ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβλήθηκε η δίκη 60χρονου Ροδίτη για αρχαιοκαπηλία

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
αρχαιοκαπηλια ροδος

• Ανα­βλή­θη­καν και δύο υπο­θέ­σεις εκβί­α­σης

Για την 4η Μαρτίου 2025 ανα­βλή­θηκε χθες από το Τρι­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου η εκδί­καση υπό­θε­σης με κατη­γο­ρού­μενο για υπε­ξαί­ρεση μνη­μείων ιδιαί­τερα μεγάλης αξίας τελού­μενη κατ’ επάγ­γελμα, αποδοχή προ­ϊ­ό­ντων εγκλή­μα­τος με αντι­κεί­μενο κινητά πράγ­ματα (προ του 1453) ιδιαί­τερα μεγάλης αξίας τελού­μενη κατ’ επάγ­γελμα και παρα­βί­αση υπο­χρέ­ω­σης δήλωσης μνη­μείου έναν 60χρονο κάτοικο της Ρόδου.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος είχε συλ­λη­φθεί το πρωί της 12ης Σεπτεμ­βρίου 2020 από ειδικό κλι­μά­κιο Αστυ­νο­μι­κών της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ιωαν­νί­νων σε συνερ­γα­σία με αστυ­νο­μι­κούς της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ρόδου.

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», στους αστυ­νο­μι­κούς περι­ήλθε πλη­ρο­φο­ρία, σύμφωνα με την οποία 60χρονος ημε­δα­πός που δια­μέ­νει στην περιοχή της Ιαλυσού, προ­μη­θεύ­ε­ται διαρκώς αρχαιό­τη­τες, με σκοπό την περαι­τέρω πώληση αυτών.

Πιο συγκε­κρι­μένα, μια άγνωστη πλη­ρο­φο­ριο­δό­της ενη­μέ­ρωσε το γραφείο του ερευ­νητή κ. Γιώργου Τσού­καλη για ύπαρξη μεγάλης ποσό­τη­τας αρχαίων αντι­κει­μέ­νων, τα οποία είχε στην κατοχή του επι­χει­ρη­μα­τίας στη Ρόδο με σκοπό να τα προ­ω­θή­σει παρά­νομα στην αγορά του εξω­τε­ρι­κού.

Για τον λόγο αυτό, κλι­μά­κιο αστυ­νο­μι­κών από τα Ιωάν­νινα την 11η Σεπτεμ­βρίου 2020, αφίχθη στο νησί της Ρόδου, όπου κατόπιν επι­στα­μέ­νης αστυ­νο­μι­κής έρευνας, εξα­κρι­βώ­θηκε ο τόπος δια­μο­νής του και τέθηκε υπό δια­κρι­τική επι­τή­ρηση.

Περί ώρα 12:00 της 12ης Σεπτεμ­βρίου 2020, ο κατη­γο­ρού­με­νος, εξήλθε της οικίας του και ακι­νη­το­ποι­ή­θηκε από τους αστυ­νο­μι­κούς.

Παρου­σία δικα­στι­κού λει­τουρ­γού, σε έρευνα που διε­νερ­γή­θηκε στην οικία του ανευ­ρέ­θη­σαν και κατα­χέ­θη­καν 129 αρχαία αντι­κεί­μενα.

Σύμφωνα με γνω­μά­τευση αρμό­διας αρχαιο­λό­γου της Εφο­ρείας Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου, εμπί­πτουν στις προ­στα­τευ­τι­κές δια­τά­ξεις του νόμου για την προ­στα­σία των αρχαιο­τή­των και εν γένει της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και ανά­γο­νται στη Μυκη­ναϊκή, Κλασική, Ελλη­νι­στική και Βυζα­ντινή περίοδο.

Ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σής του παρί­στα­ται ο δικη­γό­ρος κ. Ακης Δημη­τριά­δης.

-Το δικα­στή­ριο ανέβαλε επίσης για την 6η Μαϊου 2025 δύο υπο­θέ­σεις εκβί­α­σης.

Στην πρώτη κατη­γο­ρού­με­νοι για από­πειρα εκβί­α­σης από κοινού κατ’ εξα­κο­λού­θηση και μη, με απειλές ενω­μέ­νες με επι­κεί­μενο κίνδυνο σώματος και για απλή σωμα­τική βλάβη από κοινού, πράξεις που φέρο­νται τελε­σθεί­σες από τα τέλη Απρι­λίου 2022 έως την 8 Μαΐου 2022 στην Ρόδο, είναι τρείς αθίγ­γα­νοι.

Από τα τέλη Απρι­λίου 2022 ένας αθίγ­γα­νος που επι­κου­ρεί τον γιο του, στην εμπο­ρική επι­χεί­ρηση με χαλιά που δια­τη­ρεί στην οδό Ηρα­κλει­δών, άρχισε να δέχεται συνε­χό­με­νες οχλή­σεις από δύο εκ των ομο­ε­θνών κατη­γο­ρου­μέ­νων του, που στα­διακά και γρήγορα κλι­μα­κώ­θη­καν.

Ειδι­κό­τερα, στα τέλη Απρι­λίου του έτους 2022 και σε ημε­ρο­μη­νία που δεν ενθυ­μεί­ται ακρι­βέ­στερα ο μάρ­τυ­ρας, δέχθηκε επί­σκεψη από τους δύο κατη­γο­ρου­μέ­νους που στάθ­μευ­σαν ένα παλιό ασημί αυτο­κί­νητο έξω από το κατά­στημα του γιου του και του δια­μή­νυ­σαν ότι δήθεν τους χρω­στούσε 50.000 ευρώ και θα έφευγαν μόνο αν τους τα έδινε.

Αμέσως μετά άρχισαν να τον απει­λούν με συνεχή τηλε­φω­νή­ματα και να του ζητούν διάφορα χρη­μα­τικά ποσά, άλλοτε 25.000 ευρώ, άλλοτε 30.000 ευρώ άλλοτε 50.000 ευρώ, απει­λώ­ντας μεταξύ άλλων με φθορές στα αυτο­κί­νητα της οικο­γέ­νειας και με πρό­κληση σωμα­τι­κών βλαβών στον ίδιο, στα παιδιά και στα ανίψια του, αν δεν τους ικα­νο­ποιούσε και δη με εκφρά­σεις όπως «Θέλουμε να μας δώσεις λεφτά για να καθα­ρί­σεις τη δουλειά σου, αλλιώς θα έχεις πρό­βλημα. Θα πιά­σουμε τα ανίψια και τα παιδιά σου, θα φάτε ξύλο, θα κάψουμε τα αμάξια σας».

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται η δικη­γό­ρος κ. Πολυ­ξένη Χατζη­γιάννη.

Στην δεύτερη υπόθεση κατη­γο­ρού­με­νος για από­πειρα εκβί­α­σης τελε­σθεί­σας με σωμα­τική βία ενα­ντίον προ­σώ­που και με απειλές ενω­μέ­νες με επι­κεί­μενο κίνδυνο ζωής, οπλο­φο­ρίας, οπλο­χρη­σίας και εξύ­βρι­σης είναι ένας ημε­δα­πός κάτοι­κος της Κω, σεση­μα­σμέ­νος σε υπο­θέ­σεις κλοπών και παρα­βά­σεις του νόμου περί ναρ­κω­τι­κών στην Ρόδο.

Κατόπιν των από 11 Ιανουα­ρίου 2021 και 13 Ιανουα­ρίου 2021 εκθέ­σεων κατα­θέ­σεων μιας ημε­δα­πής, προ­έ­κυψε ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος την 11η Ιανουα­ρίου 2021 και περί ώρα 12.00′, με απειλές που της απηύ­θυνε ενω­μέ­νες με επι­κεί­μενο κίνδυνο ζωής ήτοι ότι θα τη σφάξει, θα την τεμα­χί­σει, θα της σπάσει τη λεκάνη και θα την αφήσει ανάπηρη επι­χεί­ρησε να την εξα­να­γκά­σει να συνευ­ρί­σκε­ται ερωτικά με άνδρες και τα χρήματα που θα απο­κερ­δαί­νει να του τα απο­δί­δει προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­ζει την προ­μή­θεια ποσο­τή­των ναρ­κω­τι­κών ουσιών, καρ­φώ­νο­ντας παράλ­ληλα με σφο­δρό­τητα ένα μαχαίρι μήκους λάμας 15 εκα­το­στών πάνω στην επι­φά­νεια του τρα­πε­ζιού. Επίσης με το μέτωπο της κεφαλής του την κτύπησε στο κεφάλι με κου­του­λιές και την εξύ­βρισε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.