ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ισχύει και τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως

news room 2 λεπτά ανάγνωση
γυαλιά

Αλλάζει ο τρόπος απο­ζη­μί­ω­σης των γυαλιών οράσεως έπειτα από σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

Ειδι­κό­τερα από τις 16 Ιανουα­ρίου και μετά θα γίνο­νται δεκτές μόνο οι ηλε­κτρο­νι­κές γνω­μα­τεύ­σεις ενώ θα απο­ζη­μιώ­νο­νται μόνο όσοι οπτικοί έχουν συμ­βλη­θεί με τον Οργα­νι­σμό.

Σύμφωνα με τη δια­δι­κα­σία που ανα­κοί­νωσε ο ΕΟΠΥΥ, οι εκτε­λέ­σεις γνω­μα­τεύ­σεων που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν μετά τις 16 Ιανουα­ρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών, θα διε­νερ­γεί­ται μόνο μέσω του συστή­μα­τος ηλε­κτρο­νι­κών υπο­βο­λών και μόνο από συμ­βε­βλη­μέ­νους πάρο­χους και όχι από τους ασφα­λι­σμέ­νους.

Τι θα γίνει με τις παλιές συντα­γές γυαλιών

Πριν ξεκι­νή­σει ο νέος τρόπος απο­ζη­μί­ω­σης, υπάρχει περι­θώ­ριο λίγων ημέρων (έως τις 16 Ιανουα­ρίου) κατά το οποίο θα ακο­λου­θη­θεί η παλαιά δια­δι­κα­σία.

Συγκε­κρι­μένα η απόδοση της δαπάνης για Οπτικά Είδη θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύ­ουσα δια­δι­κα­σία, στις Περι­φε­ρεια­κές Διευ­θύν­σεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στα υπο­κα­τα­στή­ματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παρα­πεμ­πτικά και γνω­μα­τεύ­σεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμ­βρίου 2016 και βρί­σκο­νται σε ισχύ.

Για όσα παρα­πεμ­πτικά και γνω­μα­τεύ­σεις εκδο­θούν από 01 έως και 15 Ιανουα­ρίου 2017, θα ακο­λου­θη­θεί η ίδια δια­δι­κα­σία με τα ισχύ­ο­ντα για το 2016. Οι εκτε­λέ­σεις γνω­μα­τεύ­σεων που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν μετά τις 16 Ιανουα­ρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διε­νερ­γεί­ται μόνο μέσω του συστή­μα­τος ηλε­κτρο­νι­κών υπο­βο­λών και μόνο από συμ­βε­βλη­μέ­νους παρό­χους και όχι από τους ασφα­λι­σμέ­νους.

Η απόδοση της προ­βλε­πό­με­νης δαπάνης θα γίνεται προς τους συμ­βε­βλη­μέ­νους παρό­χους, σύμφωνα με τα ανα­φε­ρό­μενα στην σύμβαση και τις σχε­τι­κές εγκυ­κλί­ους του Οργα­νι­σμού, οι οποίες θα εκδο­θούν για το σκοπό αυτό, σημειώ­νε­ται από τον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειω­θεί ότι σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ από 16/1/2017 οι Περι­φε­ρεια­κές Διευ­θύν­σεις δεν θα παρα­λαμ­βά­νουν αιτή­σεις ασφα­λι­σμέ­νων για απο­ζη­μί­ωση των ανωτέρω ειδών για εκτε­λέ­σεις παρα­πεμ­πτι­κών και γνω­μα­τεύ­σεων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από την 16/1/2017 και μετά.

Πάντως οι ηλε­κτρο­νι­κές συντα­γές για τα γυαλιά οράσεως είχαν αρχίσει να εφαρ­μό­ζο­νται εδώ και καιρό.

Στα δικα­στή­ρια οι οπτικοί

Τα Σωμα­τεία των Οπτικών μετά τη σχετική απόφαση είναι στα κάγκελα καθώς όπως σημειώ­νουν δε ρωτή­θη­καν εάν συμ­φω­νούν με τη σύμβαση.

Μάλιστα την Κυριακή 8 Ιανουα­ρίου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί Γενική Συνέ­λευση της Πανελ­λή­νιας Ένωσης Οπτικών και Οπτο­με­τρών κατά την οποία θα συζη­τη­θούν όλες οι παρά­με­τροι για τις συμ­βά­σεις αλλά και οι νομικές ενέρ­γειες που θα ακο­λου­θη­θούν προ­κει­μέ­νου να προ­σβλη­θούν οι νέες συμ­βά­σεις.

Ταυ­τό­χρονα όμως η Πανελ­λή­νια Ένωση Οπτικών και Οπτο­με­τρών καλεί τα μέλη της να μην υπο­γρά­ψουν καμία ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: Ηealthreport

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.