Τοπικές Ειδήσεις

Βραδυφλεγής βόμβα στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Δήμο Ρόδου!

90 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από πάσης φύσεως αιτίες, 30.000 περίπου επιτηδευματιών και επιχειρήσεων, κληρονόμησε μεταξύ άλλων, η υπό τον κ. Αντώνη Καμπουράκη δημοτική αρχή, από την απελθούσα διοίκηση του Δήμου Ρόδου, που κατά τ’ άλλα επαίρεται για τις επιδόσεις της στην οικονομική διαχείριση της δημοτικής μηχανής.
Πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια της νέας διοίκησης του Δήμου Ρόδου καθώς καλείται με ασφυκτικές διαδικασίες να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα εις βάρος των οφειλετών.
Ειδικότερα αφορούν διαδικασίες που όφειλαν να έχουν προχωρήσει από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, προ πολλού και μάλιστα από έτη που ανάγονται και σε προηγούμενες θητείες δημοτικών αρχών πολύ πιο πριν αυτής του Φώτη Χατζηδιάκου, και οι οποίες έχουν σίγουρα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο αδίκως μετακύλησε στην νέα δημοτική αρχή από άτολμους, αν μη τι άλλο, δημοτικούς άρχοντες στα προηγούμενα έτη.
Τον Απρίλιο του 2019, λίγο διάστημα πριν τις δημοτικές εκλογές είχε προκαλέσει συγκεκριμένα αίσθηση η είδηση ότι η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ρόδου είχε προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών 40 επιχειρηματιών της Ρόδου, με κατασχέσεις εις χείρας 5 τραπεζών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 εκατ. ευρώ περίπου.
Επρόκειτο για το πρώτο «κύμα» κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ αναμενόταν να κινηθεί η διαδικασία γι’ ακόμη 60.
Οι 100 μεγαλοοφειλέτες του Δήμου Ρόδου, όπως είχε προκύψει, όφειλαν ποσό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία είχε κινηθεί γιατί μετά από δημοσιονομικό έλεγχο διαπιστώθηκε καθυστέρηση στη διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων και εφαρμογής των σχετικών προβλέψεων του ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).
Η αυστηρή νομοθεσία και οι ευθύνες στους δημοτικούς υπαλλήλους σε περίπτωση απειθαρχίας έχουν δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου, είχε δηλώσει τότε, ότι οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στις διαδικασίες αυτές, ενώ είχαν νωρίτερα ειδοποιήσει τους δημότες, με αρκετούς να εντάσσονται στο ευνοϊκό καθεστώς των 100 δόσεων.
Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Αν τα χρέη των δημοτών παραγραφούν στην πενταετία, ο διευθυντής και όλο το τμήμα που χειρίζεται τη διαδικασία έχουν την ευθύνη να αποδοθούν τα ποσά οφειλής.
Ενδεικτικό της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι μια από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Άλφα Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank Ergasias και της Attica Bank, αφορά οφειλή ύψους 5.910.000 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι ο καταθέτης δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης, και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής, από τραπεζικό λογαριασμό.
Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο θα πρέπει να ελέγξει, αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι. Αν είναι πελάτες της θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του καθένα.
Εντός διημέρου το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης.
Στη συνέχεια εντός 10 ημερών οφείλει να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον Δήμο, το ασφαλιστικό ταμείο κλπ.
Πέραν των ανωτέρω προχωρά και διαδικασία δέσμευσης των ΑΦΜ οφειλετών.
Παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα -συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας- όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή όταν αναζητήσουν την επιστροφή φόρων εισοδήματος.
Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα.
Είναι συνήθως ο προάγγελος -μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους- των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή ΑΦΜ. Κατασχέσεις δεν αποκλείονται ακόμα και για χαμηλότερες οφειλές.
Με τις διατάξεις του πρώην νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους σε έως και εκατό δόσεις, τα κλειδωμένα ΑΦΜ μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι εφόσον έχει προηγηθεί η εξόφληση τουλάχιστον του 20% της συνολικής οφειλής.
Στο μεταξύ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πόσοι από τους χιλιάδες οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οφειλές αφορούν σε απλήρωτες κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ειδικότερα παράνομη στάθμευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου