ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τείχος ανοσίας σε 69 νησιά έως το τέλος Απριλίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Εως το τέλος Απρι­λί­ου θα έχου­με χτί­σει το πρώτο με­γά­λο τεί­χος ανο­σί­ας μέσω των εμ­βο­λια­σμών ένα­ντι της COVID-19, το­νί­ζει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στην «Κ» ο συ­ντο­νι­στής του εμ­βο­λια­στι­κού σχε­δί­ου «Ελευ­θε­ρία», γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μά­ριος Θε­μι­στο­κλέ­ους, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι μέχρι τότε υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα έχουν εμ­βο­λια­στεί με του­λά­χι­στον μία δόση πάνω από 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια πο­λί­τες, με­τα­ξύ των οποί­ων και το σύ­νο­λο των κα­τοί­κων 69 νη­σιών της χώρας. Το τρίτο δε­κα­ή­με­ρο του Απρι­λί­ου ανα­μέ­νε­ται να ξε­κι­νή­σει ο προ­γραμ­μα­τι­σμός των ρα­ντε­βού για τον εμ­βο­λια­σμό των ατό­μων με υπο­κεί­με­να νο­σή­μα­τα στη χώρα μας, με στόχο έως το τέλος Μαΐου να έχουν κάνει έστω μία δόση εμ­βο­λί­ου όλοι οι πο­λί­τες που είναι πιο ευά­λω­τοι στη νόσο.

– Κύριε Θε­μι­στο­κλέ­ους, πώς εξε­λίσ­σε­ται ο εμ­βο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού ένα­ντι της COVID-19 στη χώρα μας;

– Ο Μάρ­τιος έκλει­σε με 1.700.000 εμ­βο­λια­σμούς, ακρι­βώς όπως είχε πει ο πρω­θυ­πουρ­γός στη συ­νέ­ντευ­ξή του τον Φε­βρουά­ριο. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, 1.092.000 συ­μπο­λί­τες μας έχουν εμ­βο­λια­στεί με μία δόση, 608.000 έχουν λάβει και τη δεύ­τε­ρη δόση, ενώ το πο­σο­στό εμ­βο­λια­στι­κής κά­λυ­ψης ανέρ­χε­ται στο 10,4%. Το πιο ση­μα­ντι­κό είναι ότι σε όλες σχε­δόν τις ηλι­κια­κές ομά­δες η συμ­με­το­χή ξε­περ­νά­ει το 60%. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, στην ηλι­κια­κή ομάδα 75-79 ετών το 75% είτε έχει ήδη εμ­βο­λια­στεί είτε έχει κλεί­σει ρα­ντε­βού για εμ­βο­λια­σμό, ενώ σε κα­θη­με­ρι­νή βάση εντάσ­σο­νται και οι «αρ­γο­πο­ρη­μέ­νοι» από όλες τις ηλι­κια­κές ομά­δες. Από τη Δευ­τέ­ρα 5 Απρι­λί­ου ο στό­χος μας είναι να ξε­περ­νά­με τις 55.000 εμ­βο­λια­σμούς την ημέρα, ώστε στο τέλος του μηνός να φτά­σου­με το 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο εμ­βο­λια­σμούς.

– Υπάρ­χουν στοι­χεία για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμ­βο­λια­σμού στον ελ­λη­νι­κό πλη­θυ­σμό όσον αφορά τη μεί­ω­ση της νο­ση­ρό­τη­τας, των νο­ση­λειών και των θα­νά­των λόγω COVID-19;

– Ασφα­λώς υπάρ­χουν. Ο εμ­βο­λια­σμός είναι το ισχυ­ρό­τε­ρο όπλο κατά της παν­δη­μί­ας χωρίς καμία αμ­φι­βο­λία. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα στοι­χεία στους 80-84 ετών, όπου έχει εμ­βο­λια­στεί με του­λά­χι­στον μία δόση το 50% αυτών των πο­λι­τών, ενώ το άλλο 50% είναι ανεμ­βο­λί­α­στο. Δη­λα­δή, είναι δύο ίσες αριθ­μη­τι­κά υπο­ο­μά­δες. Από 1/1/2021 έχουν κα­τα­γρα­φεί 6.351 κρού­σμα­τα σε αυτή την ηλι­κια­κή ομάδα. Τα 5.027 εξ αυτών δεν είχαν εμ­βο­λια­στεί, ενώ 1.324 κρού­σμα­τα είχαν εμ­βο­λια­στεί, αλλά δεν είχαν προ­λά­βει να κά­νουν τη 2η δόση. Το πιο ση­μα­ντι­κό όμως είναι ότι κα­τα­γρά­φη­καν 1.039 θά­να­τοι λόγω κο­ρω­νοϊ­ού, εκ των οποί­ων οι 925, δη­λα­δή πο­σο­στό 89%, αφο­ρού­σε αν­θρώ­πους ανεμ­βο­λί­α­στους. Από τους άλ­λους θα­νά­τους, οι 86 είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση, ενώ 28 είχαν κάνει και τις δύο δό­σεις.

– Πότε εκτι­μά­τε ότι θα έχει εμ­βο­λια­στεί το 70% του πλη­θυ­σμού που απαι­τεί­ται για την «ανο­σία αγέ­λης», σύμ­φω­να με τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πα­ρα­λα­βές των εμ­βο­λί­ων;

– Πι­στεύω ακρά­δα­ντα ότι δεν εί­μα­στε μα­κριά από αυτό τον στόχο. Ο προ­γραμ­μα­τι­σμός μας είναι έως αρχές Μαΐου να έχουν εμ­βο­λια­στεί όσοι πο­λί­τες επι­θυ­μούν από την ηλι­κία των 60 και άνω, καθώς και τα άτομα με νο­σή­μα­τα πολύ υψη­λού κιν­δύ­νου. Εντός Μαΐου θα εμ­βο­λια­στούν τα άτομα με υπο­κεί­με­να νο­σή­μα­τα αυ­ξη­μέ­νου κιν­δύ­νου, άρα μπο­ρού­με να πούμε ότι τέλος Μαΐου θα έχουν εμ­βο­λια­στεί όσοι είναι πιο ευά­λω­τοι στη νόσο. Μέχρι τέλος Απρι­λί­ου υπο­λο­γί­ζου­με ότι πάνω από 2,4 εκατ. συ­μπο­λί­τες μας θα έχουν εμ­βο­λια­στεί με του­λά­χι­στον μία δόση και θα έχου­με χτί­σει το πρώτο με­γά­λο τεί­χος ανο­σί­ας. Ακο­λού­θως οι εμ­βο­λια­σμοί θα προ­χω­ρή­σουν τον Ιού­νιο στον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό με πολύ με­γά­λες πα­ρα­λα­βές εμ­βο­λί­ων.

– Την Πα­ρα­σκευή ξε­κί­νη­σε ο προ­γραμ­μα­τι­σμός των εμ­βο­λια­στι­κών ρα­ντε­βού των ατό­μων ηλι­κί­ας 65 έως 69 ετών. Ποια είναι η επό­με­νη ομάδα πλη­θυ­σμού που θα εμ­βο­λια­στεί και πότε θα ανοί­ξει για αυτή την ομάδα η πλατ­φόρ­μα emvolio.gov.gr;

– Κατ’ αρχάς εί­μα­στε αι­σιό­δο­ξοι ότι και στην ομάδα 65-69 θα υπάρ­χει με­γά­λη συμ­με­το­χή. Ανά­λο­γα με τα προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να ρα­ντε­βού για τον Απρί­λιο και τις επι­βε­βαιω­μέ­νες πα­ρα­δό­σεις θα ανοί­ξου­με την πλατ­φόρ­μα έτσι ώστε να μπο­ρούν να κλεί­σουν ρα­ντε­βού οι πο­λί­τες που ανή­κουν στις ευ­πα­θείς ομά­δες με υπο­κεί­με­να νο­σή­μα­τα αυ­ξη­μέ­νου κιν­δύ­νου. Υπο­λο­γί­ζου­με ότι αυτό θα γίνει το τε­λευ­ταίο δε­κα­ή­με­ρο του Απρι­λί­ου.

– Εντός του μηνός θα ξε­κι­νή­σουν οι πα­ρα­λα­βές των εμ­βο­λί­ων της Johnson & Johnson, που χο­ρη­γού­νται σε μία δόση. Υπάρ­χουν σκέ­ψεις να αξιο­ποι­η­θούν αυτά τα εμ­βό­λια σε συ­γκε­κρι­μέ­νες ομά­δες πλη­θυ­σμού, όπως είναι οι ερ­γα­ζό­με­νοι στον του­ρι­σμό, ενό­ψει της έναρ­ξης της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου;

– H Johnson & Johnson έχει δε­σμευ­τεί στην Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ότι θα τη­ρή­σει το χρο­νο­διά­γραμ­μα πα­ρα­δό­σε­ων για το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο. Στη χώρα μας ανα­λο­γούν 1,2 εκατ. δό­σεις και βάσει του πλά­νου που μας έστει­λε η εται­ρεία η κα­τα­νο­μή θα είναι 70.000 για τον Απρί­λιο, 300.000 για τον Μάιο και πε­ρί­που 920.000 για τον Ιού­νιο. Με βάση τη στρα­τη­γι­κή της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμ­βο­λια­σμών για την προ­τε­ραιο­ποί­η­ση του πλη­θυ­σμού, μέχρι και την ολο­κλή­ρω­ση των εμ­βο­λια­σμών της ομά­δας νο­ση­μά­των υψη­λού κιν­δύ­νου δεν θα αλ­λά­ξει ο σχε­δια­σμός. Στη συ­νέ­χεια, η μόνη επαγ­γελ­μα­τι­κή ομάδα που έχει προ­τε­ραιο­ποι­η­θεί είναι οι εκ­παι­δευ­τι­κοί και, αν το επι­τρέ­ψουν τα τότε δε­δο­μέ­να, θα επα­νε­ξε­τά­σου­με τη στρα­τη­γι­κή μας.

– Στη νη­σιω­τι­κή χώρα ο εμ­βο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού εξε­λίσ­σε­ται με δια­φο­ρε­τι­κό ρυθμό. Ποιος είναι ο στό­χος για την εμ­βο­λια­στι­κή κά­λυ­ψη του νη­σιω­τι­κού πλη­θυ­σμού;

– Με βάση τον σχε­δια­σμό, μέχρι τέ­λους Απρι­λί­ου σε 69 νησιά με πλη­θυ­σμό έως 5.000 κα­τοί­κους θα έχου­με εμ­βο­λιά­σει το σύ­νο­λο των κα­τοί­κων που το επι­θυ­μούν. Στα υπό­λοι­πα 25 νησιά μας, άνω των 5.000 κα­τοί­κων, υπάρ­χουν μό­νι­μα εμ­βο­λια­στι­κά κέ­ντρα με συ­νε­χή εφο­δια­σμό και ο εμ­βο­λια­σμός ακο­λου­θεί το πρό­γραμ­μα της υπό­λοι­πης χώρας. Για να αντι­λη­φθεί­τε τη δυ­σκο­λία αυτής της δια­δι­κα­σί­ας, για τον μέχρι τώρα εμ­βο­λια­σμό στα νησιά απαι­τή­θη­καν 746 απο­στο­λές, αλλά θα ήθελα να το­νί­σω εδώ ότι όσο δύ­σκο­λο είναι επι­χει­ρη­σια­κά, τόσο με­γα­λύ­τε­ρη είναι η υπε­ρη­φά­νεια μας όταν «κη­ρύσ­σου­με» κά­ποιο νησί «COVID free».

– Σε τι πο­σο­στό έχουν εμ­βο­λια­στεί για­τροί, νο­ση­λευ­τές και λοιπό προ­σω­πι­κό στις μο­νά­δες υγεί­ας; Μήπως είναι η ώρα να εξε­τα­σθεί το εν­δε­χό­με­νο υπο­χρε­ω­τι­κού εμ­βο­λια­σμού των υγειο­νο­μι­κών;

– Μέχρι στιγ­μής έχει εμ­βο­λια­στεί ένα πολύ υψηλό πο­σο­στό του ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού, με­γα­λύ­τε­ρο του 75%, και ένα χα­μη­λό­τε­ρο πο­σο­στό νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού. Τα πο­σο­στά αυτά αυ­ξά­νο­νται στα­δια­κά καθώς περ­νά­ει ο χρό­νος, αλλά εδώ θέλω να το­νί­σω ότι ο εμ­βο­λια­σμός αναμ­φί­βο­λα είναι τόσο θέμα ατο­μι­κής – ηθι­κής ευ­θύ­νης όσο και κοι­νω­νι­κής ευ­θύ­νης κάθε πο­λί­τη, όπως και κάθε υγειο­νο­μι­κού. Δεν επι­βάλ­λε­ται, αλλά επι­λέ­γε­ται από εμάς τους ίδιους ως το αντί­δο­το στην παν­δη­μία και το ει­σι­τή­ριο για την «ελευ­θε­ρία».

– Μπο­ρεί­τε να μας πε­ρι­γρά­ψε­τε τη δια­δρο­μή των εμ­βο­λί­ων έως το εμ­βο­λια­στι­κό κέ­ντρο και πόσοι ερ­γά­ζο­νται για να γίνει αυτό με ασφά­λεια;

– Το εθνι­κό σχέ­διο εμ­βο­λια­στι­κής κά­λυ­ψης είναι το με­γα­λύ­τε­ρο υγειο­νο­μι­κό εγ­χεί­ρη­μα που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ποτέ στην πα­τρί­δα μας. Από 1ης Απρι­λί­ου λει­τουρ­γούν πε­ρισ­σό­τε­ρα από 1.000 εμ­βο­λια­στι­κά κέ­ντρα σε 460 δια­φο­ρε­τι­κά ση­μεία, με πάνω από 5.000 άτομα να ερ­γά­ζο­νται πα­ράλ­λη­λα: 3.500 από το υπουρ­γείο Υγεί­ας και το ΕΣΥ, 500 από τις Ενο­πλες Δυ­νά­μεις, 500 από την Πο­λι­τι­κή Προ­στα­σία και την Ελ­λη­νι­κή Αστυ­νο­μία, 500 από τις εται­ρεί­ες απο­θή­κευ­σης και δια­νο­μής, καθώς και από το υπουρ­γείο Ψη­φια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης. Πι­στεύω ότι σε αυτό το διά­στη­μα κρι­θή­κα­με και συ­νε­χί­ζου­με να κρι­νό­μα­στε από τους πο­λί­τες. Λαμ­βά­νου­με υπόψη πολύ σο­βα­ρά τις πα­ρα­τη­ρή­σεις, κα­τα­γρά­φου­με τις ατέ­λειες του συ­στή­μα­τος και του σχε­δια­σμού και κα­τα­βάλ­λου­με κάθε προ­σπά­θεια σε κα­θη­με­ρι­νή βάση για να γι­νό­μα­στε κα­λύ­τε­ροι και να βελ­τιώ­νου­με το σχέ­διό μας. Θα ήθελα να πω ένα πολύ με­γά­λο «ευ­χα­ρι­στώ» στις εται­ρεί­ες του ιδιω­τι­κού τομέα που αφι­λο­κερ­δώς και υπό τη μορφή δω­ρε­άς προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους στην επι­χεί­ρη­ση «Ελευ­θε­ρία» και στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία. Κυ­ρί­ως όμως θα ήθελα να ευ­χα­ρι­στή­σω θερμά και να συγ­χα­ρώ το προ­σω­πι­κό που με τον μέ­γι­στο επαγ­γελ­μα­τι­σμό κάνει το κα­θή­κον του, και αυτό πι­στεύω γί­νε­ται αντι­λη­πτό από τους πο­λί­τες που φθά­νουν στα εμ­βο­λια­στι­κά κέ­ντρα, λαμ­βά­νουν υπη­ρε­σί­ες υψη­λής ποιό­τη­τας. Οι πο­λί­τες αυτοί μας αντα­μεί­βουν με το χα­μό­γε­λό τους.

Αι­σιο­δο­ξία

– Ποιος είναι ο σχε­δια­σμός για τον εμ­βο­λια­σμό πο­λι­τών με κι­νη­τι­κά προ­βλή­μα­τα που δεν μπο­ρούν να με­τα­βούν σε εμ­βο­λια­στι­κά κέ­ντρα;

– Ο κατ’ οίκον εμ­βο­λια­σμός δεν εφαρ­μό­ζε­ται μέχρι στιγ­μής σε σχε­δόν καμία χώρα της Ε.Ε. λόγω αντι­κει­με­νι­κών δυ­σκο­λιών στη δια­χεί­ρι­ση των εμ­βο­λί­ων. Από κάθε φια­λί­διο λαμ­βά­νου­με 5-10 δό­σεις οι οποί­ες πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε χρο­νι­κό διά­στη­μα 3-6 ωρών, ενώ κά­ποιες εται­ρεί­ες δεν επι­τρέ­πουν ούτε τη με­τα­φο­ρά των εμ­βο­λί­ων μετά τη διά­τρη­ση του φια­λι­δί­ου. Εξε­τά­ζου­με όλες τις δυ­να­τό­τη­τες ώστε να εμ­βο­λια­στούν τα άτομα με κι­νη­τι­κά προ­βλή­μα­τα που αδυ­να­τούν να με­τα­φερ­θούν σε κά­ποιο εμ­βο­λια­στι­κό κέ­ντρο και εί­μα­στε αι­σιό­δο­ξοι ότι θα βρού­με κά­ποια λύση στο επό­με­νο διά­στη­μα.

Πηγή: kathimerini.gr

Πέννυ Μπου­λού­τζα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.