Τοπικές Ειδήσεις

Ρυθμίζονται θέματα των παραλιών με κοινή Υπουργική Απόφαση

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα τεχνικά θέματα και οι διαδικασίες για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων κλπ.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Θάνος Στάμος είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο για το ζήτημα της ΚΥΑ και δήλωσε ότι πιθανότατα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας να έχει σταλεί η ΚΥΑ, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου ήδη προετοιμάζονται για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
«Μετέβην την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με εντολή δημάρχου και επισκέφθηκα το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθώ για την ΚΥΑ που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις παραλίες. Συνάντησα τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο στο γραφείο του και μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Γίνονται κάποιες αλλαγές στην ΚΥΑ ως προς τη χωροταξία των πόστων των ομπρελών κλπ.
Εμείς προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι και δεσμευόμαστε ότι θα υπάρχει μεγάλη διαφάνεια ως προς την ενοικίαση των παραλιών και τη χωροταξική κατανομή όλης της παραλίας, του πετάλου που ξεκινά από το Έλλη και καταλήγει μέχρι το Belvedere. Αναφέρομαι κυρίως στη συγκεκριμένη παραλία αφού στις υπόλοιπες παραλίες δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα…
Βούληση του δημάρχου είναι να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό ώστε να είμαστε έτοιμοι και να προβούμε στον καθαρισμό των ακτών, καθώς με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, κάποιες παραλίες δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τόσο οι υπηρεσίες όσο και εμείς ως πολιτικοί προϊστάμενοι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι», είπε ο κ. Στάμος», και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος των όμορων επιχειρήσεων και των ιδιωτών.
«Όπως γνωρίζετε, προβλέπεται το προτιμησιακό καθεστώς για τις όμορες επιχειρήσεις που μπορούν να διεκδικήσουν κάποια τμήματα. Θα πάμε όμως σε ένα μικτό σύστημα. Δεν θέλουμε μόνο το προτιμησιακό καθεστώς ή μόνο τους ιδιώτες.
Θέλουμε να υπάρξει ισορροπία έτσι ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Δεν θέλουμε κανείς να μείνει εκτός, ακολουθώντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.
Επίσης, ο κ. Στάμος δήλωσε ότι η νέα ΚΥΑ πρόκειται να περιλαμβάνει παράγραφο με την οποία θα προβλέπεται να έχουν δημοτική ενημερότητα όσοι διεκδικούν πόστα παραλίας.
Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν μικροοφειλές στο Δήμο Ρόδου θα πρέπει να τις εξοφλήσουν, οπότε θα αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου…
Πάντως ο κ. Στάμος τόνισε ότι σε περίπτωση που δίνει το περιθώριο ο νόμος, θα υπάρξουν διευκολύνσεις σχετικά με την καταβολή της προκαταβολής, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή.
«Όντως η προκαταβολή είναι μεγάλη. Εάν ο νόμος προβλέπει ρητά ότι πρέπει να δοθεί αυτή η προκαταβολή, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εάν όμως το πνεύμα του νόμου είναι πιο ευρύ, να είστε βέβαιοι ότι θα δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τον κόσμο με κάθε ανθρώπινο και δυνατό μέσο, αρκεί να είμαστε νόμιμοι», είπε ο κ. Στάμος, διευκρινίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά διαγωνισμός για την παραχώρηση των πόστων με διετή διάρκεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πόστα θα είναι αυτή τη φορά περισσότερα, αφού μεταξύ άλλων έχει μειωθεί η προβλεπόμενη απόσταση των 100 μέτρων μεταξύ τους, στα 50 μέτρα.

Παρεμβάσεις στα σχολεία
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στα σχολεία της Ρόδου για την αποκατάσταση ζημιών. «Προχωρούν οι παρεμβάσεις στα σχολεία. Προσωπικά αλλά και ο αντιδήμαρχος κ. Καρίκης οι σχολικές επιτροπές και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουν οι εργασίες. Ολοκληρώθηκαν αρκετές παρεμβάσεις που είχαν να κάνουν με μονώσεις, ηλεκτροφωτισμούς, αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών κλπ. Τώρα ξεκίνησε η αποκατάσταση του αίθριου του βιοκλιματικού σχολείου της Κρεμαστής. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι δήμαρχος πιέζει να προχωρούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Όμως η πολυνομία που υπάρχει στην πατρίδα μας προκαλεί κάποιες φορές καθυστερήσεις, όσο καλή διάθεση και αν έχεις. Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προχωρούν τα έργα», είπε ο κ. Θάνος Στάμος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • alekacraftaholic    15.05.2020 15:00

    Ελπίζω να αφήσουν χώρο για άτομα με κινητικά προβλήματα και να μην πιάσουν όλη την παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες

Σχολιασμός άρθρου