ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για 50.000 προσωρινά καταλύματα”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μερκελ
Μέγεθος γραμμάτων

Η Ελ­λά­δα πρέ­πει να υλο­ποι­ή­σει άμεσα την υπό­σχε­σή της και να προ­σφέ­ρει κα­τα­λύ­μα­τα σε 50.000 πρό­σφυ­γες, ενώ η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση θα πρέ­πει να βοη­θή­σει την Αθήνα να πε­τύ­χει αυτό το στόχο, δή­λω­σε η Γερ­μα­νί­δα κα­γκε­λά­ριος Άν­γκε­λα Μέρ­κελ σε συ­νέ­ντευ­ξή της που δη­μο­σιεύ­τη­κε.

Η Αυ­στρία, ένα από τα τε­λευ­ταία πε­ρά­σμα­τα προς τη Γερ­μα­νία για εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών, επέ­βα­λε πρό­σφα­τα συ­νο­ρια­κούς πε­ριο­ρι­σμούς, πυ­ρο­δο­τώ­ντας αλυ­σι­δω­τές αντι­δρά­σεις στην Ευ­ρώ­πη και προ­κα­λώ­ντας τον εγκλω­βι­σμό δε­κά­δων χι­λιά­δων προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών στην Ελ­λά­δα.

“Αρ­χι­κά η Ελ­λά­δα θα έπρε­πε να είχε δια­μορ­φώ­σει χώ­ρους κα­τα­λυ­μά­των για 50.000 πρό­σφυ­γες μέχρι το τέλος του 2015,” δή­λω­σε η Μέρ­κελ στη γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα τα­μπλόιντ “Bild am Sontag.” “Η εκ­κρε­μό­τη­τα αυτή, πρέ­πει να επι­λυ­θεί τώρα με τα­χύ­τη­τα φωτός, καθώς η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να εγ­γυ­η­θεί την αξιο­πρε­πή τους δια­βί­ω­ση,” τό­νι­σε.

Η Γερ­μα­νί­δα κα­γκε­λά­ριος, υπό την πίεση που δέ­χε­ται για να μειω­θεί ο αριθ­μός των προ­σφυ­γι­κών ροών προς τη χώρα της, μετά την εί­σο­δο άνω του ενός εκατ με­τα­να­στών στη Γερ­μα­νία την προη­γού­με­νη χρο­νιά, δη­λώ­νει ότι η Ελ­λά­δα πρέ­πει να δε­χτεί με­γα­λύ­τε­ρη βο­ή­θεια από άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

“Γνω­ρί­ζω από τις συ­νο­μι­λί­ες μου με τον πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειά­ζε­ται τη βο­ή­θειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέ­πει και θα υπο­στη­ρί­ξει την Ελ­λά­δα σε πνεύ­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης,” τό­νι­σε η Μέρ­κελ.

Τό­νι­σε επί­σης, ότι η Αυ­στρία και οι χώρες των Βαλ­κα­νί­ων πρέ­πει να ανα­λά­βουν την ευ­θύ­νη για την αλ­λα­γή αυτή της κα­τά­στα­σης στην Ελ­λά­δα, μετά τη μο­νο­με­ρή από­φα­σή τους, να επι­βάλ­λουν συ­νο­ρια­κούς ελέγ­χους.

Ο Τσί­πρας έχει κα­τη­γο­ρή­σει την Αυ­στρία και τις βαλ­κα­νι­κές χώρες ότι “κα­τα­στρέ­φουν την Ευ­ρώ­πη,” με την επι­βο­λή συ­νο­ρια­κών πε­ριο­ρι­σμών προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρί­σουν τη ροή των με­τα­να­στών που κα­τευ­θύ­νο­νται βο­ρεί­ως της Ελ­λά­δας.

Από την άλλη μεριά, ο Βαυα­ρός σύμ­μα­χος της Μέρ­κελ, Χορστ Σί­χο­φερ, υπο­στη­ρί­ζει ότι η επι­βο­λή συ­νο­ρια­κών ελέγ­χων από την Αυ­στρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερ­μα­νί­ας αφού μεί­ω­σε τον αριθ­μό αφί­ξε­ων προς το έδα­φος της.

“Πρό­κει­ται για ση­μείο κα­μπής στην προ­σφυ­γι­κή πο­λι­τι­κή, εξαι­τί­ας της απο­μό­νω­σης με­γά­λων τμη­μά­των στη δια­δρο­μή των Βαλ­κα­νί­ων,” δή­λω­σε ο Σί­χο­φερ, στο πε­ριο­δι­κό “Der Spiegel.”

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.