ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα μηνύματα του 2020 για τον τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Ψηλά τον πήχη, ειδικά σε ό,τι αφορά το κρίσιμο σκέλος των εσόδων, θέλουν να δια­τη­ρή­σουν και τη σεζόν του 2020 οι επι­χει­ρη­μα­τίες του του­ρι­σμού, μετά τη περα­σμένη θετική χρονιά για τα του­ρι­στικά μεγέθη. Το βλέμμα στρέ­φε­ται πλέον στις προ­κρα­τή­σεις, που ήδη έχουν ξεκι­νή­σει στις σημα­ντι­κές αγορές του εξω­τε­ρι­κού, στα συμ­βό­λαια των ξενο­δό­χων με τους tour operators προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν οι απώ­λειες μετά την κατάρ­ρευση της Thomas Cook, στη δια­σφά­λιση των αερο­πο­ρι­κών θέσεων από τις εται­ρείες, αλλά και στη γει­το­νική Τουρκία, που ενι­σχύει την παρου­σία της στον ευρω­παϊκό χώρο.

Ο Δεκέμ­βριος, όπως ισχύει παρα­δο­σιακά, έδωσε την πρώτη “γεύση” για την εξέλιξη των πωλή­σεων, ειδικά μετά τη διε­ξα­γωγή της του­ρι­στι­κής έκθεσης του Λον­δί­νου. Τα πρώτα μηνύ­ματα, αν και ακόμη θεω­ρεί­ται από τους επι­χει­ρη­μα­τίες του κλάδου νωρίς για να εξα­χθούν ασφαλή συμπε­ρά­σματα, δεί­χνουν πως η γερ­μα­νική αγορά παρα­μέ­νει επί του παρό­ντος παγω­μένη, οι κρα­τή­σεις εντού­τοις εξε­λίσ­σο­νται καλύ­τερα από τη βρε­τα­νική, παρά τις αρχικές επι­φυ­λά­ξεις λόγω του παρά­γο­ντα “Brexit”. Οι πωλή­σεις ολο­κλη­ρω­μέ­νων του­ρι­στι­κών πακέτων φαί­νε­ται να δια­τη­ρούν τις αντοχές τους, ειδικά για τους Γερ­μα­νούς του­ρί­στες, καθότι οι πρόωρες κρα­τή­σεις γίνο­νται σε συμ­φέ­ρου­σες τιμές, ενώ οι κρα­τή­σεις μεμο­νω­μέ­νων ταξι­διών δεί­χνουν να μην έχουν βρει ακόμη τον ρυθμό τους. Παρ’ όλα αυτά, οι ελλη­νι­κοί προ­ο­ρι­σμοί δια­τη­ρούν την ελκυ­στι­κό­τητά τους και, ως εκ τούτου, οι φορείς του κλάδου ανα­μέ­νουν το επόμενο διά­στημα οι κρα­τή­σεις να αυξη­θούν.

Η πορεία των κρα­τή­σεων παρα­κο­λου­θεί­ται με μεγάλη προσοχή από τους του­ρι­στι­κούς επι­χει­ρη­μα­τίες, καθώς οι αγορές της Γερ­μα­νίας και της Μεγάλης Βρε­τα­νίας είναι οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες “δεξα­με­νές” ξένων του­ρι­στών για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό. Ενδει­κτικά, πάνω από 7 εκατ. του­ρί­στες προ­έρ­χο­νταν πέρσι από τις δύο αυτές χώρες.

Πιο ολο­κλη­ρω­μένη εικόνα για το πώς θα εξε­λι­χθούν οι αφίξεις της νέας χρονιάς εκτι­μά­ται πως θα δια­μορ­φω­θεί γύρω στον Μάρτιο, μετά και τη διεθνή έκθεση του Βερο­λί­νου. Ωστόσο, οι πρώτες ενδεί­ξεις για μεγάλη “μάχη” στη διεκ­δί­κηση των μερι­δίων έχουν ήδη γίνει ορατές.

Η κίνηση-ματ της Τουρ­κίας

Νέα δεδο­μένα στην του­ρι­στική αγορά έχει δημιουρ­γή­σει η συμ­φω­νία εξα­γο­ράς ενός ρωσικού και τριών γερ­μα­νι­κών tour operators, που απο­τε­λούν θυγα­τρι­κές εται­ρείες της Thomas Cook, από τον τουρ­κικό ταξι­διω­τικό όμιλο Anex Tour. Ο τελευ­ταίος, μετά την κίνηση αυτή, προσ­δοκά να μετε­ξε­λι­χθεί στον δεύτερο μεγα­λύ­τερο ταξι­διω­τικό οργα­νι­σμό στην Ευρώπη μετά την TUI και, παράλ­ληλα, εξα­σφα­λί­ζει ροή από τις δύο αυτές μεγάλες αγορές προς τους τουρ­κι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, επη­ρε­ά­ζο­ντας και τις ελλη­νι­κές κρα­τή­σεις, όπως εξηγούν παρά­γο­ντες που γνω­ρί­ζουν καλά τον του­ρι­στικό χώρο.

Οι εξα­γο­ρές αφο­ρού­σαν τον ταξι­διω­τικό όμιλο Intourist, ο οποίος απο­τε­λούσε τον ρωσικό βρα­χί­ονα του Thomas Cook, και τους Oger Tours, Bucher Reisen και Neckermann. Μετά τα deals, οι επι­κε­φα­λής του του­ρι­στι­κού ομίλου Anex εκτι­μούν πως τα μεγέθη του θα αυξη­θούν κατά του­λά­χι­στον 50% το 2020 και θα δια­κι­νή­σει 3 εκατ. ταξι­διώ­τες προς την Τουρκία, από 1,9 εκατ. ταξι­διώ­τες που μετέ­φερε το 2019.

Τρεις περίπου μήνες μετά την πτώ­χευση της Thomas Cook οι ανα­κα­τα­τά­ξεις στους μεγά­λους παίκτες συνε­χί­ζο­νται, ενώ το μέλλον της αερο­πο­ρι­κής Condor θα καθο­ρί­σει τις εξε­λί­ξεις. Η Τουρκία, πάντως, έχει επα­νέλ­θει πλήρως στο του­ρι­στικό σκηνικό (μετά τη ραγδαία πτώση της ζήτησης που έφεραν οι τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις και η από­πειρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος) και η περαι­τέρω ενί­σχυση της ζήτησης θεω­ρεί­ται πως θα επη­ρε­ά­ζει τις κρα­τή­σεις όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύ­τερη περιοχή της Μεσο­γείου.

Από την άλλη πλευρά, η TUI, που απο­τε­λεί τον μεγα­λύ­τερο “τρο­φο­δότη” αφίξεων για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό, εκτιμά να αυξήσει κατά 500.000 τους πελάτες της το 2020. Ο tour operator επε­κτεί­νει τις θέσεις σε ξενο­δο­χεία σε προ­ο­ρι­σμούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Βαλε­α­ρί­δες, τα Κανάρια και η Αίγυ­πτος. Συνο­λικά η TUI προ­σθέ­τει 2 εκατ. επι­πλέον αερο­πο­ρι­κές θέσεις στα προ­γράμ­ματα του 2020.

Τα ρεκόρ του 2019

Την περα­σμένη χρονιά τα έσοδα ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους φορείς του χώρου. Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος για το ισο­ζύ­γιο τρε­χου­σών συναλ­λα­γών, οι εισπρά­ξεις, ήδη στο εννε­ά­μηνο, έσπασαν το φράγμα των 16 δισ. ευρώ, καταρ­ρί­πτο­ντας παράλ­ληλα και τις προ­βλέ­ψεις επι­χει­ρη­μα­τιών του χώρου πως το του­ρι­στικό “καλάθι” θα παρέ­μενε στα προ­περ­σινά επίπεδα εξαι­τίας της δια­φαι­νό­με­νης μείωσης της ροής των ξένων επι­σκε­πτών.

Τα έσοδα, ειδι­κό­τερα, όπως έδειξαν οι μετρή­σεις της ΤτΕ, κατέ­γρα­ψαν άνοδο 16% τον Σεπτέμ­βριο και 14% στο εννε­ά­μηνο του 2019. Συγκε­κρι­μένα, οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις δια­μορ­φώ­θη­καν στα 16,088 δισ. ευρώ στο εννε­ά­μηνο, από 14,112 δισ. ευρώ το αντί­στοιχο διά­στημα πρό­περσι, ενώ τον Σεπτέμ­βριο οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις ανήλθαν σε 2,846 δισ. ευρώ, από 2,454 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις ξένων ταξι­διω­τών αυξή­θη­καν κατά 3,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντί­στοιχο διά­στημα του 2018, ενώ οι εισπρά­ξεις από μετα­φο­ρές, κυρίως θαλάσ­σιες, αυξή­θη­καν κατά 5,5%.

Από τα πλέον ενθαρ­ρυ­ντικά δεδο­μένα για τα έσοδα είναι η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Στο εννε­ά­μηνο ήταν κατά 53 ευρώ υψη­λό­τερη, κατα­γρά­φο­ντας άνοδο 10% σε σύγκριση με πρό­περσι. Η δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοί­κων στην Ελλάδα έφτασε τα 583 ευρώ, όταν το αντί­στοιχο διά­στημα του 2018 ήταν στα 530 ευρώ και του 2017 στα 538 ευρώ. Αντί­στοιχα, τον Σεπτέμ­βριο η μέση δαπάνη ανήλθε σε 546 ευρώ, από 493 τον Σεπτέμ­βριο του 2018 (άνοδος 10,8%) και 509 ευρώ τον Σεπτέμ­βριο του 2017.

Από το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, προ­τε­ραιό­τητα απο­τε­λεί η δια­τή­ρηση του αριθμού των αφίξεων στη χώρα μας στο επίπεδο που είναι σήμερα, η αύξηση των του­ρι­στι­κών μερι­δίων της Ελλάδας, αλλά και η ενί­σχυση της βιω­σι­μό­τη­τας του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού με σταθερά βήματα και προ­σή­λωση στο μεγάλο στοί­χημα της αει­φό­ρου ανά­πτυ­ξης. Το 2018, στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επι­σκέ­πτες από το εξω­τε­ρικό, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται οι επι­βά­τες της κρουα­ζιέ­ρας. Τα έσοδα, αντι­στοί­χως, έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017.

ΠΗΓΉ capital.gr

Της Βασι­λι­κής Κουρ­λι­μπίνη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.