Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Το «σπάσιμο» του Δήμου Ρόδου δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκλογικών σχεδιασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Από τη νομαρχιακή επιτροπή νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Είναι πραγματικά εκπληκτική η εμμονή των κομμάτων της συγκυβέρνησης να επιμείνουν για μια ακόμη φορά στο λάθος. Λιγότερο από 100 μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές το θρίλερ για το «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών Δήμων δε λέει να σταματήσει.

Αυτή τη φορά με την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης. Είναι επικίνδυνο να γίνεται αυτό το παράλογο παιχνίδι με τους θεσμούς για να βολευτούν μερικοί καρεκλοκένταυροι δεινόσαυροι του παρελθόντος.

Δεν είναι δυνατόν σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς να μην υπολογίζεται η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και το συμφέρον του τόπου. Το «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Ρόδου δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκλογικών σχεδιασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Ρόδος και οι πολίτες δεν υποφέρουν από την ύπαρξη ενός Δήμου, αλλά από την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου που να ενισχύει και να θωρακίζει θεσμικά τις τοπικές κοινότητες.

Εμείς για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι η πραγματική αλλαγή θα είναι η ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων με πραγματικό προϋπολογισμό και αρμοδιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο ένας Δήμος στο νησί είναι απαραίτητος, αρκεί να λειτουργεί ως το επιτελικό κέντρο λήψης αποφάσεων με πραγματική αποκέντρωση και συμμετοχή των πολιτών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και πόρους, καθώς οι πολιτικές του μνημονίου οδήγησαν τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία με την περικοπή των ΚΑΠ κατά 69%. Δεν είναι χώρος πειραματισμών και κυβερνητικής μικροπολιτικής. Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την κατανομή των απαιτούμενων πόρων σε κάθε επίπεδο.

Ειδικά για τη νησιωτική χώρα, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου των Δήμων, με την αντικατάσταση του αμιγώς ποσοτικού και πληθυσμιακού κριτηρίου, από μία δέσμη λειτουργικών κριτηρίων/προϋποθέσεων βιωσιμότητας ενός Δήμου, με άξονες: α) τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, β) την οικονομική ευρωστία και την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου, γ) το σεβασμό σε πολιτιστικές/ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής κάθε περιοχής.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς χώρους και τους φορείς του τόπου να πάρουν σαφή θέση για αυτό το κρίσιμο θέμα.
Ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια με τους θεσμούς και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου