Τοπικές Ειδήσεις

Πρόεδροι Κοινοτήτων Ρόδου: «Ο Καλλικράτης αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε νέα»

Εντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε κατά την 1η Γενική Συνέλευση των προέδρων των κοινοτήτων της Ρόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αρχαγγέλου «Αγ. Σάββας» με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής, προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου κ. Γιώργου Μπακίρη.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου με πέντε θέματα στην ατζέντα, που κοινό παρονομαστή είχαν τα προβλήματα που απορρέουν από τον «Καλλικράτη» που έχει ουσιαστικά αφαιρέσει κάθε δικαίωμα παρέμβασης και πρωτοβουλίας στους προέδρους για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας στις τοπικές κοινωνίες.
Παρότι η συζήτηση για την διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου έχει ωριμάσει, κατά την Γενική Συνέλευση των Προέδρων υπό τον συντονισμό του κ. Γιώργου Μπακίρη, επιχειρήθηκε μια ψύχραιμη αποτύπωση της σημερινής κατάστασης στις κοινότητες του νησιού από τους 32 παρόντες προέδρους, σε σύνολο 42 κοινοτήτων.
Οι πρόεδροι ανέπτυξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους καθώς ο Καλλικράτης αντί να λύσει προβλήματα δημιούργησε νέα, καθιστώντας ουσιαστικά τους προέδρους «διακοσμητικά στοιχεία» παρότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών τους.
Όμως χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς «εργαλεία» στα χέρια τους οι πρόεδροι, όπως επισημάνθηκε, αρκούνται στη διαχείριση και όχι στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες γι αυτό και κοινή διαπίστωση ήταν κατά την Γενική Συνέλευση ότι θα πρέπει να αναζητηθεί λύση αλλά με μεθοδικότητα και συντονισμό που θα οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Γιώργος Μπακίρης ο θεσμικός ρόλος των προέδρων επιτρέπει την κατάθεση προτάσεων, τις οποίες θα επεξεργαστεί η Συντονιστική Επιτροπή για την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, τέθηκε και το ζήτημα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου που βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των προέδρων, όμως υπό προϋποθέσεις γιατί αν δεν τεκμηριωθεί η πρόταση και δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις τότε ούτε αυτή η προοπτική θα δώσει λύση. Κατατέθηκαν προτάσεις για διάσπαση του ενιαίου Δήμου είτε σε τρεις είτε σε πέντε Δήμους, όμως αυτό το στάδιο της διαβούλευσης είναι εξαιρετικά πρώιμο για να ληφθούν επ΄αυτού αποφάσεις.


«Η Συντονιστική Επιτροπή, αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης κι αφού ακολουθήσουν διαβουλεύσεις, θα καταθέσει ενιαία και τεκμηριωμένη πρόταση. Είναι γεγονός ότι μεταξύ των προέδρων υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που απορρέουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αφού δεν έχουμε ουσιαστικά ούτε αρμοδιότητες ούτε πόρους για να μπορέσουμε με τη σειρά μας, να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας. Η 1η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, καθώς λόγω covid ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί σε προηγούμενο χρόνο, σκοπό είχε να ακούσουμε τις προτάσεις των συναδέλφων και στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή να αναλάβει την επεξεργασία αφού όμως ακολουθήσει σειρά διαβουλεύσεων. Συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που απορρέει από την θεσμική μας ιδιότητα, δεν μπορούμε να προωθήσουμε την πρόταση της διάσπασης του ενιαίου Δήμου αν αυτή δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένες προτάσεις. Με σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας και στους θεσμούς θα αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση, αφού κοινή διαπίστωση αποτελεί πλέον ότι ο “Καλλικράτης” δεν είναι το μοντέλο διοίκησης που ευνοεί τη εύρυθμη λειτουργία των Κοινοτήτων πόσω μάλλον σε έναν ενιαίο Δήμο όπως αυτό της Ρόδου, που οι κοινότητές του έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η άποψή μας είναι πως η διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στα προβλήματά μας όμως απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στους χειρισμούς μας», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Μπακίρης.
Στην ΓΣ παρευρέθηκαν και συμμετείχαν οι παρακάτω 32 πρόεδροι Κοινοτήτων:
Κοινότητα Αφάντου: Μπακίρης Γεώργιος
Κοινότητα Αρχαγγέλου: Διμέλης Νικόλαος
Κοινότητα Ιαλυσού: Στάγκα Στεφανία
Κοινότητα Κρεμαστής: Δράκος Μιχάλης
Κοινότητα Καλυθιών: Αντωνάς Παναγιώτης
Κοινότητα Κοσκινού: Ψιλλάκης Τάσος
Κοινότητα Λίνδου: Λάμπης Βαλάντης
Κοινότητα Γενναδίου: Ακκούρης Σταύρος
Κοινότητα Εμπωνας: Χριστοφοράκης Ιωάννης
Κοινότητα Απολλώνων: Λαγογιάννης Μάκης
Κοινότητα Αρχίπολης: Καραγιάννης Αντώνης
Κοινότητα Ψίνθου: Κοστομοίρης Βασίλης
Κοινότητα Μασσάρων: Καμπαστάνας Τσαμπίκος
Κοινότητα Αγ. Ισιδώρου: Βονάκης Στέλιος
Κοινότητα Σορωνής: Μπονιάτης Μανώλης
Κοινότητα Καλαβαρδών: Χατζηνικόλας Δημήτρης
Κοινότητα Διμυλιάς: Σαρούκος Νίκος
Κοινότητα Σαλάκου: Αγγουράς Στέργος
Κοινότητα Φανών: Νικολίτσης Βασίλης
Κοινότητα Λάρδου: Καστανίδης Γιώργος
Κοινότητα Καλάθου: Κανύχης Στέφανος
Κοινότητα Απολακκιάς: Καραγιάννης Τσαμπίκος
Κοινότητα Ασκληπειού: Κουγκράς Νίκος
Κοινότητα Αρνίθας: Κώστας Στάθης
Κοινότητα Βατίου: Καλαποδάκης Βασίλης
Κοινότητα Ιστρίου: Βούκκης Βασίλης
Κοινότητα Κατταβιάς: Ζανεττάκης Νίκος
Κοινότητα Μεσαναγρού: Λάμπρου Μπάμπης
Κοινότητα Μαριτσών: Παπαδημήτρης Γιώργος
Κοινότητα Παραδεισίου: Μαλιωτάκης Κυριάκος
Κοινότητα Θεολόγου: Σταυριάς Γιώργος
Κοινότητα Ρόδου: (Εκπρόσωπος Γλεντής Κώστας)
Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μετά από δυόμιση χρόνια θητείας λόγω της πανδημίας και οι 32 πρόεδροι εκπρόσωποι των Συμβουλίων των Κοινοτήτων τους εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για αυτή την εκδήλωση και την άψογη οργάνωσή της.
Πέρα από την ανταλλαγή απόψεων για τις δυσλειτουργίες και τις αδυναμίες που είχε μέχρι σήμερα έντεκα χρόνια μετά, η εφαρμογή του δόγματος «Κάθε Νησί και Δήμος» τόσο σε θεσμικό όσο και σε χωροταξικό επίπεδο, στην αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Δήμου Ρόδου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών των Κοινοτήτων του νησιού, συζητήθηκαν και επί μέρους ζητήματα όπως:
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για:
1. Ενίσχυση των κοινοτήτων με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.
2. Ενίσχυση των κοινοτήτων με τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.
3. Αποκέντρωση πόρων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των Κοινοτήτων.
4. Ενίσχυση και αναδιάρθρωση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Προέδρων τους.
5. Αντιμετώπιση ζητημάτων επικάλυψης αρμοδιοτήτων για την βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού με τις υπηρεσίες του Ενιαίου Δήμου Ρόδου για την άμεση και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου