Στις τετραήμερες εκδηλώσεις παραβρέθηκε η Πρέσβης  της Γαστρονομικής Περιφέρειας, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας στην Αρκάσα της Καρπάθου που ξεκίνησε 31 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού.

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του προγράμματος της Γαστρονομικής  Περιφέρειας  της Ευρώπης για το 2019 Taste the Seasons, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων  και τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας “Η Αγία Σοφία”, ενώ πρόκειται  να γίνει μόνιμος θεσμός για το νησί της Καρπάθου.

 

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών συνταγών της Καρπάθου, να συνομιλήσουν και να μαγειρέψουν μαζί με σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αλλά και την αγαπημένη σε όλους σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας  Θωμάς Σωτρίλλης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  Νίκος Παπασταματίου αλλά  και ο Έπαρχος Καρπάθου Κάσου Γιάννης Μηνατσής ο οποίος είχε και το βάρος της διοργάνωσης.

 

Παραδοσιακά μαγειρέματα και Καρπάθικο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες επικράτησαν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, με τους καταστηματάρχες, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

 

Μακαρούνες με σιτάκα, μακαρούνες με τσίκνωμα, με σκόρδο και με βούτυρο, κολοκυθοπούλια γεμιστά, Καρπάθικο ψωμί, κρεμμυδόπιτες, σουπιά με φυσικό μελάνι, παστές σαρδέλες απο τα Σπόα, μανούλι, κρίθαμο με ξύδι, σκάροι Καρπάθου τηγανιτοί, ψητοί και πλακί, σιτάκα, μυζιθροπίτια, τούρτες, γαλατένια κουλούρια, κουλούρες, ψιλοκούλουρα και φυσικά ξεροτήγανα και παραδοσιακός Καρπάθικος μπακλαβάς, ήταν κάποιες από τις υπέροχες παραδοσιακές Καρπάθικες συνταγές που μαγειρεύτηκαν και προσφέρθηκαν στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας.

 

Ο τρόπος μαγειρέματος του παραδοσιακού οφτού (γνωστό ως βυζάντι) αλλά και ο τρόπος δημιουργίας της αλευράς, που αποτελείται απο αλεύρι με μέλι και κρεμμύδι και το οποίο φτιάχνουν οι γυναίκες της Καρπάθου στα “επτά” του παιδιού που έχει γεννηθεί ήταν και αυτά στο προσκήνιο, όλα με συνοδεία των απαραίτητων- αυτοσχέδιων μαντινάδων.

 

Τις προηγούμενες ημέρες οι μικροί μαθητές δημοτικών σχολείων της Καρπάθου φύτεψαν τους λαχανόκηπους τους στα προαύλια των σχολείων τους, στα πλαίσια της δράσης Aegean Gardener, σε συνεργασία με το Φυτώριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια αγροτικού marketing, branding και πώλησης για τους παραγωγούς του νησιού σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, ενώ παρουσιάστηκε και το Καρπάθικο πρωινό, σε συνεργασία με το Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και τη λέσχη αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Ακόμη, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Aegean Cuisine” απο το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τον κ. Παπασταματίου.

 

 

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον πιο όμορφο τρόπο που αφορούσε την αναχώρηση της “Immacolata”, ενός μικρού καϊκιού της από το Φοινίκι της Καρπάθου στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου το επταμελές πλήρωμα απο γενναίους Καρπάθιους να παραδώσει το μήνυμα της επαναστατικής επιτροπής της Καρπάθου για την απελευθέρωση του νησιού, με συνοδεία απο μαντινάδες, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα.

 

 

www.aegeangastronomy.gr

#tastetheseasons

#aegeanlikenoother

#aegeanmamasknowbest

#aegeangardener

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ