Ρεπορτάζ

Θα ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Η ανάπτυξη της παραοικονομίας εξαιτίας των δυσάρεστων εξελίξεων της πανδημίας στα προηγούμενα δύο χρόνια και η σπουδή των επιτήδειων να βγάλουν εύκολα χρήματα εις βάρος των πολλών νομοταγών, απασχολεί εντόνως τα αρμόδια Υπουργεία και ήδη σε κεντρικό επίπεδο γίνονται προετοιμασίες και προγραμματίζονται τηλεδιασκέψεις με τους κατά τόπους παραγωγικούς φορείς προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν σχετικές τηλεδιασκέψεις και στα Δωδεκάνησα με τους τοπικούς φορείς σε χρόνο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» το κεφάλαιο «παρεμπόριο» απασχολεί εντόνως τόσο τα αρμόδια Υπουργεία όσο και τους φορείς του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων στα ύψη και οι οποίες παλεύουν για να ανταποκριθούν στο «βουνό» των οικονομικών υποχρεώσεων.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο γι αυτό και έχουν προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπους φορέων πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να γίνει σχεδιασμός, προκειμένου η αγορά να λειτουργήσει με κανόνες και να προστατευτούν οι συνεπείς επαγγελματίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι ήδη, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είχε προγραμματίσει μεγάλη εκστρατεία για την αναβάθμιση και προστασία του εμπορίου, την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προϊόντων και την ανάπτυξη μηχανισμών ελέγχου σε όλα τα νησιά ευθύνης του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ωστόσο η προσπάθεια «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας.
Μάλιστα, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους κάθε νησιού καθώς και την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου, προχώρησε σε χαρτογράφηση και πλήρη αποτύπωση των περιοχών ανά νησί όπου «ανθούσε» το παρεμπόριο, προκειμένου μέσα από συλλογικές ενέργειες να αντιμετωπιστεί η παράνομη δραστηριότητα που αποτελεί ανοικτή πληγή για την τοπική οικονομία αλλά και για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Η ανταπόκριση των μελών του ΕΒΕΔ για την καταγραφή των χωρικών σημείων των μεγάλων πόλεων των νησιών στα οποία εντοπίζεται η παράνομη δραστηριότητα καθώς και η περίοδος έξαρσης του φαινομένου ήταν άμεση με την τουριστική κίνηση λίγο πριν την πανδημία να σπάει κάθε ρεκόρ, καθώς το παρεμπόριο στερεί σημαντικά έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις, τα καταστήματα και τους επαγγελματίες που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στα τελευταία χρόνια, με άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δ», από την καταγραφή, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

ΡΟΔΟΣ
Τα σημεία της Ρόδου, στα οποία ανθεί το εμπόριο παραποιημένων προϊόντων κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι:
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ
ΝΕΑ ΠΟΛΗ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΡΟΔΟΥ:
• ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
• ΦΑΛΗΡΑΚΙ
• ΑΦΑΝΤΟΥ
• ΚΟΛΥΜΠΙΑ
• ΛΙΝΔΟΣ
• ΛΑΡΔΟΣ
• ΚΙΟΤΑΡΙ

ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΡΟΔΟΥ:
• ΙΑΛΥΣΟΣ
• ΚΡΕΜΑΣΤΗ
• ΘΟΛΟΣ

ΚΩΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι των νησιών πρότειναν ελέγχους στα λιμάνια, των εισερχομένων φορτηγών που ασκούν παρεμπόριο χωρίς νόμιμες άδειες προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο αυτό που έχει λάβει μεγάλη έκταση.
ΠΑΤΜΟΣ
Το παρεμπόριο στην Πάτμο εντοπίζεται γεωγραφικά τόσο στους κύριους οικισμούς όσο και σε όλη την υπόλοιπη κατοικημένη έκταση του νησιού. Ιδιαιτέρως αρνητικό είναι το γεγονός πως λαμβάνει χώρα απροκάλυπτα, δίπλα σε νόμιμες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους όπως πάρκινγκ, πλατείες κτλ. Η περίοδος έξαρσης του φαινομένου είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν συνεχίζεται και τους υπόλοιπους μήνες σε συγκεκριμένα είδη.
Να σημειωθεί ότι, η καταγραφή των σημείων όπου το παρεμπόριο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για αναβάθμιση του εμπορίου, της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης προϊόντων, της ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικών στον τομέα των μηχανισμών ελέγχου του εμπορίου και την κάλυψη των αναγκών της αγοράς και της προστασίας των καταναλωτών.
Όπως σημειώνουν έμποροι και καταστηματάρχες οι συνέπειες του παρεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, ειδικά στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης που το μεγάλο στοίχημα -για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά του επιχειρείν στα Δωδεκάνησα- είναι να σταθούν όρθιες, θα είναι καταστροφικές και η παράνομη διακίνηση προϊόντων παρεμπορίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα, γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να ληφθούν εγκαίρως μέτρα.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και της επαναλειτουργίας της αγοράς σε μεγαλύτερο εύρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου