Ειδήσεις

Ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες «μπαίνουν στο μάτι» ξένων επενδυτών

«Μαγνήτης» για τους ξένους επενδυτές αποτελεί ο ελληνικός τουριστικός κλάδος, καθώς τα ξενοδοχεία -κυρίως στη νησιωτική χώρα- εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να επενδύσουν στο real estate.

Πολλοί είναι οι επενδυτές που βλέπουν ευκαιρίες στον σημαντικό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν τόσο ξενοδοχεία όσο και άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως η τουριστική κατοικία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων NAI Hellas σε δείγμα 48 Ευρωπαίων επενδυτών, κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Το χαρτοφυλάκιο real estate των επενδυτών σήμερα θα περιελάμβανε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα στο 38%, ενώ ακολουθούν οι γραφειακοί χώροι με 16%, τα εμπορικά κέντρα με 15% και οι κατοικίες με 11%.

Το επενδυτικό portfolio συμπληρώνουν τα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους και τα ακίνητα logistics με 9% το καθένα, ενώ το ενδιαφέρον για βιομηχανικά κτίρια έχει περιοριστεί σημαντικά συγκεντρώνοντας μόλις 1% από 11% που ήταν το 2014. Τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνουν τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων (57%) για την επόμενη πενταετία ενώ ακολουθούν οι παραθεριστικές κατοικίες με 43%.

 Σύμφωνα με τη NAI Hellas, επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δυνατό να υπάρξει. Είναι προφανές ότι στην αρχή των επενδύσεων οι αποτιμήσεις θα είναι χαμηλές αλλά θα βελτιώνονται όσο θα υποχωρεί ο κίνδυνος, θα σταθεροποιείται η οικονομία, θα εξορθολογίζεται η υπέρμετρη φορολογία και θα αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, η δημιουργία θεσμών διαφάνειας όπως το μητρώο καταγραφής πραγματικών τιμών αγοραπωλησιών που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση καθώς και η υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών είναι δυνατόν να δώσουν το σήμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί νέες επενδύσεις.

«Τροχοπέδη» η φορολογία
Στα αρνητικά της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με την έρευνα, συγκαταλέγονται οι συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που συνεπάγονται και απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης.

Παρότι έναν χρόνο πριν, με την επιβολή των capital controls, το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά ακίνητα αυξήθηκε ραγδαία, δεν μετουσιώθηκε σε αγοραπωλησίες, αλλά παράμεινε σε επίπεδο αναζήτησης ευκαιριών.

Η απροθυμία των διεθνών επενδυτών να προβούν σε αγορές ακινήτων στην ελληνική αγορά καταγράφεται στην έρευνα της NAI Hellas, αφού ο ένας στους δύο ερωτηθέντες βλέπει επιφυλακτικά τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό τον Νοέμβριο του 2014 άγγιζε το 23%. Εξάλλου μόλις ένας στους τρεις (το 32% των ερωτηθέντων) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2014 έφτανε το 58%.

Οι δυσβάστακτοι φόροι και η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να επενδύσουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη ΝΑΙ Hellas, το οικονομικό αυτό μείγμα αυξάνει τον κίνδυνο επένδυσης στην Ελλάδα, ενώ έχει ως συνέπεια την αύξηση των απαιτούμενων αποδόσεων και τη συνεπακόλουθη μείωση των αξιών.

 

«Με την επιβολή των capital controls ήταν εντυπωσιακή η αντίδραση των επενδυτών. Αφορούσε ενδιαφερόμενους από 40 χώρες για ακίνητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα δεδομένα ομαλοποιήθηκαν από τα μέσα Ιουλίου και μετά», λέει ο CEO του Spitogatos Network, Δημήτρης Μελαχροινός.
«Με την επιβολή των capital controls ήταν εντυπωσιακή η αντίδραση των επενδυτών. Αφορούσε ενδιαφερόμενους από 40 χώρες για ακίνητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα δεδομένα ομαλοποιήθηκαν από τα

 

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ότι η ελάχιστη απόδοση που ζητούν πλέον οι επενδυτές για την Ελλάδα κυμαίνεται από 15% έως 17% (εκφραζόμενη ως προς τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων), έχει δηλαδή αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 που ήταν στο εύρος του 12%. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Δυτική Ευρώπη η ελάχιστη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές κυμαίνεται στο 5%-7%, στην Κεντρική Ευρώπη στο 9%-11%, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17%.

Τριπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα τουhomegreekhome.com
Τα capital controls «απογείωσαν» τη ζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα

Η επιβολή των capital controls το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 υπήρξε η νομοτελειακή συνέπεια όσων προηγήθηκαν από την αρχή του έτους, με το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, μέχρι την αρνητική πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τη μεγάλη «φυγή» των καταθέσεων από τις τράπεζες που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος.

Και ενώ το βλέμμα της παγκόσμιας οικονομίας είναι στραμμένο στην Ελλάδα, η εγχώρια αγορά real estate ζει απίστευτες δόξες! Το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα αυξάνεται ραγδαία.

«Πέρυσι, την Κυριακή 28 Ιουνίου, λίγο μετά τις 22.00 που ανακοινώθηκαν τα capital controls, αυτόματα τριπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα του homegreekhome.com, της διεθνούς μας έκδοσης», θυμάται ο CEO του Spitogatos Network, Δημήτρης Μελαχροινός.

«Hταν εντυπωσιακή η αντίδραση και η ετοιμότητα, ζήτημα λίγων λεπτών, και δεν αναφερόμαστε σε μια κατηγορία δυνητικών ενδιαφερομένων. Η αύξηση ήταν ομοιογενής και αφορούσε ενδιαφερόμενους από 40 χώρες και για ακίνητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα δεδομένα ομαλοποιήθηκαν από τα μέσα Ιουλίου και μετά».

Με βάση τα δεδομένα από την ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, με περισσότερες από 600.000 αγγελίες ακινήτων από 2.000 μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες, τον Ιούνιο του 2015 το site δέχτηκε 2.000.000 επισκέπτες.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης του ελληνικού δημοψηφίσματος οι αναζητήσεις ακινήτων από Eλληνες χρήστες μειώθηκαν κατά μέσο όρο 38%, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες του Ιουνίου. Παράλληλα όμως και για το αντίστοιχο διάστημα, οι αναζητήσεις ελληνικών ακινήτων από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 60%.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που ακολούθησε την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, οι online επισκέψεις από το εξωτερικό παρουσίαζαν αύξηση έως και 130%, πριν επανέλθουν στον μέσο ρυθμό αύξησης 60%, ο οποίος παραμένει αμείωτος μέχρι σήμερα.

«Οι υποψήφιοι επενδυτές
Χώρες οι οποίες είναι ιστορικά συνδεδεμένες με την Ελλάδα είναι και αυτές που φαίνεται ότι δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις αναζητήσεις από τη Ρωσία (+244% στις αναζητήσεις ελληνικών ακινήτων σε σχέση με την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα), ακολουθούμενη από την Ιταλία (+194%), τη Γαλλία (+156%) και την Τουρκία (+105%). Επίσης μεγάλη αύξηση παρατηρείται από χώρες με πολλούς Eλληνες ομογενείς, όπως οι ΗΠΑ (+114%), η Αυστραλία (+105%) και ο Καναδάς (+96%). Μικρότερη -συγκριτικά- αύξηση παρατηρείται στις αναζητήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (+36%), ενώ μία μικρή πτώση παρατηρείται στις αναζητήσεις από Γερμανία (-5%).

«Η αύξηση στις αναζητήσεις ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την αυξημένη προβολή της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ, η οποία έχει καταλάβει τα πρωτοσέλιδα κάθε εφημερίδας παγκοσμίως. Με τη δημοσιότητα που είχαν αποκτήσει οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, με τη δραματική μείωση στη ζήτηση (κατά 90%) και τις τιμές των ακινήτων να ακολουθούν την κατηφόρα τα τελευταία χρόνια (κατά 50%), όλο και περισσότεροι χρήστες από το εξωτερικό φαίνεται να ενστερνίζονταν την άποψη ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για αγορά κάποιου ακινήτου στην Ελλάδα», υποστηρίζει ο κ. Μελαχροινός. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, παραμένει το πότε θα ενεργοποιηθούν οι δυνητικοί αγοραστές ακινήτων. Καθώς υπάρχει τόσο μεγάλη και συσσωρευμένη προσφορά και εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, τόσο Ελληνες όσο και ξένοι, το ζητούμενο είναι πότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλείας και να παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία τη σωστή στιγμή για να επενδύσουν.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ -ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George    05.07.2016 19:26

    Θα γινουμε εργατες και υπαλληλοι σε ξενες εταιριες μεσα στην χωρα μας. Εδώ μας εχετε φερει με τα νεα μετρα σας αλητες του ΣΥΡΙΖΑ.

  • d t    04.07.2016 08:20

    πράγματι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι,καλές δουλειές εύχομαι σε όλους τους μεσίτες

Σχολιασμός άρθρου