Συνεντεύξεις

Γ. Καββαθάς: «Η ακρίβεια στο ρεύμα και στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών ήρθε για να μείνει»

Τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την τιθάσευση των τιμών στην ενέργεια περιγράφει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καββαθάς. Επίσης, μιλάει για την φετινή τουριστική σεζόν, λέγοντας πως ο τουρισμός θα λειτουργήσει σαν ατμομηχανή για όλη την οικονομία βοηθώντας να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία ενώ για την έλλειψη σε εργαζόμενους, δηλώνει πως η Πολιτεία οφείλει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
• Κύριε Καββαθά, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας. Κατά την άποψή σας, ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της;
Εδώ και πολλούς μήνες η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα για την τιθάσευση των τιμών στην ενέργεια. Αν οι προτάσεις μας είχαν εφαρμοστεί έγκαιρα οι τιμές των ενεργειακών αγαθών (από τα καύσιμα μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα) δεν θα είχαν διαπεράσει τα κόστη όλων των επιχειρήσεων της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός του Απριλίου να φτάσει το ανήκουστο 10,2%.
Προτείνουμε λοιπόν: Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και να πάψει να διαμορφώνεται στην βάση του ακριβότερου παραγωγού. Κάθε παραγωγός να αμείβεται σε συνάρτηση της συμμετοχής του στο ενεργειακό μίγμα και του κόστους του.
Είναι εντελώς παράλογο όλοι να πληρώνονται βάσει της τιμής του φυσικού αερίου σήμερα, μόνο και μόνο επειδή είναι το ακριβότερο. Έτσι, θα φανούν στην τιμή και οι εξοικονομήσεις που φέρνει στο κόστος του ρεύματος η είσοδος των ΑΠΕ. Να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι στα Καύσιμα ώστε να ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά ποσοστά.
Συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευνοϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ξεκινήσουν παραγωγή ρεύματος και να ενταχθούν σε συμψηφισμούς της παραγωγής με την κατανάλωσή τους, ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί τους.
Επαναλειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων, κατόπιν των αναγκαίων περιβαλλοντικών αναβαθμίσεων ώστε να μειωθεί το κόστος της κιλοβατώρας. Άμεση λειτουργία της πέμπτης μονάδας της Πτολεμαΐδας, για την οποία η Βουλή με τον κλιματικό νόμο ψήφισε πότε θα κλείσει, αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει… Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την προσωρινή αναστολή των επιβαρύνσεων στην λιγνιτική παραγωγή από το χρηματιστήριο των ρύπων μέχρι, ενδεικτικά, το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα να μειωθεί και να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αν κάτι επείγει είναι να γίνει αντιληπτό πως δεν αναφερόμαστε σε ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, όπως από πέρυσι τέτοια εποχή υποστήριζαν πολλοί.
Η ακρίβεια στο ρεύμα (που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και όχι με τον πόλεμο στην Ουκρανία) όπως και στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών ήρθε για να μείνει! Απαιτούνται επομένως μόνιμα, διαρθρωτικά και μακροχρόνια μέτρα! Σε διαφορετική περίπτωση η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, που ήδη κινείται σε επίπεδα ρεκόρ για όλη την Ευρώπη, θα διευρυνθεί περαιτέρω δημιουργώντας μια νέα κατηγορία αποκλεισμένων: τους ενεργειακά φτωχούς.
• Η τουριστική περίοδος άνοιξε και μάλιστα με πάρα πολύ καλή κίνηση στις τουριστικές περιοχές και στα νησιά. Ωστόσο, σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. η έλλειψη εργαζομένων. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια θα μπορούσε να είναι η λύση;
Πράγματι, τα νέα που φτάνουν για την τουριστική κίνηση από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος αλλά και από άλλα μέρη της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι η φετινή χρονιά μπορεί να πάει καλύτερα ακόμη κι από το 2019 κι έτσι ο τουρισμός να λειτουργήσει σαν ατμομηχανή για όλη την οικονομία βοηθώντας να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία.
Για να ερμηνεύσουμε τις αιτίες της έλλειψης εργαζομένων δεν πρέπει να καταφύγουμε σε εύκολες λύσεις.
Η έλλειψη οφείλεται στην αλλαγή επαγγέλματος που επέλεξαν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην εστίαση και στον τουρισμό, λόγω της πανδημίας.
Η συρρίκνωση που υπέστη το εισόδημά τους στα δύο αυτά σχεδόν χρόνια που διήρκεσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οδήγησε χιλιάδες εργαζομένους να αλλάξουν δουλειά, ακόμη και να φύγουν εκτός Ελλάδας. Φαίνεται έτσι ότι οι κλάδοι μας είναι τα μεγαλύτερα θύματα του long covid, μιας κι οι συνέπειες φαίνονται ακόμη και τώρα… Η δυσκολία εύρεσης προσωπικού υπογραμμίζει την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ο περιορισμός της στους 3 έως 4 μήνες επιβάλλει στους εργαζόμενους του τουρισμού, κατόπιν μιας εξαντλητικής σεζόν, να αναζητήσουν μία ακόμη εργασία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ για λίγους μήνες.
Η επιμήκυνση της περιόδου όμως και ειδικά αν καταφέρναμε να φτάσει τους 9 μήνες θα επέτρεπε στους εργαζόμενους του τουρισμού να αφοσιωθούν στα σχετικά επαγγέλματα και τους εναπομείναντες μήνες του χρόνου να επιδοτούνται οι επιχειρήσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αντί επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χώρια των πολλών άλλων καλών, θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να επιλέξουν ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους τον τόπο εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση όλης της Ελλάδας.
Τόσο η φυγή εργαζομένων από τον κλάδο όσο και η σημασία επέκτασης της τουριστικής περιόδου είναι πολύ σύγχρονες προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία, και η Πολιτεία οφείλει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσει.
Η ΓΣΕΒΕΕ ωστόσο αντιλαμβανόμενη ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν να περιμένουν προχώρησε σε συμφωνία με τον ΟΑΕΔ ώστε οι επιχειρήσεις της εστίασης να αποκτήσουν προτεραιότητα στην πλατφόρμα εύρεσης εργασίας του οργανισμού. Είναι ένας τρόπος να κατευθυνθεί ως πρώτη επιλογή στα επαγγέλματά μας το προσωπικό που αναζητά εργασία.
• Μετά την διετή κρίση που δημιούργησε η πανδημία του covid ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πώς επηρεάζει την οικονομία και την αγορά τώρα και στο επόμενο διάστημα; Η χώρα μας, έχει επάρκεια προϊόντων και πρώτων υλών ώστε να μην ανησυχούμε;
Η κυβέρνηση έγκαιρα δημιούργησε μια πλατφόρμα όπου δηλώθηκαν τα αποθέματα εκείνων των επιχειρήσεων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφική επάρκεια της χώρας. Κι έτσι μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ωστόσο, η επισιτιστική κρίση τροφοδοτούμενη από την ενεργειακή κρίση και την διάρρηξη των αλυσίδων αξίας και εφοδιασμού (που ως κοινό γνώρισμα έχει το «κόντεμα» τους), συμβαίνει σε …παρόντα χρόνο.
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και, το χειρότερο για όλους, οι αλλαγές κάθε φορά συντελούνται προς το χειρότερο. Να ξεχωρίσω ενδεικτικά τις ανακοινώσεις μεγάλων κρατών για απαγόρευση εξαγωγών σημαντικών γεωργικών ειδών, όπως ρύζι, και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
Η εκτίμησή μου είναι πώς η Ελλάδα, όπως κάνει κάθε άλλη σχεδόν χώρα τους τελευταίους μήνες, οφείλει να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή μιας και το σημαντικότερο δίδαγμα του 2022 είναι να μην θεωρούμε δεδομένη την παγκόσμια αγορά. Ένας εφησυχασμός που κυριαρχούσε επί δεκαετίες πως ό,τι μπορούμε να ζητήσουμε ως επιχειρηματίες ή νοικοκυριά μπορεί να βρεθεί, κι έμενε ως άγνωστη μεταβλητή η τιμή του, ανήκει οριστικά και δια παντός στο παρελθόν. Σε αυτό το περιβάλλον η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παραγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό.
Γνωρίζουν όσο κανένας άλλος την εγχώρια αγορά και τις πραγματικές ανάγκες της γιατί είναι ήδη δικτυωμένες με προμηθευτές και πελάτες, ενώ η θωράκισή τους εξασφαλίζει την αντοχή όλης της ελληνικής οικονομίας απέναντι στα μελλοντικά σοκ.
• Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νησιώτες επαγγελματίες;
Το μήνυμα που θέλω να στείλω τόσο στους νησιώτες όσο και στους επαγγελματίες της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συμμετοχή τους στις κλαδικές και τοπικές ομοσπονδίες της ΓΣΕΒΕΕ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η συνομοσπονδία μας μπόρεσε να εξασφαλίσει λύσεις που περιόρισαν σημαντικά, αν δεν εξαφάνισαν, πολλές από τις συνέπειες του λοκ ντάουν στους επαγγελματίες.
Η φωνή μας ακούστηκε κι έγινε σεβαστή λόγω της δύναμης που τα χιλιάδες μέλη μας, μάς έχουν δώσει. Για να συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά διεκδικώντας μέτρα άμεσης ανακούφισης και προστασίας οι επαγγελματίες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία και στις ενώσεις.
Το μήνυμα λοιπόν που στέλνω είναι ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα, στη συμμετοχή, στις συλλογικές διαδικασίες. Μόνο έτσι η ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει προς όφελος όλων! Κοινωνίας, Οικονομίας και των Κλάδων που εκπροσωπεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου