Ρεπορτάζ

Αγωγή «μαμούθ» για την πολύκροτη υπόθεση απάτης με εικονικά αμοιβαία κεφάλαια

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα εξεταστούν την 11η Ιουνίου 2021 οι εφέσεις που άσκησαν ο πρώην ασφαλιστικός σύμβουλος, μία Παραδεισιώτισσα, ασφαλιστική εταιρεία, δύο τράπεζες και δύο τραπεζικοί υπάλληλοι για την πολύκροτη υπόθεση απάτης με εικονικά αμοιβαία κεφάλαια.
Με την υπ’ αρίθμ. 99/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που εκδόθηκε είχε γίνει δεκτή εν μέρει αγωγή αποζημίωσης «μαμούθ» της Παραδεισιώτισσας εις βάρος ασφαλιστικού συμβούλου, δύο τραπεζών και 4 τραπεζικών υπαλλήλων.
Η ενάγουσα ζήτησε συγκεκριμένα από τον πρώην ασφαλιστικό σύμβουλο και την Ιnternational ΑΕΔΑΚ να της καταβάλουν το ποσό των 834.821,77 €, από μια τραπεζική υπάλληλο 152.666,19 €, από μια δεύτερη 39.347,03 € και από μια τρίτη 72.216,00 €. Διεκδικεί επιπλέον αποζημίωση ύψους 274.167,64 € από την Αlpha Bank και ύψους 157.665 € από την Εθνική Τράπεζα κι έναν υπάλληλο της.
Το πρωτόδικο δικαστήριο με την απόφαση του υποχρέωσε τον ασφαλιστικό σύμβουλο και την ασφαλιστική εταιρεία να της καταβάλουν αποζημίωση ύψους 579,375,24 ευρώ, μια τραπεζική υπάλληλο 102.866,33 ευρώ, μια άλλη 23.542,92 ευρώ και μια ακόμη 46.551,20 ευρώ. Υποχρεώνει την Alpha Bank σε αποζημίωση ύψους 179.917,35 ευρώ και την Εθνική Τράπεζα και έναν υπάλληλο της σε αποζημίωση ύψους 109.365 ευρώ.
Με την ίδια απόφαση, απειλείται ο ασφαλιστικός σύμβουλος και ο υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας σε προσωπική κράτηση ενός μηνός σε περίπτωση μη καταβολής της απαίτησης.
Η ενάγουσα υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 1998 ο ασφαλιστής, την έπεισε ότι επέρχεται χρηματιστηριακή κρίση και ότι έπρεπε να εξαγοράσει σταδιακά τα μετοχικού χαρακτήρα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και να τα επενδύσει σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ομολογιακού χαρακτήρα.
Αφού αναφέρθηκε στις περιοδικές ενημερώσεις για την πορεία των επενδύσεών της στα αμοιβαία του ασφαλιστή υποστήριξε πως την παρέπεισε να επενδύσει σε πρόσθετη επένδυση σε άλλα αμοιβαία κεφάλαια μέσω τράπεζας που δραστηριοποιείται στη Ρόδο, που ήταν δήθεν μεσεγγυούχος και θεματοφύλακας της επένδυσης, ενέργεια στην οποία, όπως καταγγέλλει, είχε αρωγό και συνεργάτη του τραπεζικό υπάλληλο, με συνέπεια να υποστεί ζημιά ύψους 323.725 ευρώ.
Η ενάγουσα υπήρξε αντισυμβαλλόμενη της ασφαλιστικής εταιρείας σε επτά λογαριασμούς (μητρώα) αμοιβαίων κεφαλαίων και τα ποσά των εξαγορών των επενδύσεων πιστώνονταν για λογαριασμό της στην Εμπορική Τράπεζα.
Ο ασφαλιστής φέρεται μολονότι εισέπραττε με την ιδιότητα του ασφαλιστικού συμβούλου ποσά από τον λογαριασμό της, προκειμένου στη συνέχεια να τα επανακαταθέσει για λογαριασμό της σε λογαριασμό, που τηρούσε η Γενική Τράπεζα στην Εμπορική Τράπεζα ως θεματοφύλακας των προαναφερομένων αμοιβαίων κεφαλαίων, εντούτοις ιδιοποιήθηκε παράνομα τα χρήματα, που περιήλθαν στην κατοχή του.
Ο ασφαλιστικός σύµβουλος υποστηρίζει ότι η ενάγουσα είχε πλήρη ενηµέρωση για την επένδυση των χρηµάτων της πράγµα το οποίο φέρεται να συνοµολογεί σε εξώδικό της η ασφαλιστική εταιρεία.
Υποστηρίζει ότι της έχουν αποδοθεί οι επενδύσεις της ενώ κάνει λόγο και για ένα δάνειο ύψους 147.000 ευρώ που είχε λάβει από το σύζυγό της και την ίδια το οποίο, όπως διατείνεται, έχει επιστρέψει.
Την ενάγουσα εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας και Γιώργος Κυπραίος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου