Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου θα διεκδικήσει την εισφορά σε γη ή χρήμα

Την πληρωμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εισφορά σε γη ή χρήμα θα διεκδικήσει από τους ιδιοκτήτες είκοσι ξενοδοχειακών μονάδων, ο Δήμος Ρόδου.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου χθες, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Οι προσπάθειές μας για το θέμα της εισφοράς σε γη ή χρήμα έχουν προχωρήσει. Η αρμόδια υπηρεσία μας έχει καταθέσει τις τιμές μονάδος για τα ακίνητα. Αποτελούν συνάρτηση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών για 20 ξενοδοχεία στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για το θέμα αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Θα γίνει το επόμενο βήμα δηλαδή η συνάντηση με την διοίκηση της ΕΞΡ για να δούμε πώς θα φθάσουμε στην πληρωμή των υποχρεώσεων αυτών. Υπάρχει εκκρεμότητα και για άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι ιδιοκτήτες των οποίων έκτισαν χωρίς να έχει διευθετηθεί το θέμα της εισφοράς σε γη ή χρήμα. Το θέμα ήταν σε αδράνεια, ήρθε στην επικαιρότητα και ξεκαθαρίστηκε τελικά ποιοι οφείλουν. Οι προσπάθειες του Δήμου για το θέμα αυτό έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και τόνισε πως η νέα δημοτική αρχή θα εισπράξει τα χρήματα από την εισφορά σε γη.

Σε ερώτηση αν τα ξενοδοχεία για τα οποία έγινε λόγος κείνται εκτός πόλεως, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε:
«Μιλάμε για τον ενιαίο Δήμο Ρόδου. Η εισφορά σε γη ή χρήμα σχετίζεται με ξενοδοχεία που λειτουργούν εκτός σχεδίου πόλεως, όπως το Φαληράκι και η Ιξιά. Δεν είναι στα σημεία του νησιού, όπου με έναν ανεκδιήγητο νόμο, χαρίστηκαν οφειλές».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ξενοδόχων που οφείλουν την συγκεκριμένη εισφορά, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Οφείλουν περίπου 50 ξενοδόχοι. Οι τιμές μονάδος που εκδόθηκαν από την αρμόδια επιτροπή αποτελούν μια βάση. Αυτά τα ακίνητα δεν μπορεί να τα πουλήσει ο Δήμος».
Ο κ. Κουσουρνάς τόνισε ακόμη πως ο Δήμος Ρόδου δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά του.

Σε ερώτηση αν η διοίκηση της ΕΞΡ δεχθεί να γίνει συνάντηση για το θέμα αυτό ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως οι ξενοδόχοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για άλλα ζητήματα.
«Αν δεν έρθουν, εμείς προχωράμε. Βούλησή μου είναι να ενημερωθεί η επιχειρηματική τάξη για τα βήματα που κάνουμε. Δεν θα απεμπολήσει ο Δήμος τα δικαιώματά του», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των ΔΣ και της ΔΕΥΑΡ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
«Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τρίτη το αργότερο, γιατί θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Εξαιτίας των εκλογών υπάρχουν κανονισμοί τους οποίους και πρέπει να τηρήσουμε», δήλωσε ο δήμαρχος που αναφέρθηκε και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κάποιες θετικές διατάξεις για τις οφειλές πολιτών ή επιχειρήσεων προς τους Δήμους. Θα λειτουργήσει αυτό θετικά για την ΤΑ. Κάποιες άλλες διατάξεις παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, δεν πέρασαν», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση σχετικά με το Φράγμα Γαδουρά, με αφορμή και την υπογραφή του πρωτοκόλου παράδοσης και παραλαβής ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε, πως την ευθύνη διαχείρισης του έργου πρέπει να έχει η ΔΕΥΑΡ.

«Εκκρεμεί η κατασκευή του τελευταίου τμήματος του αγωγού μεταφοράς νερού. Για ένα χρόνο η κατασκευάστρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται το έργο. Μετά θα πρέπει να αναλάβει η ΔΕΥΑΡ. Σε πρώτη φάση το νερό θα φθάσει στη Ρόδο, την Ιαλυσό και την Καλλιθέα. Αργότερα θα υδρεύονται οι ενδιάμεσοι οικισμοί δηλαδή ο Αρχάγγελος και τ’ Αφάντου», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η μελέτη της επέκτασης του αγωγού μεταφοράς νερού είναι έτοιμη και μένει να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2.

Στη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμη πως στις 15 Απριλίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του ολοήμερου σχολείου στην περιοχή «Λειβάδα» Αρχαγγέλου με προϋπολογισμό 5.770.000 ευρώ.

«Η προσπάθεια για την κατασκευή του έργου ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μας ζητήθηκε να εκπονήσουμε από την αρχή τη μελέτη η οποία δεν εγκρίθηκε από τον ΟΣΚ. Μετά από προσπάθειες που κάναμε και τις πιέσεις που άσκησε με τις παρεμβάσεις του ο βουλευτής κ. Κρεμαστινός δόθηκε η έγκριση. Μιλάμε για μια υποδομή που είχε ανάγκη η δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου. Εκτιμώ πως στα επόμενα δυο χρόνια θα λειτουργήσει το σχολείο. Είναι ευχαρίστηση να καρποφορεί μια προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Σ. Κουσουρνάς, που ευχαρίστησε τους μηχανικούς που ασχολήθηκαν με το έργο και τον κ. Δ. Κρεμαστινό για τις άοκνες προσπάθειές του.

«Έστω κι στο τέλος της θητείας μας είναι ευχάριστη η εξέλιξη αυτή», σχολίασε ο δήμαρχος Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΣΚ    05.04.2014 19:39

    Η αρχική μελέτη για το Δημοτικό σχολείο δεν εγκρίθηκε από τον ΟΣΚ λόγω ελλείψεων. Μόλις διορθώθηκαν ήρθε και η έγκριση. Δεν έσωσε την κατάσταση κανένας βουλευτής . Το έργο δημοπρατείται από τον ΟΣΚ στις 8/4/14

Σχολιασμός άρθρου