Προς:

1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Α. Χαρίτση

2. Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου

3. Αν.Υπ. Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη

4. Υπουργό Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη

 

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50025/2018 (ΦΕΚ Β΄ 4217/2018) και την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, με αρ. πρωτ. 53883/4-10-2018 (http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/eggr53883-04102018.pdf), καθορίσατε νέους όρους και προϋποθέσεις σχετικά με τη «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», τροποποιώντας δυσμενώς την προγενέστερη ΚΥΑ 24001/2013 (ΦΕΚ Β’ 1449/2013).

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά στα μουσικά σχολεία (γυμνάσια και λύκεια), ενώ μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας χιλιομετρικός περιορισμός για τη μετακίνηση των μαθητών/-τριών, με τη νέα ΚΥΑ (άρθρο 1, παράγραφος 4), που θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όσοι/όσες εξ αυτών διαμένουν σε απόσταση έως 1500 μέτρα από το μουσικό σχολείο και δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα δεν θα δικαιούνται δωρεάν μεταφορά.

Κύριοι υπουργοί,

Θεωρούμε ότι αναίτια, ατεκμηρίωτα και λανθασμένα προχωρήσατε στην έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ. Είναι βέβαιο ότι οι νέες ρυθμίσεις:

 • θα δυσχεράνουν τη μετακίνηση των παιδιών από και προς τα σχολεία,
 • θα επιβαρύνουν τις οικογένειες και μάλιστα όχι μόνο οικονομικά, αφού θα πρέπει οι γονείς να διαθέτουν χρόνο για τη μεταφορά των παιδιών (πράγμα που για αρκετούς θα είναι απαγορευτικό λόγω εργασίας, ιδιαίτερα μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή της ώρας έναρξης των μαθημάτων),
 • θα επιβαρύνουν τους οδικούς άξονες και θα επιφέρουν όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος με τις επιπλέον κινήσεις Ι.Χ.Ε αυτοκινήτων,
 • θα αναπτύξουν στα παιδιά το αίσθημα της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης εκ μέρους της πολιτείας, αφού θα ευνοείται μόνο όποιος/-α μεταφέρει βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα.

Σε αντιστάθμισμα όλων των παραπάνω δεν επέρχεται κανένα ουσιαστικό όφελος στα δημόσια οικονομικά, τουλάχιστον όχι τέτοιο που να δικαιολογεί την απόφαση, αφού πέραν της μείωσης του αριθμού των μετακινούμενων, ο ίδιος αριθμός οχημάτων, τα ίδια μέσα μαζικής μεταφοράς και ο ίδιος αριθμός δρομολογίων θα απαιτούνται και πάλι.

Παρακαλούμε, λοιπόν, για την άρση κάθε περιορισμού σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών/-τριών από και προς τα σχολεία με την κατάργηση της τελευταίας ΚΥΑ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κοινοποίηση:

 1. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Π.Σ., εντεταλμένη σε θέματα παιδείας, κ. Χαρούλα Γιασιράνη
 2. Περιφ. Δ/ντή Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου, κ. Βασίλη Καραγιάννη
 3. Διευθυντή Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη
 4. Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Μουσικής Νοτίου Αιγαίου κ. Θεοδώρα Τσιμπούρη
 5. Διευθυντή Μουσικού Σχολείου Ρόδου, κ. Νικήτα Χρυσοχό και Σύλλογο Διδασκόντων
 6. 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Μουσικού Σχολείου Ρόδου
 7. ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
 8. Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ