ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Παντάκης: «Εστω και την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
παντακης

«Τα σε­νά­ρια για Grexit που είχαν εξα­λει­φθεί πριν λί­γους μήνες, όταν η ΝΔ προ­ε­τοί­μα­ζε την έξοδο από το μνη­μό­νιο, την πι­στο­λη­πτι­κή γραμ­μή βο­ή­θειας και την επά­νο­δο στις αγο­ρές, επα­νέρ­χο­νται δρι­μύ­τε­ρα με τους αφε­λείς και «δη­μιουρ­γι­κά» ασα­φείς κυ­βερ­νη­τι­κούς χει­ρι­σμούς».

Στους μέχρι τώρα  χει­ρι­σμούς της κυ­βέρ­νη­σης ανα­φέ­ρε­ται σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δ» ο Ανα­πλη­ρω­τής  Γραμ­μα­τέ­ας Ορ­γα­νω­τι­κού Νήσων Αι­γαί­ου και Κρή­της της ΝΔ  κ. Γιώρ­γος Πα­ντά­κης και εκ­φρά­ζει την ευχή έστω και την ύστα­τη στιγ­μή να πρυ­τα­νεύ­σει το εθνι­κό συμ­φέ­ρον και να απο­φευ­χθεί ένα  θα­να­τη­φό­ρο δυ­στύ­χη­μα για τη χώρα.

«Το με­γα­λύ­τε­ρο  επί­τευγ­μα της κυ­βέρ­νη­σης δεν είναι ότι κα­τόρ­θω­σε σε 60 ημέ­ρες να με­τα­τρέ­ψει την ανα­πτυ­ξια­κή στρο­φή του προη­γού­με­νου εξα­μή­νου σε υφε­σια­κή τάση, αλλά ότι για πρώτη φορά εδώ και πολ­λούς μήνες η ανερ­γία αυ­ξή­θη­κε κι αυτό είναι μια μα­χαι­ριά στην πιο ση­μα­ντι­κή κοι­νω­νι­κή πληγή», δη­λώ­νει ο κ. Πα­ντά­κης.

Σχε­τι­κά με την σύ­στα­ση εξε­τα­στι­κής  επι­τρο­πής για τα μνη­μό­νια ο κ. Πα­ντά­κης δη­λώ­νει  πως η ΝΔ δεν έχει κάτι να φο­βη­θεί, καθώς η υπεύ­θυ­νη στάση της απέ­να­ντι στο «λεφτά υπάρ­χουν» έχει δι­καιω­θεί πα­νη­γυ­ρι­κά.

«Κα­νείς δεν αντι­τί­θε­ται σε μια συ­ζή­τη­ση για το πως οδη­γη­θή­κα­με στο μνη­μό­νιο, ποιων τα λάθη, οι ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις και οι κα­θυ­στε­ρη­μέ­νες απο­φά­σεις έφε­ραν την τρόι­κα στη χώρα, αλλά αυτό δεν μπο­ρεί να γίνει με την χώρα επί ξύλου κρε­μά­με­νη δί­νο­ντας και διε­θνώς την ει­κό­να μιας βαθιά δι­χα­σμέ­νης χώρας», το­νί­ζει ο Ανα­πλη­ρω­τής  Γραμ­μα­τέ­ας Ορ­γα­νω­τι­κού Νήσων Αι­γαί­ου και Κρή­της της ΝΔ.

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Γιώρ­γου Πα­ντά­κη, ανα­λυ­τι­κά:

• Μέχρι τώρα δεν έχουν θε­τι­κή κα­τά­λη­ξη οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με­τα­ξύ της κυ­βέρ­νη­σης και των δα­νει­στών. Πόσο αρ­νη­τι­κό είναι αυτό για την οι­κο­νο­μία  καθώς η αγορά έχει πα­γώ­σει;

Όσο πε­ρισ­σό­τε­ρο κα­θυ­στε­ρεί η κυ­βέρ­νη­ση να απο­δε­χτεί όσα υπέ­γρα­ψε στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου, την ολο­κλή­ρω­ση δη­λα­δή της αξιο­λό­γη­σης του προ­γράμ­μα­τος, κι όσο πε­ρισ­σό­τε­ρο πλη­σιά­ζου­με στην εξά­ντλη­ση της δί­μη­νης πα­ρά­τα­σης χωρίς θε­τι­κό απο­τέ­λε­σμα τόσο η πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία κα­τα­βα­ρα­θρώ­νε­ται. Οι εξα­γω­γές δυ­σκο­λεύ­ουν καθώς οι ελ­λη­νι­κές επι­τα­γές δεν γί­νο­νται δε­κτές υπό το φόβο χρε­ο­κο­πί­ας, όλες οι επεν­δύ­σεις έχουν πα­γώ­σει, το εμπό­ριο εκεί που είχε απο­κτή­σει μια δυ­να­μι­κή επα­νήλ­θε πάλι σε κλίμα «κα­τά­θλι­ψης». Το με­γα­λύ­τε­ρο όμως επί­τευγ­μα της κυ­βέρ­νη­σης δεν είναι ότι κα­τόρ­θω­σε σε 60 ημέ­ρες να με­τα­τρέ­ψει την ανα­πτυ­ξια­κή στρο­φή του προη­γού­με­νου εξα­μή­νου σε υφε­σια­κή τάση, αλλά ότι για πρώτη φορά εδώ και πολ­λούς μήνες η ανερ­γία αυ­ξή­θη­κε κι αυτό είναι μια μα­χαι­ριά στην πιο ση­μα­ντι­κή κοι­νω­νι­κή πληγή.

• Τους δύο τε­λευ­ταί­ους μήνες γί­νε­ται αγώ­νας δρό­μου για να πλη­ρω­θούν οι υπο­χρε­ώ­σεις εντός και εκτός της Ελ­λά­δας. Ακού­στη­κε μά­λι­στα πως θα στα­μα­τή­σει η απο­πλη­ρω­μή των χρεών. Πως το σχο­λιά­ζε­τε;

Η κυ­βέρ­νη­ση απο­δέ­χτη­κε μια συμ­φω­νία που ανέ­φε­ρε ρητά ότι δεν θα υπάρ­ξει εκτα­μί­ευ­ση κα­νε­νός ποσού από τους δα­νει­στές αν δεν ολο­κλη­ρώ­σει την αξιο­λό­γη­ση κα­τα­θέ­το­ντας ρε­α­λι­στι­κές και αξιό­πι­στες με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κές προ­τά­σεις αλλά πλέον και επι­πρό­σθε­τα δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα για να κα­λύ­ψει το τε­ρά­στιο κενό που δη­μιούρ­γη­σε στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με τις πα­λι­νω­δί­ες της. Όσοι τολ­μούν να ανα­φέ­ρο­νται σε παύση πλη­ρω­μών ή αγνο­ούν τις κα­τα­στρο­φι­κές επι­πτώ­σεις ή αδια­φο­ρούν για τις συ­νέ­πειες αρκεί να μεί­νουν συ­νε­πείς στις ιδε­ο­λο­γι­κές εμ­μο­νές τους. Μο­νο­με­ρής στάση απο­πλη­ρω­μής του χρέ­ους ση­μαί­νει ασύ­ντα­κτη χρε­ο­κο­πία, άμεση κα­τα­στρο­φή της οι­κο­νο­μί­ας, εκροή κα­τα­θέ­σε­ων, διε­θνής απο­μό­νω­ση, αβέ­βαιο μέλ­λον και επά­νο­δος στο δρόμο προς την έξοδο από το ευρώ. Πρώτη φορά αρι­στε­ρά. Πρώτη φορά τόση ανευ­θυ­νό­τη­τα μα­ζε­μέ­νη.

• Οι νη­σιώ­τες σε όλο το Αι­γαίο έχουν ξε­ση­κω­θεί εξαι­τί­ας της πρό­θε­σης να κα­ταρ­γη­θούν σε «κο­σμο­πο­λί­τι­κα» νησιά οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές του ΦΠΑ. Θα έχει αίσιο τέλος ο αγώ­νας ή έχει χαθεί ήδη το θέμα;

Κα­νείς δεν μπο­ρεί να γνω­ρί­ζει την εξέ­λι­ξη του θέ­μα­τος. Οι αρ­μό­διοι υπουρ­γοί κά­νουν αντι­κρουό­με­νες δη­λώ­σεις αναι­ρώ­ντας ο ένας τα λε­γό­με­να του άλλου. Έτσι όπως εξε­λίσ­σο­νται τα δη­μο­σιο­νο­μι­κά είναι πολύ πι­θα­νό να προ­χω­ρή­σουν σε μια τέ­τοια κί­νη­ση κά­νο­ντας το τε­ρά­στιο σφάλ­μα να θε­ω­ρή­σουν ότι είναι δι­καιο­λο­γη­μέ­νη η φο­ρο­λό­γη­ση των «κο­σμο­πο­λί­τι­κων» νη­σιών γιατί εκεί συ­χνά­ζουν μόνο κροί­σοι. Τα δη­μο­φι­λή νησιά μας είναι πόλος έλξης για κάθε ει­σο­δη­μα­τι­κής δυ­να­τό­τη­τας του­ρί­στες και μια αλ­λα­γή στο ΦΠΑ, απλά θα μειώ­σει την επι­σκε­ψι­μό­τη­τά τους στρέ­φο­ντας εκα­τομ­μύ­ρια τα­ξι­διω­τών σε αντα­γω­νι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς εκτός Ελ­λά­δας. Όταν κάτι φέρ­νει κέρ­δος δεν το απο­μυ­ζάς πε­ριο­ρί­ζο­ντας την δυ­να­μι­κή του. Το στη­ρί­ζεις ακόμα πα­ρα­πά­νω προσ­δο­κώ­ντας κρα­τι­κά έσοδα από την πε­ραι­τέ­ρω αύ­ξη­ση της ζή­τη­σης.

• Προ­χω­ρά από τη Μ. Δευ­τέ­ρα η σύ­στα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής για τα μνη­μό­νια. Σε τι εξυ­πη­ρε­τεί αυτό τη χώρα τώρα; Πως σχο­λιά­ζε­τε την πρό­τα­ση του ΠΑΣΟΚ να κλη­θεί και ο κ. Κ. Κα­ρα­μαν­λής;

Μια εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή, αυτή την κρί­σι­μη στιγ­μή, εξυ­πη­ρε­τεί μόνο τον απο­προ­σα­να­το­λι­σμό της κοι­νω­νί­ας από τις τε­ρά­στιες ευ­θύ­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είτε για μια χρε­ο­κο­πία, είτε για την υπο­γρα­φή ενός τρί­του μνη­μο­νί­ου. Κα­νείς δεν αντι­τί­θε­ται σε μια συ­ζή­τη­ση για το πως οδη­γη­θή­κα­με στο μνη­μό­νιο, ποιων τα λάθη, οι ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις και οι κα­θυ­στε­ρη­μέ­νες απο­φά­σεις έφε­ραν την τρόι­κα στη χώρα, αλλά αυτό δεν μπο­ρεί να γίνει με την χώρα επί ξύλου κρε­μά­με­νη δί­νο­ντας και διε­θνώς την ει­κό­να μιας βαθιά δι­χα­σμέ­νης χώρας. Η ΝΔ δεν έχει τί­πο­τα να φο­βη­θεί η υπεύ­θυ­νη στάση της απέ­να­ντι στο «λεφτά υπάρ­χουν» έχει δι­καιω­θεί πα­νη­γυ­ρι­κά.

Άλλοι θα πρέ­πει να ανα­ζη­τή­σουν στην δια­χρο­νι­κή ταύ­τι­ση τους με λαϊ­κί­στι­κες και κρα­τι­κί­στι­κες νο­ο­τρο­πί­ες τις ευ­θύ­νες τους για την κρίση που βιώ­νου­με.

• Επει­σό­δια δη­μιουρ­γή­θη­καν πρό­σφα­τα στη Βουλή εξαι­τί­ας κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων αντιε­ξου­σια­στών. Ποια ήταν η στάση που έπρε­πε να τη­ρή­σει το προ­ε­δρείο της Βου­λής;

Το προ­ε­δρείο της Βου­λής προ­α­σπί­ζο­ντας την υπό­στα­ση του κοι­νο­βου­λί­ου όφει­λε να απο­τρέ­ψει τέ­τοιες εκ­δη­λώ­σεις που το γε­λοιο­ποιούν. Αν η Πρό­ε­δρος θε­ω­ρεί  συ­νταγ­μα­τι­κό δι­καί­ω­μα να υψώ­νουν κά­ποιοι στον πε­ρι­στύ­λιο της Βου­λής πανό υπέρ των τρο­μο­κρα­τών που αι­μα­το­κύ­λι­σαν τον τόπο τότε μάλ­λον έχει πα­ρερ­μη­νεύ­σει το ρόλο της.

• Ήταν σε καλό επί­πε­δο η συ­ζή­τη­ση που έγινε στη Βουλή για την κα­τά­στα­ση της χώρας ή δεν αντι­με­τω­πί­στη­καν με τον τρόπο που πρέ­πει ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός κ. Αντώ­νης Σα­μα­ράς και ο κ. Ε Βε­νι­ζέ­λος;

Αυτή η προ­σχη­μα­τι­κή συ­ζή­τη­ση εσω­κομ­μα­τι­κής κα­τα­νά­λω­σης για τις εσω­τε­ρι­κές δια­φω­νί­ες στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν προ­σέ­φε­ρε απο­λύ­τως τί­πο­τα πέρα από ένα οι­κτρό  θέαμα με κο­ρυ­φαία φι­γού­ρα την Πρό­ε­δρο της Βου­λής. Η αλα­ζο­νεία, η ει­ρω­νεία και η αγέ­νεια απέ­να­ντι σε θε­σμι­κούς πα­ρά­γο­ντες όπως ο αρ­χη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, δεν είναι προ­σό­ντα που τι­μούν μια θέση την οποία έχουν κατά και­ρούς κο­σμή­σει εξέ­χου­σες πο­λι­τι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες. Η στάση της κι­νεί­ται πλέον στα όρια της θε­σμι­κής πα­ρε­κτρο­πής.

• Πι­στεύ­ε­τε πως η χώρα θα οδη­γη­θεί εκτός ΕΕ και Ευ­ρω­ζώ­νης και τι θα  ση­μά­νει αυτό όχι μόνο για την οι­κο­νο­μία της αλλά και για τους πο­λί­τες;

Τα σε­νά­ρια για Grexit που είχαν εξα­λει­φθεί πριν λί­γους μήνες, όταν η ΝΔ προ­ε­τοί­μα­ζε την έξοδο από το μνη­μό­νιο, την πι­στο­λη­πτι­κή γραμ­μή βο­ή­θειας και την επά­νο­δο στις αγο­ρές, επα­νέρ­χο­νται δρι­μύ­τε­ρα με τους αφε­λείς και «δη­μιουρ­γι­κά» ασα­φείς κυ­βερ­νη­τι­κούς χει­ρι­σμούς. Εύ­χο­μαι έστω και την ύστα­τη στιγ­μή να πρυ­τα­νεύ­σει το εθνι­κό συμ­φέ­ρον και να απο­φύ­γουν ένα θα­να­τη­φό­ρο δυ­στύ­χη­μα. Στάση πλη­ρω­μών, ση­μαί­νει ασύ­ντα­κτη χρε­ο­κο­πία, αδυ­να­μία χρη­μα­το­δό­τη­σης της χώρας άρα και εσω­τε­ρι­κή στάση πλη­ρω­μών για μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, αφού η κα­τάρ­ρευ­ση της ήδη εύ­θραυ­στης οι­κο­νο­μί­ας θα ση­μά­νει και κα­τάρ­ρευ­ση στα κρα­τι­κά έσοδα. Μια τέ­τοια οι­κο­νο­μία δεν θα μπο­ρεί να στα­θεί εντός πλαι­σί­ου Ευ­ρω­ζώ­νης και θα ανα­γκα­στεί σε απο­χώ­ρη­ση και επα­να­φο­ρά πλη­θω­ρι­στι­κού εθνι­κού νο­μί­σμα­τος κα­θι­στώ­ντας την Ελ­λά­δα ου­ρα­γό ολό­κλη­ρης της Ευ­ρώ­πης.

• Ποια θα είναι η στάση που θα τη­ρή­σει από εδώ και στο εξής η ΝΔ;

Η ΝΔ τηρεί και θα τηρεί στάση εθνι­κής ευ­θύ­νης. Ο Πρό­ε­δρος της Αντώ­νης Σα­μα­ράς το­νί­ζει από την πρώτη στιγ­μή ότι στη­ρί­ζου­με κάθε προ­σπά­θεια που δια­τη­ρεί τη χώρα εντός Ευ­ρω­παϊ­κού πλαι­σί­ου, αλλά δεν μπο­ρού­με να δώ­σου­με συγ­χω­ρο­χάρ­τι σε πε­ρί­πτω­ση που η ανι­κα­νό­τη­τα αυτής της κυ­βέρ­νη­σης μας ρίξει στα βρά­χια, ούτε βέ­βαια να απο­δε­χτού­με νέο μνη­μό­νιο και μέτρα που θα προ­κύ­ψουν από δικά της λάθη και κα­θυ­στε­ρή­σεις. Ήδη στη Βουλή ψη­φί­σα­με νο­μο­σχέ­δια ευ­ερ­γε­τι­κά για την κοι­νω­νία όπως οι 100 δό­σεις για ρύθ­μι­ση φο­ρο­λο­γι­κών χρεών, που επί της ου­σί­ας ήταν επα­να­δια­τύ­πω­ση της δι­κιάς μας πα­ρέμ­βα­σης που είχε ήδη απο­δώ­σει οφέλη εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων αλλά δεν θα υπο­γρά­ψου­με λευκή επι­τα­γή για την κα­τα­στρο­φή της Ελ­λά­δας αν οι εξε­λί­ξεις μας οδη­γή­σουν προς εκεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.