών του δραστηριοτήτων» αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και έξι μήνες για τους νέους αγρότες, τα βοσκοτόπια που χάθηκαν, το παραεμπόριο και τους συνεταιρισμούς.

«Αν ήμασταν χαιρέκακοι, θα κάναμε αναφορά στην αντιγραφή εκ μέρους του πρωθυπουργού, κάποιων από τις προτάσεις που κατέθεσε το Ποτάμι στις 31 Ιουλίου. Όμως, δείχνει να αγνοεί ότι η αγροτική πολιτική δεν διαμορφώνεται μόνον με εξαγγελίες αλλά με σχέδιο, χρονικά και ποσοτικά προσδιορισμένο και συνεχές έργο».

ΚΚΕ: Τεράστιο ψέμα και απάτη

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «Αποτελεί τεράστιο ψέμα και απάτη, ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας του 3ου μνημονίου θα μειωθούν τα βάρη για τους αγρότες».

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την αγροτιά, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, με όπλο το χαράτσωμα και τη φοροληστεία, την άγρια αντιλαϊκή ΚΑΠ της Ε.Ε., ξεκληρίζουν τους αγρότες, για να αναπτυχθεί, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, “η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα}, δηλαδή η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

«Η έκπτωση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη φοροληστεία τους, είναι σταγόνα στον ωκεανό και στόχο έχει τη συμμετοχή και συνενοχή τους στο έγκλημα της καταστροφής τους». Αντίστοιχα, στην αλιεία «οι παράκτιοι φτωχοί ψαράδες φυτοζωούν, και ενισχύονται οι επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών και οι μεγάλοι αλιευτικοί στόλοι από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδιοργανώνουν τον πρωτογενή τομέα»

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Μέσα σε έξι μήνες έχουν αφήσει τους Παραγωγούς, τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών, τους μεταποιητές και τους εξαγωγείς χωρίς χρηματοδότηση για να κάνουν το παραγωγικό και αναπτυξιακό τους έργο.

Ταυτόχρονα έχει σταματήσει τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων με αποτέλεσμα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι Αλιείς να βρίσκονται σε απόγνωση στην πιο κρίσιμη περίοδο».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι στην συμφωνία που διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση «επιφυλάσσει την χειρότερη φοροεισπρακτική λαίλαπα στους αγρότες από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Ότι έμεινε έξω από τα προηγούμενα μνημόνια για την προστασία του παραγωγικού πρωτογενούς τομέα, το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα φέρνει με πρόταση και υπογραφή του κ. Τσίπρα, εξαφανίζοντας τους μικρούς και τους μεσαίους παραγωγούς».

«Για να κρυφτεί αυτή η “κακή τύχη” από το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους αγρότες, ο Πρωθυπουργός “ανέγνωσε” το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 6 δις ευρώ, που είναι αποτέλεσμα επίπονης και επιτυχημένης διαπραγμάτευσης υπουργών του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη προσθέτοντας «οι λεπτομέρειες του οποίου έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές από τον Ιούλιο του 2014 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Από την σημερινή παρουσία του κ. Τσίπρα στο ΥΠΑΠΕΝ ένα είναι σίγουρο: οι μεν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πληρώσουν αυξημένους φόρους, οι δε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και μικρο- επαγγελματίες θα πληρώσουν πολύ αυξημένους φόρους, ενώ και οι μεν και οι δε, θα πληρώσουν τριπλάσιες εισφορές ΟΓΑ. Αυτό γιατί κάθε φορά που η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα αίτημα κοινωνικής ή παραγωγικής ομάδας για καλύτερη συμφωνία, είναι βέβαιο ότι θα τα κάνει χειρότερα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ