Ειδήσεις

Ανοικτή επιστολή συνταξιούχων ΟΤΕ

Το περιφερειακό τμήμα συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΕ Δωδ/νήσου, απευθύνει την ακόλουθη ανοικτή επιστολή:
Βουλευτές Δωδ/σου
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Δήμο Ρόδου
Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου
Επιμελητήρια (Εμπορικό, Τεχνικό, Οικονομικό)
ΝΕ Κομμάτων
Ε.Κ.Ρ
ΟΜ.Ε – ΟΤΕ
Σωματ. Εργαζ. ΟΤΕ Δωδ/σου
Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης
Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε τις τελευταίες ημέρες να δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, ανακοίνωση της εταιρείας ΟΤΕ estate (μέλος των εταιρειών του Ομίλου ΟΤΕ), μέσα από την οποία γνωστοποιείται η πώληση ακινήτου 117,17 τ.μ σε οικόπεδο 175,71 τ.μ, που βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Π. Πόλη της Ρόδου (Πλ. Μουσείου).

Ποιο το παράξενο θα ρωτούσαν οι συμπολίτες μας; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις και το περιεχόμενο της επιστολής μας.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος με το δημόσιο χαραχτήρα ως ΟΤΕ Α.Ε, άρχισαν ν’ αναπτύσσονται σταδιακά στην περιοχή μας, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, λίγο μετά την ενσωμάτωση της Δωδ/σου στον εθνικό κορμό.
Οι υπηρεσιακές αυτές λειτουργίες, φιλοξενήθηκαν αρχικά στον επάνω όροφο και στο ισόγειο του κτηρίου του Κεντρικού Ταχυδρομείου Ρόδου. Λίγο αργότερα λειτούργησε το πρώτο Α/Κ (αστικό κέντρο) της Π. Πόλης Ρόδου, εντός του ακινήτου της Πλ. Μουσείου, δηλ. σ’ αυτό που βγάζει σήμερα στο σφυρί ο ΟΤΕ. Την ίδια περίπου εποχή, εγκαταστάθηκαν σ’ ένα άλλο ακίνητο, στο κλασικό της οδού Πίνδου 1 και Ρήγα Φεραίου, το Τεχνικό Τμήμα και τα συστήματα Ρ/Η (σημερινή Λέσχη ΟΤΕ).

Τα ακίνητα στα οποία φιλοξενήθηκαν για αρκετά χρόνια οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις του δημόσιου ΟΤΕ, ήταν ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που παραχωρήθηκαν για χρήση και προς διευκόλυνση του έργου του νεοσύστατου τότε Οργανισμού.
Ώσπου το 1970 ο ΟΤΕ, θεμελίωσε το δικό του κεντρικό μέγαρο στην οδό Αμερικής 91, στεγάζοντας επί σειρά ετών, το σύνολο των υπηρεσιών του, ενώ πολύ αργότερα, επέκτεινε τις εγκαταστάσεις του στην περιοχή Σγουρού, μεταφέροντας εκεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Όμιλος εταιρειών του ΟΤΕ, παράλληλα με τη διαδικασία ψηφιοποίησης, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, αγόρασε οικόπεδα και κατασκεύασε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις σε όλο το νομό και σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια. Η ακίνητη αυτή περιουσία, με την ολοκλήρωση της αξιοποίησης της, μεταβιβάστηκε στην ΟΤΕ- estate, θυγατρική του Ομίλου εταιρειών του ΟΤΕ.
Τα χρόνια πέρασαν, ο ΟΤΕ μεγάλωσε, εκσυγχρονίστηκε, απέκτησε κινητή τηλεφωνία, απλώθηκε στα Βαλκάνια, εισήχθη στο χρηματιστήριο και το 2005 το Ελληνικό δημόσιο, πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του στην Deutsche Telekom, τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, συμφερόντων του Γερμανικού δημοσίου.
Με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ Δωδ/σου στη Γερμανική εταιρεία, πέρασαν στην κυριότητά της και τα δύο ακίνητα του Ελληνικού δημοσίου, αυτό της Π. Πόλης και το κλασικό της οδού Πίνδου 1και Ρήγα Φεραίου. Ευτυχώς, γλυτώσαμε το κτήριο του κεντρικού Ταχυδρομείου Ρόδου!!!
Η εταιρεία Κολοσσός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών που ονομάζεται ΟΤΕ, εξακολουθεί ν’ αποτελεί για εμάς τους σημερινούς συνταξιούχους, κομμάτι του εαυτού μας, γιατί είναι δημιούργημα δικό μας, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε με το υστέρημα του Ελληνικού λαού, να τον στήσουμε από το μηδέν, να τον εκσυγχρονίσουμε και να τον οδηγήσουμε στην κορυφή των Τηλεπικοινωνιακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Αυτό όχι μόνο δεν μας εμποδίζει, αλλά μας υπαγορεύει ν’ απαιτήσουμε από τη σημερινή ηγεσία του Ομίλου ΟΤΕ, να επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης του ακινήτου της Π. Πόλης και μαζί με το ακίνητο της οδού Πίνδου 1, να τα επιστρέψει στο φυσικό τους ιδιοκτήτη, που δεν είναι άλλος, από το Ροδιακό λαό.
Τ’ ακίνητα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, γι’ αυτό πρέπει άμεσα να μεταγραφούν στην κυριότητα του δήμου Ροδίων, ως το μοναδικό εκπρόσωπο όλων των Ροδιτών, που τόσο τα έχει ανάγκη.
Καλούμε τέλος όλους τους παράγοντες και τους φορείς του νησιού μας, να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, να πάρουν πρωτοβουλίες, και ν’ απαιτήσουμε όλοι μαζί, την επιστροφή των συγκεκριμένων ακινήτων στο Δήμο μας.
Ο ΟΤΕ κέρδισε και θα εξακολουθεί να κερδίζει σημαντικά οφέλη από τα Δωδ/σα. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αναγνωριστεί η τεράστια συμβολή του τόπου μας, σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του Οργανισμού, ιδιαίτερα τώρα την περίοδο της κρίσης.
Όμως πάνω απ’ όλα, το συγκεκριμένο θέμα, αποτελεί τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης, που πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επιλυθεί.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κ. ΤΣΑΓΚΟΥΡΝΗΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δ. ΠΟΘΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου