Ρεπορτάζ

Στο εδώλιο για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας θα καθίσει αύριο ένας Ροδίτης, 36 ετών, που συνελήφθη την 10η Ιουλίου 2010 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο ΑΤ Ρόδου.
Στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιήλθε, μέσω της Ιντερπόλ, έγγραφο της Γενικής Γραμματείας της Ιντερπόλ, με το οποίο ενημέρωσαν ότι την 2α Αυγούστου 2007 διαπιστώθηκε ηλεκτρονική παραβίαση της κροατικής ιστοσελίδας αστρονομικού ενδιαφέροντος www.inet.hr/-astronom κατά την οποία φορτώθηκαν – ανέβηκαν (upload), μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου (ip address) που ανήκει στην Εσθονία, 99 αρχεία – εικόνες με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατόπιν τούτου και για το χρονικό διάστημα από 3 Αυγούστου 2007 έως και 5 Αυγούστου 2007 πραγματοποιήθηκαν στην ως άνω παραβιασθείσα ιστοσελίδα 12 εκατομμύρια επιθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 144.285 ηλεκτρονικά ίχνη από 170 χώρες παγκοσμίως.
Οι χρήστες του διαδικτύου που χρησιμοποίησαν τα ανωτέρω ηλεκτρονικά ίχνη, απέκτησαν πρόσβαση στις παράνομα φορτωμένες εικόνες και «κατέβασαν» (download) τουλάχιστον από μία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσαν.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε η εμπλοκή αγνώστου αριθμού Ελλήνων χρηστών Internet οι οποίοι με χρήση 361 διαφορετικών μοναδικών ηλεκτρονικών ιχνών των Ελληνικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου προμηθεύτηκαν από την ανωτέρω ιστοσελίδα, υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Για τη διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των Ελλήνων χρηστών Ιnternet διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο που έλαβαν οι αστυνομικοί ανέφερε ότι, ο χρήστης της διεύθυνσης που αντιστοιχούσε στη Ρόδο την 5η Αυγούστου 2007 και κατά το χρονικό διάστημα από την 06:17:36 έως 07:02:52 ώρα, απέκτησε πρόσβαση στον ανωτέρω δικτυακό τόπο και κατέβασε τουλάχιστον μία από τις επίμαχες 99 παράνομα φορτωμένες εικόνες.

Η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. στην οποία είναι καταχωρημένο το ηλεκτρονικό ίχνος ενημέρωσε εν συνεχεία τους αστυνομικούς ότι χρήστης ήταν ο 36χρονος.
Κατόπιν τούτου, κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στην οικία, όπου διαμένει με τη μητέρα του, και διεξήγαγε νομότυπη παρουσία Πταισματοδίκη της Ρόδου.
Στην οικία ανευρέθη ο 36χρονος, ο οποίος δήλωσε αποκλειστικός χρήστης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, που βρισκόταν εκεί.

Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας που διενεργήθηκε στον σταθερό υπολογιστή του, παρουσία του, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποθηκευμένα εντός αυτού, αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι στον υπολογιστή που βρέθηκε το εν λόγω υλικό, ήταν εγκατεστημένο το λογισμικό πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων «Emule», το οποίο χρησιμοποιείται για την διακίνηση αρχείων, μεταξύ των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Επίσης, όμοιο υλικό παιδικής πορνογραφίας, ανευρέθη αποθηκευμένο και σε συσκευή κινητού τηλεφώνου που κατείχε ο δράστης.
Από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του κατηγορούμενου, όπου απεικονίζεται το υλικό παιδικής πορνογραφίας καθώς και το λογισμικό πρόγραμμα «Emule», ελήφθησαν 13 φωτογραφίες.
Επίσης από την οθόνη κινητού τηλεφώνου που κατείχε ο ανωτέρω δράστης, όπου απεικονίζεται υλικό παιδικής πορνογραφίας, ελήφθη ενδεικτικά, μία φωτογραφία.
Από την διενεργηθείσα νομότυπη έρευνα στην οικία του κατηγορουμένου, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, ένα κινητό τηλέφωνο και 130 ψηφιακοί οπτικοί δίσκοι (DVD).

Οι αστυνομικοί επεσήμαναν στη δικογραφία ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι υπάλληλος ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας κατά την διάρκεια της έρευνας, ήταν πλήρως συνεργάσιμος και υπέδειξε από μόνος του την ακριβή τοποθεσία στο σκληρό δίσκο του Η/Υ του, όπου ήταν αποθηκευμένο το επίμαχο υλικό.
Ο κατηγορούμενος κατέθεσε στον ανακριτή σαφές ότι είναι μανιώδης χρήστης του διαδικτύου και ότι επισκέπτεται καθημερινά διάφορες ιστοσελίδες που περιέχουν μουσική, παιχνίδια, αθλητικά, ειδησεογραφία, περίεργα φαινόμενα αλλά και πορνογραφία. Ανέφερε ότι κατέβασε πράγματι πρόσφατα στον υπολογιστή του υλικό πορνογραφίας σε ζιπαρισμένο αρχείο, συμπιεσμένο, από παροχέα πειρατικού υλικού.

Στο συμπιεσμένο αρχείο υπήρχαν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από υλικό πορνογραφίας και μεταξύ των φωτογραφιών υπήρχαν και 13 φωτογραφίες υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ανέφερε επιπλέον ότι δεν διατηρεί στον υπολογιστή του άλλο υλικό του είδους και ότι έχει διαγράψει όλα τα αρχεία με πορνογραφικό υλικό που είχε κατεβάσει στο παρελθόν. Έμεινε στον υπολογιστή του, όπως κατέθεσε, μόνο αυτό το συμπιεσμένο αρχείο, το οποίο είχε σκοπό, όπως είπε, να διαγράψει.
Επεσήμανε επιπλέον ότι ουδέποτε έχει διακινήσει υλικό παιδικής πορνογραφίας και ότι δεν γνώριζε ότι η κατοχή υλικού του είδους αποτελούσε αδίκημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου