Συνεντεύξεις

Γ. Παντάκης: «Εστω και την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον»

«Τα σενάρια για Grexit που είχαν εξαλειφθεί πριν λίγους μήνες, όταν η ΝΔ προετοίμαζε την έξοδο από το μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή βοήθειας και την επάνοδο στις αγορές, επανέρχονται δριμύτερα με τους αφελείς και «δημιουργικά» ασαφείς κυβερνητικούς χειρισμούς».
Στους μέχρι τώρα  χειρισμούς της κυβέρνησης αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δ» ο Αναπληρωτής  Γραμματέας Οργανωτικού Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της ΝΔ  κ. Γιώργος Παντάκης και εκφράζει την ευχή έστω και την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και να αποφευχθεί ένα  θανατηφόρο δυστύχημα για τη χώρα.
«Το μεγαλύτερο  επίτευγμα της κυβέρνησης δεν είναι ότι κατόρθωσε σε 60 ημέρες να μετατρέψει την αναπτυξιακή στροφή του προηγούμενου εξαμήνου σε υφεσιακή τάση, αλλά ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η ανεργία αυξήθηκε κι αυτό είναι μια μαχαιριά στην πιο σημαντική κοινωνική πληγή», δηλώνει ο κ. Παντάκης.
Σχετικά με την σύσταση εξεταστικής  επιτροπής για τα μνημόνια ο κ. Παντάκης δηλώνει  πως η ΝΔ δεν έχει κάτι να φοβηθεί, καθώς η υπεύθυνη στάση της απέναντι στο «λεφτά υπάρχουν» έχει δικαιωθεί πανηγυρικά.
«Κανείς δεν αντιτίθεται σε μια συζήτηση για το πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο, ποιων τα λάθη, οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι καθυστερημένες αποφάσεις έφεραν την τρόικα στη χώρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την χώρα επί ξύλου κρεμάμενη δίνοντας και διεθνώς την εικόνα μιας βαθιά διχασμένης χώρας», τονίζει ο Αναπληρωτής  Γραμματέας Οργανωτικού Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της ΝΔ.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Παντάκη, αναλυτικά:
• Μέχρι τώρα δεν έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Πόσο αρνητικό είναι αυτό για την οικονομία  καθώς η αγορά έχει παγώσει;
Όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να αποδεχτεί όσα υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, την ολοκλήρωση δηλαδή της αξιολόγησης του προγράμματος, κι όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην εξάντληση της δίμηνης παράτασης χωρίς θετικό αποτέλεσμα τόσο η πραγματική οικονομία καταβαραθρώνεται. Οι εξαγωγές δυσκολεύουν καθώς οι ελληνικές επιταγές δεν γίνονται δεκτές υπό το φόβο χρεοκοπίας, όλες οι επενδύσεις έχουν παγώσει, το εμπόριο εκεί που είχε αποκτήσει μια δυναμική επανήλθε πάλι σε κλίμα «κατάθλιψης». Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα της κυβέρνησης δεν είναι ότι κατόρθωσε σε 60 ημέρες να μετατρέψει την αναπτυξιακή στροφή του προηγούμενου εξαμήνου σε υφεσιακή τάση, αλλά ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η ανεργία αυξήθηκε κι αυτό είναι μια μαχαιριά στην πιο σημαντική κοινωνική πληγή.
• Τους δύο τελευταίους μήνες γίνεται αγώνας δρόμου για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις εντός και εκτός της Ελλάδας. Ακούστηκε μάλιστα πως θα σταματήσει η αποπληρωμή των χρεών. Πως το σχολιάζετε;
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε μια συμφωνία που ανέφερε ρητά ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση κανενός ποσού από τους δανειστές αν δεν ολοκληρώσει την αξιολόγηση καταθέτοντας ρεαλιστικές και αξιόπιστες μεταρρυθμιστικές προτάσεις αλλά πλέον και επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιούργησε στον προϋπολογισμό με τις παλινωδίες της. Όσοι τολμούν να αναφέρονται σε παύση πληρωμών ή αγνοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις ή αδιαφορούν για τις συνέπειες αρκεί να μείνουν συνεπείς στις ιδεολογικές εμμονές τους. Μονομερής στάση αποπληρωμής του χρέους σημαίνει ασύντακτη χρεοκοπία, άμεση καταστροφή της οικονομίας, εκροή καταθέσεων, διεθνής απομόνωση, αβέβαιο μέλλον και επάνοδος στο δρόμο προς την έξοδο από το ευρώ. Πρώτη φορά αριστερά. Πρώτη φορά τόση ανευθυνότητα μαζεμένη.
• Οι νησιώτες σε όλο το Αιγαίο έχουν ξεσηκωθεί εξαιτίας της πρόθεσης να καταργηθούν σε «κοσμοπολίτικα» νησιά οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Θα έχει αίσιο τέλος ο αγώνας ή έχει χαθεί ήδη το θέμα;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την εξέλιξη του θέματος. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν αντικρουόμενες δηλώσεις αναιρώντας ο ένας τα λεγόμενα του άλλου. Έτσι όπως εξελίσσονται τα δημοσιονομικά είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση κάνοντας το τεράστιο σφάλμα να θεωρήσουν ότι είναι δικαιολογημένη η φορολόγηση των «κοσμοπολίτικων» νησιών γιατί εκεί συχνάζουν μόνο κροίσοι. Τα δημοφιλή νησιά μας είναι πόλος έλξης για κάθε εισοδηματικής δυνατότητας τουρίστες και μια αλλαγή στο ΦΠΑ, απλά θα μειώσει την επισκεψιμότητά τους στρέφοντας εκατομμύρια ταξιδιωτών σε ανταγωνιστικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας. Όταν κάτι φέρνει κέρδος δεν το απομυζάς περιορίζοντας την δυναμική του. Το στηρίζεις ακόμα παραπάνω προσδοκώντας κρατικά έσοδα από την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.
• Προχωρά από τη Μ. Δευτέρα η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Σε τι εξυπηρετεί αυτό τη χώρα τώρα; Πως σχολιάζετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να κληθεί και ο κ. Κ. Καραμανλής;
Μια εξεταστική επιτροπή, αυτή την κρίσιμη στιγμή, εξυπηρετεί μόνο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είτε για μια χρεοκοπία, είτε για την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου. Κανείς δεν αντιτίθεται σε μια συζήτηση για το πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο, ποιων τα λάθη, οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι καθυστερημένες αποφάσεις έφεραν την τρόικα στη χώρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την χώρα επί ξύλου κρεμάμενη δίνοντας και διεθνώς την εικόνα μιας βαθιά διχασμένης χώρας. Η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί η υπεύθυνη στάση της απέναντι στο «λεφτά υπάρχουν» έχει δικαιωθεί πανηγυρικά.
Άλλοι θα πρέπει να αναζητήσουν στην διαχρονική ταύτιση τους με λαϊκίστικες και κρατικίστικες νοοτροπίες τις ευθύνες τους για την κρίση που βιώνουμε.
• Επεισόδια δημιουργήθηκαν πρόσφατα στη Βουλή εξαιτίας κινητοποιήσεων αντιεξουσιαστών. Ποια ήταν η στάση που έπρεπε να τηρήσει το προεδρείο της Βουλής;
Το προεδρείο της Βουλής προασπίζοντας την υπόσταση του κοινοβουλίου όφειλε να αποτρέψει τέτοιες εκδηλώσεις που το γελοιοποιούν. Αν η Πρόεδρος θεωρεί  συνταγματικό δικαίωμα να υψώνουν κάποιοι στον περιστύλιο της Βουλής πανό υπέρ των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν τον τόπο τότε μάλλον έχει παρερμηνεύσει το ρόλο της.
• Ήταν σε καλό επίπεδο η συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την κατάσταση της χώρας ή δεν αντιμετωπίστηκαν με τον τρόπο που πρέπει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ε Βενιζέλος;
Αυτή η προσχηματική συζήτηση εσωκομματικής κατανάλωσης για τις εσωτερικές διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέφερε απολύτως τίποτα πέρα από ένα οικτρό  θέαμα με κορυφαία φιγούρα την Πρόεδρο της Βουλής. Η αλαζονεία, η ειρωνεία και η αγένεια απέναντι σε θεσμικούς παράγοντες όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι προσόντα που τιμούν μια θέση την οποία έχουν κατά καιρούς κοσμήσει εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες. Η στάση της κινείται πλέον στα όρια της θεσμικής παρεκτροπής.
• Πιστεύετε πως η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης και τι θα  σημάνει αυτό όχι μόνο για την οικονομία της αλλά και για τους πολίτες;
Τα σενάρια για Grexit που είχαν εξαλειφθεί πριν λίγους μήνες, όταν η ΝΔ προετοίμαζε την έξοδο από το μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή βοήθειας και την επάνοδο στις αγορές, επανέρχονται δριμύτερα με τους αφελείς και «δημιουργικά» ασαφείς κυβερνητικούς χειρισμούς. Εύχομαι έστω και την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και να αποφύγουν ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Στάση πληρωμών, σημαίνει ασύντακτη χρεοκοπία, αδυναμία χρηματοδότησης της χώρας άρα και εσωτερική στάση πληρωμών για μισθούς και συντάξεις, αφού η κατάρρευση της ήδη εύθραυστης οικονομίας θα σημάνει και κατάρρευση στα κρατικά έσοδα. Μια τέτοια οικονομία δεν θα μπορεί να σταθεί εντός πλαισίου Ευρωζώνης και θα αναγκαστεί σε αποχώρηση και επαναφορά πληθωριστικού εθνικού νομίσματος καθιστώντας την Ελλάδα ουραγό ολόκληρης της Ευρώπης.

• Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει από εδώ και στο εξής η ΝΔ;
Η ΝΔ τηρεί και θα τηρεί στάση εθνικής ευθύνης. Ο Πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς τονίζει από την πρώτη στιγμή ότι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που διατηρεί τη χώρα εντός Ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε συγχωροχάρτι σε περίπτωση που η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης μας ρίξει στα βράχια, ούτε βέβαια να αποδεχτούμε νέο μνημόνιο και μέτρα που θα προκύψουν από δικά της λάθη και καθυστερήσεις. Ήδη στη Βουλή ψηφίσαμε νομοσχέδια ευεργετικά για την κοινωνία όπως οι 100 δόσεις για ρύθμιση φορολογικών χρεών, που επί της ουσίας ήταν επαναδιατύπωση της δικιάς μας παρέμβασης που είχε ήδη αποδώσει οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά δεν θα υπογράψουμε λευκή επιταγή για την καταστροφή της Ελλάδας αν οι εξελίξεις μας οδηγήσουν προς εκεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου