Ρεπορτάζ

Μεγάλες απώλειες είχαν φέτος οι επιχειρήσεις rent a car

Από τις δυσκολότερες τουριστικές σεζόν ήταν η φετινή και για τον κλάδο των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
To Σωματείο Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Οχημάτων Ρόδου «Ήλιος» μετρά 85 επιχειρήσεις μέλη (άλλες τόσες υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στο νησί χωρίς να είναι μέλη του σωματείου), ενώ ο στόλος όλων των γραφείων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000 αυτοκίνητα συνολικά. Η «συμπύκνωση» της τουριστικής σεζόν την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο σε συνδυασμό με τη μείωση των αφίξεων και των τιμών, είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των τζίρων των επιχειρήσεων rent a car στο 25%-30% των τζίρων του 2019.
«Η τουριστική σεζόν του 2020 επηρέασε σημαντικά και το δικό μας κλάδο. Συρρικνώθηκε σε μεγάλο ποσοστό ο τζίρος των επιχειρήσεών μας σε σύγκριση με το 2019. Εκτιμώ ότι ο κλάδος μας έχει κάνει το 25% έως 30% των τζίρων του 2019, που ήταν κατά γενική ομολογία μία από τις καλύτερες χρονιές. Βέβαια τα μέτρα ενίσχυσης και οι επιστρεπτέες προκαταβολές έδωσαν μία ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Οχημάτων Ρόδου «Ήλιος», Στέργος Γιαννάς.
Ο κ. Γιαννάς σημειώνει ωστόσο ότι η ενοικίαση αυτοκινήτων αποτέλεσε φέτος προτεραιότητα για τους περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι λόγω του κορωνοϊού απέφευγαν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία μαζί με άλλους επιβάτες, έστω και με τη χρήση μάσκας και την τήρηση άλλων μέτρων προστασίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Σαφώς και είχαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες συνθήκες φέτος λόγω του κορωνοϊού. Όλες οι επιχειρήσεις rent a car εφάρμοσαν με σχολαστικότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τηρώντας τα μέτρα των απολυμάνσεων και ό,τι άλλο χρειαζόταν. Μας ωφέλησε όμως το γεγονός ότι οι τουρίστες προτίμησαν φέτος να νοικιάσουν αυτοκίνητο από το να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οπότε υπήρξε ζήτηση. Επίσης, ο Οκτώβριος ήταν ένας από τους πολύ καλούς μήνες με αρκετά καλή κίνηση. Βέβαια, οι τιμές μειώθηκαν πάρα πολύ-κάτω του ορίου-και ελπίζω την επόμενη σεζόν να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Εάν καταφέρουμε του χρόνου να έχουμε το 70% των αφίξεων του 2019, όπως υπαγορεύουν τα αισιόδοξα σενάρια και καλύτερες τιμές, τότε ίσως καταφέρουμε να μετριάσουμε σε ένα βαθμό τις φετινές απώλειες».

Συνέπειες και στην αγορά αυτοκινήτων
Λόγω της σημαντικής μείωσης των τζίρων και της αβεβαιότητας που επικρατεί για την πορεία των πραγμάτων, ο κλάδος θα αποφύγει νέες επενδύσεις. Σημαντικό ποσοστό αγοράς νέων οχημάτων γινόταν πάντα από τις επιχειρήσεις rent a car, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να αποφύγει τις νέες επενδύσεις. Άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν προβεί στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων τους για τη σεζόν του 2020 και τα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα έως καθόλου. Βέβαια, πολλές επιχειρήσεις τις πρόλαβε το lockdown του Μαρτίου, οπότε οι όποιες προγραμματισμένες παραγγελίες είχαν μείνει σε εκρεμότητα, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Υπό κανονικές συνθήκες οι παραγγελίες από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τις γνωστές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου «rent a car» περίπου το 1/4 των συνολικών πωλήσεων των αυτοκινήτων και οι παραγγελίες πραγματοποιούνται στο τρίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου, που φέτος συνέπεσε με το lockdown. Και το πρώτο τετράμηνο του 2021, αναμένεται να μην υπάρξουν νέες πωλήσεις αυτοκινήτων που θα συνδέονται με τα γραφεία rent a car.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου