Τοπικές Ειδήσεις

Ερχεται από τα παλιά η συζήτηση για «ελεγχόμενο κυνήγι» του ελαφιού

Ποιες προτάσεις και από ποιους είχαν κατατεθεί τον Μάιο του 2016 σε σύσκεψη στην Απολακκιά

Το ζήτημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών και των ζημιών που προκαλούνται στις καλλιέργειες και στους κήπους των αγροτών και κατοίκων της Νότιας Ρόδου, απασχολεί το νησί εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες το θέμα να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο υπήρξαν και στο παρελθόν προσπάθειες για τη διαχείριση του φαινομένου και την εφαρμογή λύσεων, όπως το ελεγχόμενο κυνήγι!
Πριν ακριβώς από έξι χρόνια, τον Μάιο του 2016, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ (έγραψε σχετικά η «δ»), δήλωνε ότι: «Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τον Δήμο Ρόδου, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα μέτρο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ούτε δόθηκε κάποια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Γνωρίζουμε ότι γίνονται πολλές ζημιές και από τα αδέσποτα αιγοπρόβατα αλλά ειδικά το φαινόμενο με τα ελάφια, τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Σ’ εκείνη τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Ζαννετίδης είχε πει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Αναφέρθηκε επίσης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Απολακκιά όπου συμμετείχαν ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης και αγρότες της γύρω περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνεχείς ζημιές που σημειώνονται από τα ελάφια στις καλλιέργειες.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια αφορούν στην σύλληψη μεγάλου μέρους ελαφιών και την διάθεσή τους σε άλλες Περιφέρειες ή σε άλλους Δήμους, ή στη συγκέντρωσή τους σε περιφραγμένο χώρο, δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης στο όχι και τόσο μακρινό 2016, ενώ είχε πει ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί οδηγία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε ελεγχόμενο βαθμό.
Σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με αφορμή τη σύσκεψη στην Απολακκιά, αναφερόταν ότι ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι δογματικά αρνητικός και δεν θεωρεί ζήτημα ταμπού τη θήρα οιουδήποτε βρώσιμου ζώου, ακόμη και του ελαφιού, το οποίο δεν θεωρεί ‘’ιερό’’, όπως θεωρούν τις αγελάδες οι Ινδοί, αλλά οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να επιτραπεί το κυνήγι τους είναι πολλές και πρέπει να είναι αυστηρές.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι: α) θα πρέπει να προωθηθεί αλλαγή του Δασικού Κώδικα, που απαγορεύει τη θήρα ελαφιών, β) να επιβεβαιωθεί, με ανάλογη μελέτη, που θα εγκριθεί από την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ότι έχει πράγματι αυξηθεί ο αριθμός των ελαφιών στο νησί, σε επίπεδα που δεν θα επιτρέπουν να τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη του συγκεκριμένου, μοναδικού στον κόσμο ελαφιού της Ρόδου, γ) θα πρέπει να συνταχθεί διαχειριστική μελέτη βοσκοϊκανότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων του νησιού, ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς τη δυνατότητα βόσκησης τόσο για τα ελάφια όσο και για τα άλλα (βόσκοντα) κτηνοτροφικά ζώα (κατσίκια, πρόβατα), δ) θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη αειφορικής διαχείρισης για τα ελάφια από την οποία με λεπτομέρεια να φαίνεται η ποσότητα, η συχνότητα, ο τρόπος και οι λεπτομέρειες απόληψης συγκεκριμένου ζωικού κεφαλαίου.
Και τότε είχαν προκληθεί ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία με αφορμή την σύσκεψη στην Απολακκιά και σχετικά με την πρόταση της ελεγχόμενης θήρας του Πλατωνιού. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου «διεμήνυε» τότε ότι δεν θα βρεθεί κανένας κυνηγός να σημαδέψει και σκοτώσει ελαφάκι ενώ και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου σε ανακοίνωσή του, εξέφραζε τη «λύπη και απορία» του για «τις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού του μοναδικού αυτού είδους».
Στο δια ταύτα λοιπόν… Ο υπερπληθυσμός του πλατωνιού, του συμπαθέστατου ελαφιού που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου, είναι ένα ζήτημα το οποίο αναζητά λύση εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των ενδεδειγμένων και κατάλληλων μέτρων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, έπειτα από εκκλήσεις δημοτών και φορέων του νησιού, έθεσε το θέμα προς συζήτηση με στόχο να βρεθεί μια λύση η οποία προφανώς θα σέβεται το πλατώνι, αλλά θα προστατεύει ταυτόχρονα το οικοσύστημα και τις καλλιέργειες του νησιού. Στο πλαίσιο του διαλεκτικού διαλόγου-ως είθισται στις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων-τα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσαν τις προσωπικές τους θέσεις και απόψεις, απόψεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και από άλλα στόματα, χωρίς να πάρει συγκεκριμένη απόφαση-και ειδικά για το ελεγχόμενο κυνήγι του ελαφιού. Άλλωστε, ο Δήμος Ρόδου καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν έχει για το ελάφι. Εκείνο που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την Πέμπτη, 28 Απριλίου είναι η σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (βλ. πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) θα αναζητήσει τη βέλτιστη δυνατή λύση.
Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προφανώς …ιστορίες υπέρμετρα διογκωμένες, από “όψιμη” ευαισθησία για το Πλατώνι και υποκρύπτουν πιθανότατα άλλα (ταπεινά) κίνητρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου