Ειδήσεις

App για ταξίδια, εστίαση, γήπεδα: Νέα εφαρμογή για ελέγχους εμβολιασμένων και μη

Θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει από τις 15 Ιουλίου και θα ανιχνεύει… πράσινους, κίτρινους και κόκκινους χρήστες. Ψηφιακοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής για γρήγορη πιστοποίηση σε δευτερόλεπτα.

Πλέγμα ψηφιακών ελέγχων ετοιμάζεται να εφαρμοστεί σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής -με αρχή τις 15 Ιουλίου-, από την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό έως τα γυμναστήρια και τη νυχτερινή διασκέδαση, προκειμένου να πιστοποιείται σε δευτερόλεπτα αν κάποιος διαθέτει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πρόσφατο rapid ή PCR τεστ.

Ηδη η ομάδα Πιερρακάκη έχει σχεδόν ολοκληρώσει την παραγωγή της εφαρμογής για κάθε είδος smartphone, μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά κάθε υποψήφιου πελάτη στα μαγαζιά που θα λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους, αλλά και όπου αλλού απαιτείται έλεγχος προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός. Για παράδειγμα, στα γυμναστήρια οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ασκούνται χωρίς να φορούν μάσκα και με το νέο application η πιστοποίησή τους θα γίνεται πολύ απλά.

Οπως μεταδίδει το protothema.gr, έχει δοθεί προσοχή ώστε να μην καταγράφονται προσωπικά δεδομένα -πέραν του ονοματεπώνυμου του καθενός- και η εφαρμογή, που θα «διαβάζει» τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ, θα ανάβει πράσινο αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και κίτρινο αν έχει αρνητικό τεστ. Για τους ανεμβολίαστους έχει προβλεφθεί το κόκκινο χρώμα, που θα τους αποκλείει από κάθε δραστηριότητα που προϋποθέτει εμβόλιο ή τεστ.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου το νέο app και για τον έλεγχο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς σταματά η αποδοχή των self-tests και θα απαιτείται είτε επίδειξη «πράσινου» πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πρόσφατο μοριακό ή rapid test προκειμένου να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει.

Η κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες στην Ευρωπαϊκή Eνωση, νιώθει ότι υψώνεται ένα τείχος άρνησης των εμβολίων από ένα ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει το 25%-30%, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό ΕCDC έστειλε σε όλα τα κράτη-μέλη στις 23 Ιουνίου μία έκθεση με σενάρια-εφιάλτες για την εξέλιξη της πανδημίας, λόγω της λεγόμενης «ινδικής» μετάλλαξης.

Οι Ευρωπαίοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου δεν φτιάχνει άμυνα απέναντι στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» και ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν, να νοσηλευτούν και (κάποιοι από αυτούς) να πεθάνουν. Και μάλιστα όχι το φθινόπωρο, όπως συνέβη πέρυσι, αλλά μέσα στο καλοκαίρι…

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου