Προβληματικός είναι ο τρόπος που κατανοούνται και υπολογίζονται τα απόβλητα τροφίμων στον τουρισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εστίαση στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μόνο στις παραδοσιακές υπηρεσίες τροφίμων και καταλυμάτων δεν είναι αρκετή. Αγνοεί την ανάπτυξη πολλών  τουριστικών κάτι και καταπνίγει τις προσπάθειες βιωσιμότητας.

Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν μείζον θέμα παγκοσμίως και έχουν επίσης αναγνωριστεί ως ο πιο σημαντικός τύπος απορριμμάτων στον κλάδο φιλοξενίας.

Ετησίως, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή πηγαίνουν σε απόβλητα, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο ή ακόμη και το ήμισυ όλων των τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα.

Πράγματι, η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει συνεχώς αυξανόμενους οικονομικούς, κοινωνικούς και νομοθετικούς λόγους για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων τροφίμων.

 Ποικίλες είναι οι πηγές σπατάλης τροφίμων

Η σπατάλη φαγητού από ξενοδοχεία, εστιατόρια και εκδηλώσεις, μπορεί να εκτιμηθεί και να υπολογιστεί. Καθώς όμως, η τουριστική βιομηχανία γίνεται ολοένα και πιο ποικίλη, οι πηγές των απορριμμάτων τροφίμων ολοένα και πληθαίνουν.

Ο σημερινός τουρισμός δεν περιορίζεται μόνο στα οργανωμένα ταξίδια και στα ξενοδοχεία, χάρη στην εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων όπως το κάμπινγκ, η AirBnB, η διαμονή σε σπίτια φίλων και συγγενών ή η μετακίνηση σε όλη την χώρα με αυτοκίνητο.

Τα απορρίμματα τροφίμων δημιουργούνται σε όλα αυτά τα τουριστικά νοικοκυριά, αλλά μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί ελάχιστη έρευνα για το θέμα. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη να μετριαστούν τα απόβλητα τροφίμων και από αυτές τις πηγές.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συνολική μείωση της σπατάλης φαγητού απαιτεί να εντοπίζονται οι πηγές και τα ποσά τους και να αντιμετωπίζεται η διάθεσή τους από τα τουριστικά νοικοκυριά.

Επιπλέον, υπάρχει η ανάγκη να μελετηθούν οι παράγοντες που οδηγούν στα τουριστικά οικιακά απορρίμματα τροφίμων. Όπως επίσης και οι παράγοντες που αποτελούν εμπόδιο στη μείωση τους.

“Μπορούμε ήδη να δούμε ότι υπάρχουν παίκτες στην τουριστική βιομηχανία που κατάφεραν να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων τους και μπόρεσαν ακόμη και να το μετατρέψουν σε πλεονέκτημα”, λέει ο διευθυντής της έρευνας Juho Pesonen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

“Ωστόσο” προσθέτει, “το να μειώσουν μόνο οι παραδοσιακές μονάδες παροχής υπηρεσιών εστίασης και καταλυμάτων τα απόβλητα τροφίμων τους, δεν αρκεί. Πρέπει όλα τα είδη τουριστικών νοικοκυριών να πράξουν ανάλογα. Καθώς ο τομέας του τουρισμού αλλάζει, η έρευνα για τα απόβλητα τροφίμων και τη βιωσιμότητα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική ”

“Χρειαζόμαστε μοντέλα που περιγράφουν πώς δημιουργούνται τα απόβλητα τροφίμων στα τουριστικά νοικοκυριά και πώς αυτά πιθανόν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πρέπει να εντοπίσουμε πλατφόρμες όπου μπορεί να αντιμετωπιστούν τα απόβλητα τροφίμων, για παράδειγμα μέσω των κοινωνικών μέσων. Στο τέλος, όλα οδηγούν προς τον αειφόρο τουρισμό και την κυκλική οικονομία “, σημειώνει ο Pesonen.

. πηγή tourismtoday.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ